Στις φλόγες η Παναγία των Παρισίων – Σώθηκε το οικοδόμημα από ολική καταστροφή (video)

Αισιοδοξία από τους πυροσβέστες για το κεντρικό οικοδόμημαΈνας πυροσβέστης έχει τραυματιστεί σοβαράΜεγάλες καταστροφές σε έργα τέχνηςΤα κτήρια γύρω από την εκκλησία έχουν εκκενωθείΗ φωτιά ξέσπασε γύρω στις 19:50 (ώρα Ελλάδας) και ενδεχομένως συνδέεται με τις εργασίες συντήρησης που γίνονταν στο κτήριο

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στον εμβληματικό Καθεδρικό Ναό της Παναγιάς των Παρισίων, γεγονός που οδήγησε στην κατάρρευση της στέγης, αλλά και του εντυπωσιακού βέλους, στην κορυφή του κωδωνοστασίου.

Περίπου 400 πυροσβέστες βρίσκονται γύρω από την Παναγία

των Παρισίων και συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς, ενώ οι έρευνες για τα αίτια της καταστροφής έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ωστόσο, επικρατεί αισιοδοξία από τους γάλλους πυροσβέστες για το κεντρικό οικοδόμημα, καθώς αξιωματούχος της υπηρεσίας δήλωσε ότι σώθηκε από ολική καταστροφή.

#BREAKING Notre-Dame’s main structure is “saved and preserved” after fire, says Paris fire official pic.twitter.com/IC8fT7s593

AFP news agency (@AFP) April 15, 2019

The moment #NotreDame’s spire fell pic.twitter.com/XUcr6Iob0b

— Patrick Galey (@patrickgaley) 15 Απριλίου 2019

Επίσης, η δήμαρχος του Παρισιού αναφέρει πως οι πυροσβέστες είναι αισιόδοξοι πως μπορούν να διασώσουν τους δύο πύργους της εκκλησίας, ενώ οι φλόγες έχουν πλέον υποχωρήσει.

Δυστυχώς όμως υπάρχουν μεγάλες καταστροφές σε έργα τέχνης, εντός του ναού, τα οποία χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, ένας πυροσβέστης έχει τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης.

Κραυγή αγωνίας από τον γάλλο υφυπουργό Εσωτερικών

Η διάσωση του ναού «δεν είναι δεδομένη», παρά την κινητοποίηση περίπου 400 πυροσβεστών, είχε δηλώσει νωρίτερα ο γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών, Λοράν Νουνέζ.

«Οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά με 18 πυροσβεστικές μάνικες, από έξω αλλά και από μέσα, για να προσπαθήσουν να σώσουν αυτό το κτίριο, πράγμα που είναι προς το παρόν δεδομένο».

«Καθώς μιλάμε, η πυρκαγιά δεν έχει περιοριστεί», δήλωσε, σχεδόν τρεις ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

«Δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση στο βόρειο καμπαναριό. Αν αυτό καταρρεύσει, σας αφήσω να φανταστείτε την έκταση της ζημιάς», δήλωσε ο διοικητής πυροσβεστικής του Παρισιού, Ζαν Κλοντ Γκολέ.

Et ça se calme pas… #NotreDameDeParis pic.twitter.com/lTYp1eNBWt

— Thomas Vampouille (@tomvampouille) 15 Απριλίου 2019

«Είναι αδύνατες οι εναέριες ρίψεις νερού»

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε ότι οι ρίψεις νερού με εναέρια μέσα δεν αποτελούν επιλογή, καθώς αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει ολοσχερώς το κτήριο.

«#NotreDame Οι ρίψεις νερού με αεροσκάφη σε αυτού του τύπου το κτίριο θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του συνόλου της κατασκευής», ήταν το tweet που ανήρτησε η Πολιτική Προστασία της Γαλλίας.

Ένας εκπρόσωπος του καθεδρικού ναού είπε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι καίγεται όλος ο ξύλινος σκελετός του κτηρίου. «Όλα καίγονται, δεν θα απομείνει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Ένα τεράστιο σύννεφο καπνού είχε υψωθεί πάνω από την πόλη και στάχτες έπεφταν σε μεγάλη έκταση.

#Update: Just in – Video of The iconic cathédrale Notre-Dame de #Paris church is on fire. #NotreDame #France. Video Credit: @MassonTom1 pic.twitter.com/ZE1Lb7yncr

— Sotiri Dimpinoudis ❁‏ (@sotiridi) 15 Απριλίου 2019

Μετά την κατάρρευση του βέλους της εκκλησίας ο αντιδήμαρχος, Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, είπε ότι έχει ξεκινήσει μια «ιδιαίτερη αποστολή» για να σωθούν τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στον ναό. Δίνεται επίσης προτεραιότητα στην ασφάλεια των τουριστών και των κατοίκων της περιοχής.

Τα κτήρια γύρω από την εκκλησία, στην καρδιά της πρωτεύουσας της Γαλλίας, έχουν εκκενωθεί.

«Μια τρομερή πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στην Παναγία των Παρισίων», έγραψε στο Twitter η δήμαρχος, Αν Ινταλγκό.

Un terrible incendie est en cours à la cathédrale Notre-Dame de Paris. Les @PompiersParis sont en train de tenter de maîtriser les flammes. Nous sommes mobilisés sur place en lien étroit avec le @dioceseParis. J’invite chacune et chacun à respecter le périmètre de sécurité. pic.twitter.com/9X0tGtlgba

— Anne Hidalgo (@Anne_Hidalgo) 15 Απριλίου 2019

Στο σημείο ο Μακρόν – Ακύρωσε το τηλεοπτικό διάγγελμά του

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έσπευσε στην περιοχή, όπου βρίσκεται ο ναός, όπως έγινε γνωστό από τη γαλλική προεδρία.

Σε μήνυμά του στο Twitter, o γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το προγραμματισμένο για απόψε διάγγελμά του για το θέμα των «κίτρινων γιλέκων», σημείωσε:

«Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Έντονη συγκίνηση για ολόκληρο το έθνος. Οι σκέψεις προς όλους τους καθολικούς και προς όλους τους Γάλλους. Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, εκφράζω τη λύπη μου που βλέπω να καίγεται αυτό το κομμάτι όλων μας».

Notre-Dame de Paris en proie aux flammes. Émotion de toute une nation. Pensée pour tous les catholiques et pour tous les Français. Comme tous nos compatriotes, je suis triste ce soir de voir brûler cette part de nous.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) 15 Απριλίου 2019

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 19:50 (ώρα Ελλάδας) και ενδεχομένως συνδέεται με τις εργασίες συντήρησης που γίνονταν στο κτήριο. Το τηλεοπτικό κανάλι France 2 μετέδωσε ότι η αστυνομία την θεωρεί «ατύχημα». Λόγω των εργασιών ανακαίνισης στην εκκλησία την περασμένη εβδομάδα απομακρύνθηκαν από τον χώρο τα ορειχάλκινα αγάλματα.

#notredame pic.twitter.com/FgU3uAr3PJ

— cristina casacuberta (@ccasacub) 15 Απριλίου 2019

#BREAKING Paris mayor laments “terrible fire” at Notre-Dame Cathedral pic.twitter.com/nuR68rHa7Z

AFP news agency (@AFP) 15 Απριλίου 2019

#BREAKING France’s President Macron cancels major policy speech over Notre-Dame blaze, presidency says pic.twitter.com/jecI86YYHB

AFP news agency (@AFP) 15 Απριλίου 2019

Smoke and flames rise during a fire at the landmark Notre-Dame Cathedral in central Paris pic.twitter.com/gUrFEEVsrh

AFP news agency (@AFP) 15 Απριλίου 2019

pic.twitter.com/WcfuXu19Mw

— Solveig Godeluck (@Solwii) 15 Απριλίου 2019

First photos/videos emerge on social media #NotreDame

MORE: https://t.co/OmXn0Zm5j4pic.twitter.com/QZdG5XOUaD

— RT (@RT_com) 15 Απριλίου 2019

#NotreDame: ‘The roof has entirely collapsed, there are flames coming out the back of the cathedral as if it was a torch’@charli, Journalist at France 24, at the scene of the fire. pic.twitter.com/2B0IrMiDcL

FRANCE 24 English (@France24_en) 15 Απριλίου 2019

Devastating scenes in Paris right now as the Notre Dame cathedral blaze worsens.

(via @lilycrand) pic.twitter.com/DoADGmGoOw

— Sophie Adams (@__sophieadams) 15 Απριλίου 2019

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα