Αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ – «Καλείστε να λάβετε μία ιστορική απόφαση»

Ο Ζόραν Ζάεφ, κάλεσε τους πολίτες της χώρας να προσέλθουν μαζικά την Κυριακή στις κάλπες και να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των ΠρεσπώνΤι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση

Το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στο κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι μόνο να υπερισχύσει το «ναι», αλλά κυριότερα η συμμετοχή

των πολιτών να ξεπεράσει το 50%, ώστε να θεωρείται έγκυρος ο χαρακτήρας του.

Άλλωστε σύσσωμη η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μέσω της καμπάνιας για το δημοψήφισμα που τρέχει τις τελευταίες εβδομάδες, πραγματοποιούσε συνεχή καλέσματα στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες.

«Την Κυριακή καλείστε να λάβετε μία ιστορική απόφαση. Πρέπει να κάνετε την επιλογή σας. Δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ των κομμάτων. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον σας, το μέλλον των παιδιών σας. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον της αγαπημένης μας Μακεδονίας», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, σε διάγγελμά του προς τον λαό της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα του προβαίνει σε παραχώρηση σχετικά με το όνομα, όμως, όπως είπε, εξασφαλίζει την εθνική της ταυτότητα.

Ви благодарам на сите за силата и поддршката која ми ја давате. Историската одлука за европска Македонија ќе ја донесеме сите заедно. Во недела гласаме ЗА подобра иднина на нашите деца и млади, ЗА подобар живот за сите во Македонија! pic.twitter.com/6Nb38qMSGR

— Зоран Заев (@Zoran_Zaev) 27 Σεπτεμβρίου 2018

«Ξέρω ότι πρέπει να κάνουμε παραχώρηση και να αποδεχτούμε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα Μακεδονία. Όμως κανείς πλέον δεν θα μπορεί να αμφισβητεί την εθνική μας ταυτότητα» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

Η μάχη κατά της αποχής

Το εν λόγω ζήτημα δεν είναι καθόλου απλό, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν επικαιροποιηθεί και περιλαμβάνουν πολύ περισσότερα ονόματα πολιτών από αυτούς που δύνανται να ψηφίσουν. Και αυτό δυσχεραίνει τη μάχη του σκοπιανού πρωθυπουργού στη μάχη κατά της αποχής.

Μάλιστα, τη στιγμή που οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα του «ναι», δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO DPMNE και ο σκοπιανός Πρόεδρος που προσπαθούν με «νύχια και με δόντια» να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα, αλλά και μπόλικοι ύποπτοι αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί στο twitter.

Συγκεκριμένα, αύξηση της δραστηριότητας των αυτοματοποιημένων λογαριασμών που στηρίζουν τη στάση αποχής στο δημοψήφισμα της Κυριακής στα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών διαπιστώνει η Διατλαντική Επιτροπή για την Ακεραιότητα των Εκλογών.

Η Επιτροπή εντόπισε ύποπτη δραστηριότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένου του ότι η εγκυρότητα του δημοψηφίσματος προϋποθέτει συμμετοχή 50% και του ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το ποσοστό στο όριο.

Σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί στο Twitter, τα αποκαλούμενα bots, υποστηρίζουν την προσπάθεια μείωσης της προσέλευσης στις κάλπες.

Η τελευταία δημοσκόπηση

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη γειτονική χώρα, το 48% δηλώνει ότι θα προσέλθει στις κάλπες ενώ το 25,2% θα απέχει από τη διαδικασία με το υπολειπόμενο 26,8% να δηλώνει αναποφάσιστο.

Στην ίδια δημοσκόπηση το ερώτημα «είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών» λαμβάνει 51,1% θετικές ψήφους και 48,9% αρνητικές, με τη διαφορά να ξεπερνά οριακά το 1%.

Τα νούμερα, όμως, αντιστρέφονται στο ερώτημα «είστε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για αλλαγή του ονόματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”» καθώς «Όχι» απαντά το 52,6% των ερωτηθέντων ενώ «ναι» μόλις το 47,4%.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κυριακής, ΠΓΔΜ – Καλείστε,kyriakis, pgdm – kaleiste