Στην Ολομέλεια της ΠΓΔΜ ψηφίζεται σήμερα η συμφωνία – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Στις 11 π.μ. τοπική ώρα συνέρχεται στα Σκόπια το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜΤην Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονας χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ ζήτησε υπερψήφιση το αργότερο έως την ΠαρασκευήΗ υπερψήφιση του νομοσχεδίου μπορεί να γίνει ακόμη και σήμεραΚάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης VMROΕφόσον η συμφωνία εγκριθεί το νομοσχέδιο θα αποσταλεί στον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ

Στην Ολομέλεια του σκοπιανού Κοινοβουλίου εισάγεται σήμερα, Τετάρτη, για ψήφιση το νομοσχέδιο

για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, εν μέσω αντιδράσεων και καλεσμάτων για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από την αντιπολίτευση.

Αναλυτικότερα, η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ ενέκρινε την Τρίτη το σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος και σήμερα στις 11 π.μ. τοπική ώρα συνέρχεται στα Σκόπια το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, προκειμένου να την επικυρώσει, γεγονός το οποίο μπορεί να γίνει πραγματικότητα ακόμη και σήμερα.

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονας χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ ζήτησε υπερψήφιση το αργότερο έως την Παρασκευή, ώστε να μην καθυστερήσει η διαδικασία που αφορά την πρόσκληση από το ΝΑΤΟ.

Ο προκάτοχός του στο ΥΠΕΞ και στέλεχος του VMRO Αντόνιο Μιλόσοσκι ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από τη Βουλή, δίχως, ωστόσο, να διευκρινίσει πότε θα γίνει αυτό, ενώ έκανε λόγο για συνθηκολόγηση και παραβίαση του συντάγματος και του κοινοβουλευτικού κανονισμού από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Ακόμη, το εθνικιστικό κόμμα VMRO που αντιτίθεται στην συμφωνία, έχει καλέσει συγκέντρωση οπαδών του σήμερα μπροστά στο κοινοβούλιο την ώρα που θα συζητείται εντός της αίθουσας η κύρωσή της.

Εφόσον η συμφωνία εγκριθεί το νομοσχέδιο θα αποσταλεί στον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει. Αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο η συμφωνία επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ», 61 βουλευτές. Η συμφωνία στην περίπτωση αυτή αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Keywords
Τυχαία Θέματα