Στις 10 και 11 Ιουνίου η 10η Αντιρατσιστική Γιορτή στη Γεωπονική Σχολή (εικόνα)

«Όσο μπορείς να πεθάνεις από το όπλο, μπορείς να πεθάνεις και από την πείνα», ανέφερε η Λοτέτα Μακκόλεϊ της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών κατά τη συνέντευξη Τύπου για την 10η Αντιρατσιστική Γιορτή (Γεωπονική Σχολή, 10 με 11 Ιουνίου) που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, σχολιάζοντας τον διαχωρισμό των μεταναστών – προσφύγων.

«Αν δεν κινδυνεύαμε να πεθάνουμε, δε θα φεύγαμε από τις χώρες μας», τόνισε η κ. Μακκόλεϊ, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί και η Ελλάδα, αναγνωρίζει ως πρόσφυγες μόνο αυτούς

που έρχονται από κάποιες εμπόλεμες περιοχές και όχι από δικτατορίες.

Η κ. Μακκόλεϊ επισήμανε την ανάγκη να πάρουν χαρτιά άνθρωποι που ζουν τριάντα και σαράντα χρόνια στην Ελλάδα και ακόμα πρέπει να ανανεώνουν την άδεια παραμονής τους. Επίσης, περιέγραψε πως το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει ελλείψεις στην ενσωμάτωση των προσφύγων-μεταναστών, για παράδειγμα, δεν παρέχει μαθήματα ελληνικών στους ξένους.

Ο Θανάσης Κούρκουλας από το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και την Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, παρουσιάζοντας τον πρόγραμμα του διημέρου, υποστήριξε πως «η Αντιρατσιστική Γιορτή αποτελεί ένα πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός, ιδιαίτερα σήμερα που τόσοι χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα από τη στιγμή που έκλεισαν τα σύνορα, έναν αγώνα ντόπιων και μεταναστών, καθώς έχει ως κεντρικό σύνθημα «χτίζουμε γέφυρες αλληλεγγύης, γκρεμίζουμε τους φράχτες της Ευρώπης-Φρούριο«»..

Συναυλίες, συζητήσεις, θέατρο, προβολές, εκθέσεις εικαστικά, παιδότοπος και διεθνής κουζίνα είναι κάποια από τα θέματα που περιλαμβάνονται στη Γιορτή.

Τη στήριξή τους στην Αντιρατσιστική Γιορτή εξέφρασαν επίσης ο Γρηγόρης Καλομοίρης από την ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος Μάριος Λώλος και ο Ταχίρ Αλιζαντά από την Αφγανική Κοινότητα Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα