Άνοιξε η «αυλαία» στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018 – Τι προβλέπει

Σε πέντε συνεδριάσεις θα διεξαχθεί η συζήτηση – Οι ημερομηνίεςΟι συνεδριάσεις θα ξεκινούν στις 10 το πρωί και θα ολοκληρώνονται το βράδυ χωρίς διακοπήΤην τελευταία ημέρα συζήτησης, την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου η ονομαστική ψηφοφορία η οποία, πολιτικά, προσλαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησηΗ ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει τα μεσάνυχτα της Τρίτης 19/12 θα είναι πιθανότατα η τελευταία με το “παραδοσιακό” σύστημαΤι
προβλέπει ο προϋπολογισμός

Με τις ομιλίες των γενικών εισηγητών ξεκίνησε, σήμερα Δευτέρα, η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2018, για την οποία έχουν προγραμματιστεί πέντε συνεδριάσεις, σήμερα Δευτέρα 11/12, αύριο Τρίτη 12/12, Τετάρτη 13/12 και Δευτέρα 18/12 και Τρίτη 19/12. Μετά τους γενικούς εισηγητές, στο βήμα θα ανεβούν οι ειδικοί εισηγητές με προγραμματισμό, απόψε κιόλας να ολοκληρωθεί ο κύκλος γενικών και ειδικών εισηγητών και αγορητών.

Την τελευταία ημέρα, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, η συζήτηση θα κλείσει κοντά στα μεσάνυχτα με την ομιλία του πρωθυπουργού, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία η οποία, πολιτικά, προσλαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Τις ημέρες που θα ακολουθήσουν τον λόγο θα λαμβάνουν, οι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο ομιλητών, βουλευτές και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. «Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να μιλήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ανοίγοντας τη διαδικασία, και ζήτησε από όλους να τηρήσουν τους χρόνους, ενώ ενημέρωσε το Σώμα ότι οι συνεδριάσεις θα ξεκινούν στις 10 το πρωί και θα ολοκληρώνονται το βράδυ χωρίς διακοπή.

Η ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει τα μεσάνυχτα της Τρίτης 19/12 θα είναι πιθανότατα η τελευταία με το “παραδοσιακό” σύστημα, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής. «Η ψηφοφορία που θα γίνει την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, ελπίζω και είναι πολύ πιθανό να είναι η τελευταία ψηφοφορία που γίνεται με το γνωστό τρόπο, εδώ και δεκαετίες μέσα στη Βουλή», είπε ο κ. Βούτσης και εξήγησε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά δεν θα χρησιμοποιηθεί η αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας για χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί -δύο με τρεις εβδομάδες-, αλλά θα αξιοποιηθεί για λίγο καιρό η Γερουσία, ώστε να εγκατασταθεί το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην αίθουσα της Ολομέλειας, που θα είναι πολύ σύγχρονο και θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται πολύ πιο γρήγορα η ψηφοφορία.

Δείτε επίσης: Προϋπολογισμός 2018: Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,82% και ανάπτυξη 2,5%

Τι προβλέπει

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,82% του ΑΕΠ και ανάπτυξη 2,5% προβλέπει για το 2018 ο προϋπολογισμός, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, είναι ο τελευταίος που κατατίθεται στο πλαίσιο του μνημονίου.

Το πλεόνασμα είναι υψηλότερο από τον στόχο 3,5% του ΑΕΠ που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η δημοσιονομική προσπάθεια που έχει ήδη καταβληθεί, καθώς και η άρση της οικονομικής αβεβαιότητας και η σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, είναι επαρκείς παράγοντες για την ασφαλή επίτευξή του.

Εφέτος, εκτιμάται πρωτογενές πλεόνασμα 2,44% του ΑΕΠ, έχοντας ήδη ενσωματώσει δαπάνη 1,4 δισ. ευρώ ή 0,78% του ΑΕΠ για το κοινωνικό μέρισμα, την επιστροφή των κρατήσεων στους συνταξιούχους και την εξόφληση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στη ΔΕΗ. Σημαντικός παράγοντας της υπέρβασης του 2017 ήταν το καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων, τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών, καθώς και η χρηστή διαχείριση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού.

Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2017 εκτιμάται στο 1,6% (το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 178,579 δισ. ευρώ) και όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό, η πρόβλεψη για επιτάχυνσή του (το ΑΕΠ θα ανέλθει σε 184,691 δισ. ευρώ) το επόμενο έτος στηρίζεται στις προβλέψεις για:

• Θετική συνεισφορά από την ιδιωτική κατανάλωση (κατά 0,8% του πραγματικού ΑΕΠ), που ενισχύεται από την ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης και τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας,

• Θετική συνεισφορά από τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου(κατά 1,4% του πραγματικού ΑΕΠ), που αναμένεται να αυξηθεί με διψήφιο ρυθμό λόγω του ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος στη βάση των υλοποιούμενων μεταρρυθμίσεων του προγράμματος αλλά και της αυξημένης ζήτησης,

• Περαιτέρω βελτίωση του πραγματικού ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, κατά 0,2% του ΑΕΠ, εν μέσω αυξήσεων στην εξαγωγική και εισαγωγική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, στην άνοδο του ΑΕΠ θα συμβάλουν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,2% (από +0,9% εφέτος) και της δημόσιας κατανάλωσης κατά 0,2% (από +0,9% εφέτος). Επίσης, οι ιδιωτικές επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 11,4% (από +5,1% εφέτος), ενώ οι εισαγωγές θα αυξηθούν κατά 4,6% και οι εξαγωγές κατά 3,8%.

Η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει περαιτέρω το 2018 στο 18,4% από 19,9% εφέτος, ενώ ο εναρμονισμένος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,8% από 1,2% εφέτος.

Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2018 στο 179,8% του ΑΕΠ (332 δισ. ευρώ) από 178,2% του ΑΕΠ (318,3 δισ. ευρώ) εφέτος.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο του προϋπολογισμού, η επαλήθευση των τρεχουσών εκτιμήσεων για το 2018 εξαρτάται από την πραγματοποίηση των παρακάτω οροσήμων που ενσωματώνονται στις υποθέσεις του βασικού μακροοικονομικού σεναρίου:

• Της ομαλής προόδου του προγράμματος στήριξης μέσω του ESM, έως την ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο του 2018,

• Της ομαλής και ασφαλούς επιστροφής στις διεθνείς χρηματαγορές, με τη δημιουργία ενός ικανού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας έναντι μελλοντικών κλονισμών στις διεθνείς αγορές,

• Της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους (συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εξειδίκευσης του μηχανισμού προσαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης στην πραγματική εξέλιξη του ΑΕΠ), και

• Της επικράτησης ομαλών συνθηκών στο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, έναντι των διεθνών αναταράξεων που επενέργησαν από το 2015 (προσφυγική κρίση, εσωστρέφεια σε επίπεδο κρατών- μελών της ΕΕ, πολιτική αποκλίσεων από το γενικότερο πνεύμα της παγκόσμιας συνεργασίας).

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος που κατατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας.

Όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018- 2021, στα έτη που ακολουθούν έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος ώστε να διευρυνθούν οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας και να υλοποιηθούν οι σημαντικές μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

«Ο Προϋπολογισμός του 2018 θα είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός», δήλωσε ο Βέττας

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας, υπογράμμισε στη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2018 ότι «αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζει το ελληνικό Κοινοβούλιο».

«Η πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, είναι σοβαρή υπόθεση για εμάς και όχι ένα πολιτικό παιχνίδι. Για μας προϋποθέτει στρατηγική στόχευση και προσήλωση σε αυτή. Ο ελληνικός λαός μας ανέθεσε την εντολή να βγάλουμε τη χώρα από τη γενική της κρίση και όχι μόνο από την οικονομική – και αυτή την εντολή θα τιμήσουμε», είπε ο κ. Βέττας.

Πρόσθεσε δε, πως η κυβέρνηση «κόντρα στην καταστροφολογία, κόντρα στον πόλεμο των μιντιακών και συστημικών συμφερόντων του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, αγωνίζεται με σχέδιο, με διάλογο με την κοινωνία, ώστε του χρόνου τέτοιο καιρό να σχεδιάζουμε και να ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό για την πατρίδα μας, που θα έχει βγει από τη σκληρή επιτροπεία και θα προχωρά σε μια διαφορετική πορεία με αξιοπρέπεια και προοπτική».

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για κρυφή ατζέντα. «Η ΝΔ λέει πως αυτή η κυβέρνηση καταστρέφει την οικονομία, πως ακολουθούμε φορομπηχτική πολιτική, δεν φέρνουμε επενδύσεις, ενώ η ίδια μπορεί να λύσει εύκολα το πρόβλημα, να μειώσει τους φόρους, να περιορίσει το σπάταλο κράτος και να φέρει την ανάπτυξη. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει ένα πακέτο μείωσης φόρων που αγγίζει τα 4,2 δισ. ευρώ. Αυτή η μείωση κρύβει δύο πράγματα: Είτε πρόκειται για πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη να επαναφέρει τη χώρα σε ένα νέο πρόγραμμα την ώρα που βρίσκει το δρόμο της είτε θα μας πει ποια θα είναι αυτή η περικοπή, δηλαδή ποιες δομές θα κόψει, πόσους υπαλλήλους θα απολύσει, ποια σχολεία θα κλείσει, ποια νοσοκομεία θα κλείσει, ποια κοινωνική πρόνοια θα μειώσει. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει», είπε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνήθηκε πως υφίστανται φορολογικές αδικίες, ιδίως σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που έχουν επιβαρυνθεί ταυτόχρονα και με το νέο ασφαλιστικό και με το φορολογικό σύστημα, για να υπογραμμίσει όμως, πως η τρίτη αξιολόγηση που βγάζει τη χώρα από το Μνημόνιο, κλείνει χωρίς δημοσιονομικά νέα μέτρα. Επισήμανε δε στο σημείο αυτό, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα ήταν η υποφορολόγηση κοινωνικών ομάδων, πολιτική που οδήγησε στην παραγωγή ελλειμμάτων και χρέους.

«Έχουμε ξεπεράσει τα πιο δύσκολα. Αλλά έχοντας πλέον εμπειρίες χωρών που ήταν σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, μόνο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε», είπε ο Βέττας.

«Η κυβέρνηση άφησε αφορολόγητο μόνο τον αέρα», ανέφερε ο Δένδιας

Ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι «ο προϋπολογισμός πρέπει να υπηρετεί τα δημόσια οικονομικά, πρέπει να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, πρέπει να είναι αναδιανεμητικός, δηλαδή να υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο της συζήτησης, θα σας αποδείξουμε ότι ο Προϋπολογισμός του 2018 δεν υπηρετεί κανέναν από αυτούς τους στόχους, ούτε υπηρετεί το ιδεολόγημα της κυβέρνησης για δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, που δεν θα είναι ούτε καθαρή ούτε βέβαια έξοδος».

Μιλώντας παρόντος του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Δένδιας προανήγγειλε ότι «η ΝΔ θα απαντήσει στη διαρκή ερώτηση ποιες δαπάνες πρέπει να περικοπούν και πού η κυβέρνηση χαλάει λεφτά αν και δεν πρέπει, από ανικανότητα». Τέλος, η ΝΔ, όπως είπε, «θα καταρρίψει και το τελευταίο επιχείρημα της κυβέρνησης, αυτό του ηθικού πλεονεκτήματος».

«Ο Προϋπολογισμός δεν υπηρετεί τα δημόσια οικονομικά γιατί εφαρμόζει την αποτυχημένη συνταγή της υπερφορολόγησης, που δεν αποδίδει – και το αποδεικνύει η εντυπωσιακή τρύπα στα φορολογικά έσοδα» ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ.

Κατήγγειλε επίσης, ότι για την αλλαγή του μείγματος αυτού, η κυβέρνηση βάζει μισό δισ. ευρώ περισσότερους άμεσους φόρους. «Έχετε δει σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη, να ανακάμπτει μια οικονομία με αύξηση φόρων; Θέλουμε να μας εξηγήσετε ποιο είναι το περίφημο μείγμα πολιτικής που ακολουθείτε. Γιατί εμείς, όταν σταθεροποιήθηκε η οικονομία το 2014, μειώσαμε το ΦΠΑ στην εστίαση, μειώσαμε τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώσαμε την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και συγκεκριμένες μειώσεις είναι η ξεκάθαρη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μέλλον», είπε. Αντιθέτως η κυβέρνηση, «παίρνει δέκα και γυρίζει πίσω ένα», σημείωσε.

«Έχετε όλα αυτά τα χρόνια ένα αξίωμα: φόροι παντού. Μόνη σας επιτυχία είναι η θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας σε αύξηση φόρων μεταξύ των 35 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ και μάλιστα αυτό μέσα σε ύφεση. Εσείς που καλούσατε να μην πληρωθούν οι προηγούμενοι φόροι», ανέφερε, για να σχολιάσει: «Αφήσατε αφορολόγητο μόνο τον αέρα, και φαντάζομαι και αυτόν προσωρινά».

«Αυτός ο Προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος σας. Ο δικός μας προϋπολογισμός θα είναι αναπτυξιακός», είπε και προσέθεσε: «Όπως ρητά έχει δεσμευτεί ο Μητσοτάκης, θα περιορίσουμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, θα αξιοποιήσουμε πλήρως τα διαθέσιμα εργαλεία ώστε να εισρεύσουν κεφάλαια, να έρθουν επενδύσεις που θα μειώνουν την ανεργία».

«Και ο Προϋπολογισμός του 2018 πλήττει την ανάπτυξη και φτωχοποιεί τη χώρα», τονίζει ο Κουτσούκος

Ο γενικός εισηγητής της ΔΗ.ΣΥ., Γιάννης Κουτσούκος, έκανε λόγο για έναν ακόμα Προϋπολογισμό διαρκούς λιτότητας, περαιτέρω αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, που υπονομεύει την ανάπτυξη της χώρας, την οδηγεί σε ύφεση και την δεσμεύει για πολλά ακόμα χρόνια.

«Στην ίδια άδικη φοροκεντρική πολιτική που πλήττει την ανάπτυξη και φτωχοποιεί τη χώρα, επικεντρώνεται και ο Προϋπολογισμός του 2018. Η λογική σας είναι “φτωχαίνουμε τον κόσμο και του δίνουμε αντίδωρο», τόνισε.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μειώνει κυρίως τις κοινωνικές δαπάνες, ενώ την ίδια ώρα αυξάνει τους άμεσους και έμμεσους φόρους.

Ο κ. Κουτσούκος αμφισβήτησε όλους τους στόχους του νέου Προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι λέει ψέματα η κυβέρνηση πως σηματοδοτεί την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει δεσμεύσει τη χώρα μέχρι το 2020, με μέτρα, περικοπές και δεσμεύσεις ύψους 24 δισ. ευρώ, ενώ εκτίμησε ότι «την επόμενη τριετία θα έχουμε συνέχιση της ίδιας φορολογικής αφαίμαξης και υψηλά ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα».

«Και αυτός ο Προϋπολογισμός έχει την ίδια λογική των αντιλαϊκών μέτρων και των περικοπών, όπως αυτά που δεσμεύσατε τη χώρα και την οδηγήσατε με αχρείαστα μνημόνια», τόνισε και έκανε λόγο για σκληρή, άδικη, αντιλαϊκή πολιτική.

«Το αποτέλεσμα της πολιτικής σας είναι η βύθιση της χώρας σε ύφεση. Εξανεμίσατε τις θυσίες του ελληνικού λαού και το κόστος είναι μεγάλο και καταγράφηκε στο κοινωνικό επίπεδο. Ο Προϋπολογισμός αυτός έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: Τα αυτοδιαψευδόμενα αφηγήματα σας ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και τη κρίση – και την επιβεβαίωση ότι τα οικονομικά αδιέξοδα παραμένουν», υπογράμμισε ο κ. Κουτσούκος.

«Η κυβέρνηση υλοποιεί σήμερα όσα δεν τόλμησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο Καραθανασόπουλος

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι καταθέτει τον τελευταίο προϋπολογισμό των μνημονίων και αυτό την ίδια στιγμή που η ίδια υπογράφει πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, ύψους τουλάχιστον 2%, και ενώ δεν έχει καταργήσει κανέναν από τους μνημονιακούς νόμους».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι και στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα και αυτό ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση, εντός της ΕΕ, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής εποπτείας στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και η δημιουργία του ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου.

«Εκεί όμως που η σημερινή κυβέρνηση δίνει τα ρέστα της, είναι με τον ισχυρισμό για δίκαιη ανάπτυξη», είπε, για να επισημάνει ότι «ανάπτυξη στο καπιταλιστικό σύστημα είναι άδικη και ταξική ανάπτυξη, γιατί ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος συγκεντρώνεται από μια φούχτα κεφαλαιοκράτες και γιατί διευρύνονται ακόμα περισσότερο οι κοινωνικές ανισότητες, αφού θεμέλιος λίθος της θωράκισης της καπιταλιστικής κερδοφορίας είναι η αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε και τη φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό στο περιβάλλον μέσα στο οποίο αναγκάζεται να λειτουργήσει. «Ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας αυτά, αντιστρέφει την πραγματικότητα. Γιατί η κυβέρνηση αποτελεί την εμπροσθοφυλακή για την υλοποίηση όλων των στόχων που εξυπηρετούν σήμερα τς ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Είστε οι σημαιοφόροι. Υλοποιείτε όλα όσα απαιτεί σήμερα ο ΣΕΒ, απαιτεί η αστική τάξη, απαιτούν οι δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ», είπε και πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί σήμερα όλα όσα δεν τόλμησε να κάνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να «προειδοποιήσει» ότι η κυβέρνηση «παίζει με τη φωτιά», μετατρέποντας την Ελλάδα σε ορμητήριο των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, μέσα από τη νέα βάση στην Αλεξανδρούπολη, μέσα από την εγκατάσταση νέων τύπων όπλων στον Άραξο.

«Η αυστηρή επιτήρηση και μετά το τέλος του προγράμματος έχει προσυμφωνηθεί», σημείωσε ο Κατσιαντώνης

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης, ανέφερε ότι «η αύξηση των βαθμών ελευθερίας που επικαλείται η κυβέρνηση για μετά τη λήξη του προγράμματος, είναι υπερβολικά αισιόδοξη, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι η αυστηρή επιτήρηση έχει προνομοθετηθεί και προσυμφωνηθεί».

Ο βουλευτής ανέφερε ότι η κυβέρνηση μιλάει για την αύξηση του παραγόμενου πλούτου, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι 582.000 εργαζόμενοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Η χώρα μας είχε την μεγαλύτερη αύξηση φόρων στην αναλογία ως προς το ΑΕΠ μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ», είπε και επισήμανε ότι δύο στους τρεις καταναλωτές, καθυστέρησαν τους 12 τελευταίους μήνες να πληρώσουν εγκαίρως κάποιες από τις υποχρεώσεις τους.

«Αρνητικό ρεκόρ έχει η Ελλάδα και στις καθυστερήσεις πληρωμών από φυσικά πρόσωπα, σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας, την ίδια ώρα που οι αποφάσεις για την απομείωση του χρέους βρίσκονται στον αέρα.

«Δεν βλέπω αποφάσεις για το χρέος πριν το 2019. Θα μας δοκιμάζουν πολύ ως χώρα, αν έχουμε συνοχή, σύμπνοια απόψεων και σταθερότητα και πραγματική μεταρρυθμιστική πορεία, πριν έχουμε τέτοια μαντάτα από τους ευρωπαίους εταίρους μας», είπε.

«Η επιτυχής ανταλλαγή ομολόγων δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και μπορεί τον Αύγουστο να βγει από την επιτήρηση», ανέφερε ο Καμμένος

«Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα στην ελληνική οικονομία. Από εδώ και στο εξής, μετά και την πρώτη δοκιμαστική επιτυχή ανταλλαγή ομολόγων, δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και μπορεί να κάνει και άλλες εξόδους στις αγορές και τον Αύγουστο να βγει από τα μνημόνια και την επιτήρηση», τόνισε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2018, επισημαίνοντας ότι «η χώρα έχει λίγες χρηματοδοτικές ανάγκες και μπορεί να αγοράζουμε από τις αγορές και να μην έχουμε την εξάρτηση της Ευρώπης».

Ακόμα ο κ. Καμμένος, έκανε λόγο για άλλη πολιτική που χρειάζεται η χώρα, τονίζοντας ότι θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μια αναπτυξιακή πολιτική, του χρόνου που θα είμαστε απεξαρτημένοι από το ευρωσύστημα και χωρίς την συμμετοχή και τον έλεγχο του ΔΝΤ.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι με τη πολιτική τους οδήγησαν τη χώρα σε ένα υφεσιακό πρόγραμμα με ένα χρέος ύψους 280 δισ. ευρώ, με μέτρα ύψους 56 δισ. και «κόκκινα» δάνεια αυξημένα κατά 58 δισ. ευρώ. Όπως είπε, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατάφερε και πήρε 86 δισ. ευρώ με πρόβλεψη αποπληρωμής σε 32,5 χρόνια.

Έμφαση έδωσε στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να πούμε πως θα λυθεί» καθώς όπως είπε, δεν υπάρχουν πλέον χρήματα για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Υποστήριξε δε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2007 οι πλειστηριασμοί για «κόκκινα» δάνεια ήταν 36.215 και είχαν ανοδική τάση μέχρι το 2014, ενώ αντίθετα το 2015 έπεσαν στους 8.730, το 2016 στους 5.631 και το 2017 ήταν 6.172.

«Κοιτώντας τα έσοδα και τις δαπάνες, είναι ξεκάθαρο ότι οι δαπάνες χρειάζονται μάζεμα. Τα έσοδα εξάντλησαν τον κόσμο», τόνισε ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να εκλείψει η φορολογική ανισότητα αλλά και να υπάρξει ασφάλεια δικαίου.

«Τον Αύγουστο του 2018 δεν θα βγει η χώρα από το μνημόνιο. Θα βγουν οι δανειστές», δήλωσε ο Αμυράς

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει σπάσει κάθε ρεκόρ φορολογικής επιβάρυνσης και πρόσθεσε ότι στον Προϋπολογισμό του 2018 επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη και η δημοσιονομική πολιτική εξακολουθεί να βασίζεται σε φόρους και να κρατά στα ύψη τις κρατικές δαπάνες.

«Η εμμονή της κυβέρνησης στην υπερφορολόγηση είναι παροιμιώδης» ανέφερε και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών «να διδαχθεί από το παράδειγμα του Βύρωνα Μπαϊκάμη, προϊστάμενου της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Γρεβενών, που σαν ένας ικανός μάνατζερ, αφού πρώτα επιθεώρησε όλες τις τεχνικές λειτουργίες του νοσοκομείου Γρεβενών, έκανε όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις στην παροχή ρεύματος, την ύδρευση του νοσοκομείου, τον κλιματισμό και τη θέρμανση και κατάφερε σε εύλογο χρόνο να δουλεύουν όλα ρολόϊ, πετυχαίνοντας μέσα σε τέσσερα χρόνια να μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 70%, της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 35%, και του πετρελαίου κατά 50%, εξοικονομώντας σχεδόν 850.000 ευρώ».

«Λέτε ότι με τον Προϋπολογισμό, η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Οι δανειστές θα βγουν από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Η χώρα δεν βγαίνει από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Οι δανειστές θα βγουν. Οι δανειστές είναι αυτοί που θα απαλλαγούν από την υποχρέωσή τους να μας δανείζουν με 1% επιτόκιο. Οι ποιοι; “οι τοκογλύφοι εταίροι που μας έπιναν το αίμα”, όπως τους λέγατε, όταν οι ίδιοι στις χώρες τους δανείζονται με υψηλότερο επιτόκιο», είπε και πρόσθεσε:

«Πόσο θα πάει το μαλλί όταν βγούμε στις αγορές; θα πάει τουλάχιστον τέσσερις φορές πάνω ο δανεισμός μας στις αγορές. Οι συντάξεις και μετά τον Αύγουστο του 2018, θα συνεχίσουν να μειώνονται, οι φόροι θα εκτιναχθούν με την περικοπή του αφορολόγητου και η οικονομία θα παραμείνει σε ασφυκτικό πλαίσιο, με το πλεόνασμα να φτάνει στο 3,5% και να παραμένει εκεί ως το 2022. Πως ενώ το 2017 δεν πετύχατε τίποτα αυτά που μας είπατε, σήμερα μας λέτε ότι θα τα πετύχετε το 2018; είναι απορίας άξιον».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
κρατικο, συζητηση, για μας, πετρελαιο θερμανσης, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, ψηφοφορία, βουλη, προυπολογισμος, αεπ, μνημονιο, υκω, δεη, χρεος, esm, νέα, συριζα, νεα δημοκρατια, σχολεια, ΦΠΑ, εφκ, πετρελαιο, φοροι, ελλαδα, οοσα, ρητά, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, σεβ, αλεξανδρουπολη, καμμενος, συμμετοχή, ΔΝΤ, τραπεζες, απε-μπε, κινηση στους δρομους, Αμυρας, αυξηση φπα, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπες δεη, διακοπη ρευματος, αξιον εστι, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μνημονιο 2, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, αφορολογητο 2020, δεη πληρωμη, κοινωνια, βουλευτες, φπα στην εστιαση, ρητά, χωρες, αεπ, αφορολογητο, βημα, δανεια, εργαλεια, κοντρα, νεα μετρα, οικονομια, οοσα, πλαισιο, προγραμμα, ρυθμος, σεβ, σημερινη, υπουργειο οικονομικων, υφεση, ψεματα, ωρα, αυξηση, ανεργια, αξιοπρεπεια, ασφαλιστικο, ατζεντα, βγαινει, εβδομαδες, βραδυ, βρισκεται, βυρωνα, γινει, γινεται, δευτερα, διαστημα, δημοσιο, δειχνει, ευκαιρια, ευκολα, αιθουσα, ευρω, ειπε, εμμονη, εξελιξη, επενδυσεις, επιτυχια, εστιαση, ετη, ετος, εφκ, ιδια, υποθεση, ομιλια, κυβερνηση, κειμενο, κυκλος, κλιμα, λαθη, λεφτα, λεει ψεματα, ληξη, λογο, μαντατα, μεσοπροθεσμο, μηνες, μητσοτακης, μειωση, νοσοκομεια, εξοφληση, περιβαλλον, πλειστηριασμοι, πληθωρισμος, προγραμματα, πρωι, ρεκορ, ρυθμισεις, συνεχεια, συμμετοχή, συνταγη, σωμα, συγχρονο, σχεδιο, ταση, τοκογλυφοι, τριτη, υλοποιηση, υδρευση, φυσικα, φτανει, φορολογικη, ψηφοφορία, αγορες, ασφαλεια, βηματα, δημητρης, εξαρτηση, εξαγωγες, esm, για μας, χωρα, υπουργειο, κυριακου, ομαδες, πακετο, παιχνιδι, θερμανση, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα