Στήριξη ΟΗΕ για επίλυση του συριακού αποφάσισαν οι G20

Οι χώρες που στηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση συμφώνησαν ότι υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του ΟΗΕ να προωθήσει μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στη Συρία, σύμφωνα με το Γερμανό υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση επιθυμούν μια πολιτική λύση (…) και αυτή η πολιτική λύση πρέπει

να επιτευχθεί στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Δεν μπορούν να υπάρχουν παράλληλες διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Γάμπριελ από τη Βόνη.

Οι χώρες που στηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση – μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Βρετανία — συναντήθηκαν στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης της Ομάδας των 20 (G20) στη Βόνη για να συντονιστούν και να ελέγξουν την αμερικανικές θέσεις, λίγες ημέρες πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των ανταρτών.
Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των χωρών αυτών μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Ζητάμε από τη Ρωσία και φυσικά από το Ιράν να ασκήσουν την επιρροή τους στο καθεστώς της Δαμασκού και να το πείσουν να πάψει να αντιμετωπίζει όλη την αντιπολίτευση ως τρομοκράτες», επεσήμανε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Ευρώπη θα συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Συρίας μόνο υπό τον όρο ότι θα έχει προηγηθεί μια αξιόπιστη πολιτική μετάβαση.

Για μια ακόμη φορά ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των εταίρων αυτών, οι οποίοι ανησυχούν για τη θέση της Ουάσινγκτον αναφορικά με τη συριακή κρίση.

«Αναφορικά με την αντιμετώπιση του Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) μας διαβεβαίωσαν ότι οι αμερικανικές δεσμεύσεις παραμένουν ίδιες. Όμως σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκέλος της σύγκρουσης δεν γνωρίζουμε την αμερικανική άποψη», είχε δηλώσει πριν από τη συνάντηση ένας υψηλόβαθμος Γάλλος διπλωμάτης.

Ο νέος Αμερικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η καταπολέμηση του ΙΚ αποτελεί προτεραιότητα για εκείνον και έχει ζητήσει από το Πεντάγωνο να καταρτίσει σχέδια για μια νέα στρατηγική ως το τέλος του μήνα. Μεταξύ άλλων εξετάζει το ενδεχόμενο ενισχυμένης συνεργασίας με τους Ρώσους στους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών.

Όμως «οι Αμερικανοί θα κατανοήσουν σταδιακά ότι η μάχη κατά του Νταές αφορά επίσης επιλογές στην περιοχή και ένα μακροπρόθεσμο όραμα», είχε προσθέσει ο Γάλλος διπλωμάτης.

Μια άλλη χώρα που βρέθηκε στο επίκεντρο είναι η Τουρκία, η οποία στηρίζει τη συριακή αντιπολίτευση και είναι σφοδρή πολέμιος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Άγκυρα που επεμβαίνει στρατιωτικά στη βόρεια Συρία, προσέγγισε στο τέλος του 2016 τη Μόσχα, σύμμαχο της Δαμασκού. Εξάλλου η Τουρκία μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν είναι εγγυήτρια δύναμη της εύθραυστης εκεχειρίας που ισχύει στη Συρία και των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο Καζακστάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα