Στις 20 Μαρτίου η τριμερής για τον Eastmed – «Το παρών» θα δώσει και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Στις 20 Μαρτίου ορίστηκε η τριμερής Σύνοδος Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ για τον αγωγό EastmedΟι τρεις ηγέτες είχαν συμφωνήσει ήδη για τον αγωγό στο Μπερ ΣέβαΜετά ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί σε Σύνοδο για την ΕΕΤέλη του μήνα η επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία

Η κρίσιμη τριμερή σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου Ισραήλ για τον αγωγό Eastmed

ορίστηκε τελικά για τις 20 Μαρτίου στο Ισραήλ. Εκεί, όπως είχε ανακοινωθεί, θα παρίσταται και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα βρίσκεται καθ’ οδόν για επίσκεψη στα Αραβικά Εμιράτα.

Υπενθυμίζεται ότι Τσίπρας, Νετανιάχου και Αναστασιάδης είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τον αγωγό EastMed κατά την τριμερή συνάντηση κορυφής στο Μπερ Σέβα, υπό την προϋπόθεση να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συμφωνία εγκρίθηκε από την ΕΕ και συνεπώς απομένει η υπογραφή της από τους τρεις ηγέτες, οι οποίοι θα συζητήσουν στο Ισραήλ σημαντικά θέματα για την ενέργεια στην περιοχή με τον Μάικ Πομπέο. Οι ΗΠΑ, κατ’ αυτόν τον τρόπο, δίνουν τη στήριξή τους στον αγωγό, αλλά και δίνουν «πρόκριμα» σε Αθήνα, Λευκωσία και Τελ Αβίβ για το νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, πολύ περισσότερο που τα νέα ευρήματα στην ΑΟΖ της Λευκωσίας «εδραιώνουν» την παρουσία της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Την ίδια ώρα η ανακοίνωση της παρουσίας Πομπέο στην τριμερή μεταξύ Αναστασιάδη, Τσίπρα, Νετανιάχου στέλνει από μόνη της ισχυρό το μήνυμα της Ουάσιγκτον στη στήριξη της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών αλλά και της Αιγύπτου καθώς και την αναγκαιότητα ανάπτυξης συνεργιών στη Μεσόγειο. Μήνυμα που εκτείνεται και προς την Άγκυρα την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλης κλίμακας τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Την επόμενη ημέρα, 21 Μαρτίου, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης θα παραβρεθούν σε μια κρίσιμη Σύνοδο της ΕΕ, όπου εκ των πραγμάτων θα συζητηθεί και το Brexit, ενώ τέλη Μαρτίου ο έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην τετραμερή συνάντηση κορυφής στο Βουκουρέστι Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας.

Μετά την επίσκεψη στο Ισραήλ για την τριμερή και τη Σύνοδο της ΕΕ, θα γίνει μετά και η ανακοινωθείσα επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία για τη σύσφιξη των σχέσεων με τη γείτονα χώρα στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η επίσκεψη αναμένεται να γίνει το αργότερο αρχές Απριλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα πάει στη χώρα των Βαλκανίων, ειδικά μετά την αλλαγή του ονόματος της, καθιστώντας την επίσκεψη ιστορική. Mετά θα γίνει και η «ανταποδοτική» επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα