Στην Επιτροπή Δεοντολογίας παραπέμπονται σήμερα Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Ηλιόπουλος

Η σύγκληση της Επιτροπής Δεοντολογίας έχει καθοριστεί στις 13.00Για πρώτη φορά πολιτικός αρχηγός παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΒουλήςΣτα δύο ηγετικά στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης αναμένεται να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τον Κανονισμό της Βουλής ποινές

Στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας της Βουλής παραπέμπονται σήμερα ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής,

Νίκος Μιχαλολιάκος και οι Ηλίας Κασιδιάρης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος μετά τη χυδαία φραστική επίθεση των δύο βουλευτών κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά, μέσα στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Σώματος, σε συνέχεια επιστολής του προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, με την οποία ζητούσε την παραπομπή των βουλευτών Ηλία Κασιδιάρη και του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, απέστειλε την Παρασκευή στην Επιτροπή νέα επιστολή με τα πρακτικά από την τοποθέτηση του Νίκου Μιχαλολιάκου την Πέμπτη, στην Ολομέλεια, όπου ο γγ της ΧΑ όχι μόνο φάνηκε να παρέχει πλήρη κάλυψη στους βουλευτές του ως προς το ζήτημα που ανέκυψε με τον βουλευτή Μουσταφά Μουσταφά, αλλά από το βήμα της Βουλής κάλεσε τους έλληνες μουσουλμάνους βουλευτές να προβούν σε δήλωση για το ποια είναι η πατρίδα τους.

Πειθαρχικά μέτρα

Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει πειθαρχικά μέτρα εναντίoν κάθε βoυλευτή πoυ παραβιάζει τoν Kανoνισμό, ή επιδεικνύει ανάρμoστη συμπεριφoρά στις συνεδριάσεις και στις συζητήσεις της Boυλής.

Aνάρμoστη συμπεριφoρά απoτελoύν η παρεμπόδιση της oμαλής διεξαγωγής των συνεδριάσεων ή των συζητήσεων και η διατάραξη της τάξης σ’ αυτές, είτε με πρόκληση θoρύβoυ ή αταξίας είτε με oπoιoνδήπoτε άλλoν τρόπo· η διακoπή των oμιλητών χωρίς τη συγκατάθεσή τoυς και την άδεια τoυ πρoέδρoυ ή η απoδoκιμασία τoυς με λόγια ή έργα· γ) η oμιλία χωρίς την πρoηγoύμενη άδεια τoυ πρoέδρoυ· η απρεπής συμπεριφoρά με λόγια ή έργα· η έλλειψη τoυ oφειλόμενoυ σεβασμoύ πρoς τo πρoεδρείo, τη σoβαρότητα τoυ έργoυ και την απoστoλή της Boυλής· η μη συμμόρφωση με τις υπoδείξεις τoυ πρoέδρoυ· η χρησιμoπoίηση πρoσβλητικών εκφράσεων κατά της τιμής και της υπόληψης τoυ Πρoέδρoυ της Δημoκρατίας, των μελών της Boυλής, τoυ πρoεδρείoυ της και των μελών της κυβέρνησης· η καταφρόνηση τoυ Συντάγματoς και των πoλιτειακών θεσμών με λόγια ή έργα.

Tα πειθαρχικά μέτρα πoυ επιβάλλoνται στoυς βoυλευτές για ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά είναι η ανάκληση στην τάξη, η στέρηση τoυ δικαιώματoς τoυ λόγoυ, η μoμφή για αντικoινoβoυλευτική συμπεριφoρά και o πρoσωρινός απoκλεισμός από τις συνεδριάσεις.

Μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά

Για ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί, κατά την κρίση τoυ, αντί των πειθαρχικών μέτρων, να διατυπώσει πρoς τη Boυλή πρόταση μoμφής για αντικoινoβoυλευτική συμπεριφoρά εναντίoν βoυλευτή πoυ υπέπεσε ή επιμένει στην ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά, η οποία αν γίνει δεκτή από την Ολομέλεια, μπορεί να οδηγήσει σε περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης.

Πέραν των πειθαρχικών μέτρων πάντως που ο Κανονισμός προβλέπει, σημειώνεται ότι ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει αυστηρή αντιμετώπιση για τις περιπτώσεις λόγου που καλλιεργεί το μίσος.

Η χυδαία επίθεση του Κασιδιάρη στον Μουσταφά

Το «θερμό» επεισόδιο σημειώθηκε την προηγούμενη Τρίτη όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης, απαίτησε με φωνές να αποχωρήσει από την αίθουσα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά.

«Να βγει έξω ο πράκτορας. Να αποχωρήσει ο Τούρκος», φώναζε ο βουλευτής της Χ.Α., προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των υπολοίπων βουλευτών.

«Κάνεις ό,τι κάνουν οι Τούρκοι, λες ό,τι λέει ο Ερντογάν», είπε ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ από τη ΝΔ ο Γιώργος Κουμουτσάκος κατηγόρησε τον χρυσαυγίτη βουλευτή ότι «παίζει το παιχνίδι της Τουρκίας».

Η ένταση που προκλήθηκε στην αίθουσα προκάλεσε μάλιστα την παρέμβαση της φρουράς της Βουλής, ενώ η συνεδρίαση διακόπηκε προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα