Στη Βουλή η «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης»: Συμφωνία ως προς το περιεχόμενο στις Επιτροπές

Παρά τη συμφωνία ως προς το περιεχόμενο και τη σημασία του νομοθετήματος, σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, στη Βουλή η κοινή συνεδρίαση δυο επιτροπών για τη «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», η οποία αφορά στην πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση με την αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ Χαρά Κεφαλίδου έκανε λόγο

για ατόπημα: «Εκτός από την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, έχετε “τσουβαλιάσει” άλλα δύο νομοσχέδια. Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ να αποσύρετε το δεύτερο και το τρίτο μέρος αυτού του νομοθετήματος» σημείωσε.

Από την πλευρά της η εισηγήτρια της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε τρία ολόκληρα χρόνια να φέρει τη σύμβαση στη Βουλή. «Εμείς είχαμε προγραμματίσει να κυρώσουμε τη σύμβαση στις αρχές του 2015. Το φάντασμα του πρώην πρεσβευτή της Βενεζουέλας πλανάται πάνω από την αίθουσα της Γερουσίας. Εάν είχε κυρωθεί η σύμβαση, οι πράξεις παρενόχλησης σε βάρος των υπαλλήλων της πρεσβείας, θα ήταν ποινικό αδίκημα» ανέφερε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αντέτεινε ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είχε κυρωθεί από το 2011 από τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ότι επομένως θα μπορούσε να έχει ήδη κυρωθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Εσείς και το ΠΑΣΟΚ ζεσταίνατε τη σύμβαση από το 2009» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ακόμη ότι στη Βουλή δεν κατατέθηκε μόνο η Σύμβαση αλλά ένα πλήρες νομοσχέδιο με διατάξεις που τη συμπληρώνουν και την επικαιροποιούν, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στο περιεχόμενο των διατάξεων που κατατέθηκαν με το νομοσχέδιο για να επιχειρηματολογήσει υπέρ του μη ρουσφετολογικού τους χαρακτήρα.

Νωρίτερα στην εισήγησή της, η εισηγήτρια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας Αφροδίτη Σταμπουλή (ΣΥΡΙΖΑ) σημείωσε ότι το «ελληνικό Κοινοβούλιο τιμά τη σημερινή ημέρα, μέρα διεκδίκησης των δικαιωμάτων των γυναικών, όχι με φραστικές εξαγγελίες αλλά έμπρακτα ικανοποιώντας ένα αίτημα χρόνων του γυναικείου και φεμινιστικού κινήματος στη χώρα μας».

Τι περιλαμβάνει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης εισάγονται ρυθμίσεις, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

– Την ενίσχυση της ποινικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών (ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, stalking, «εγκλήματα τιμής»),

– Καταργείται η άκρως αναχρονιστική διάταξη του άρθρου 339 παρ. 3 ΠΚ (μη άσκηση ποινικής δίωξης εάν μεταξύ του υπαιτίου αποπλάνησης ανηλίκου και του θύματος τελέστηκε γάμος).

– Τροποποιείται ο ν. 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία, με στόχο την ευρύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του.

– Τροποποιείται ο ν. 3811/2009 για την Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης, με στόχο την ευχερέστερη πρόσβαση των θυμάτων στην αποζημίωση που προβλέπει ο εν λόγω νόμος.

– Τροποποιείται ο ν. 2168/1993 περί όπλων, ώστε να μην χορηγούνται άδειες σε όσους διώκονται ποινικά ή έχουν καταδικασθεί για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.

– Προστατεύονται από την επιστροφή οι αλλοδαποί που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και προσέρχονται στις αρμόδιες αρχές για να υποβάλουν τη σχετική καταγγελία.

– Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων ορίζεται ως αρχή παρακολούθησης της Σύμβασης.

«Με την κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, επτά χρόνια μετά την υπογραφή της, η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, για μια ακόμη φορά, την αφοσίωσή της στην προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες», τονίζει ο Σταύρος Κοντονής.

Keywords
Τυχαία Θέματα