Στη Θεσσαλονίκη «ανοίγει» και πάλι το Σκοπιανό – Τετραμερής με προσδοκίες

Τετραμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜΣτη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών και Μεταφορών των τεσσάρων χωρώνΤο «μπαλάκι» στα Σκόπια πετάει ο Κοτζιάς για το erga omnes

Στο επίκεντρο της τρίτης τετραμερούς υπουργικής συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας

και ΠΓΔΜ, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, θα βρεθούν οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών και Μεταφορών των τεσσάρων χωρών.

Το πρόγραμμα της Συνόδου

Το βράδυ της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί το δείπνο των υπουργών, στις 9.30 το πρωί της Παρασκευής οι αφίξεις τους στον χώρο της συνάντησης και στις 10 η εναρκτήρια ομιλία του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Παράλληλα, θα λάβουν χώρα και ξεχωριστές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Μεταφορών, αντιστοίχως, και στις 13.00 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

«Παράθυρο» Ζάεφ για αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ

Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραφ Ζάεφ, εμφανίστηκε πριν από λίγες ημέρες ανοιχτός στο ενδεχόμενο αλλαγής του Συντάγματος πριν από την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Το «μπαλάκι» στα Σκόπια πετάει ο Κοτζιάς για το erga omnes

Ακόμη, ο έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση «πήγε και πάει καλά», ωστόσο πέταξε το μπαλάκι στην ΠΓΔΜ λέγοντας ότι «πρέπει, και είναι πια δικό τους θέμα εάν θα το αποδεχθούν, (να εφαρμοστεί) το erga omnes», χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «τολμηρή».

«Εμείς», είπε ο Ν. Κοτζιάς, «σωστά το ανοίξαμε, μπορέσαμε να καθοδηγήσουμε τη διαπραγμάτευση, κατά συνέπεια να είμαστε κοντά -για πρώτη φορά τόσο κοντά- σε μια συμφωνία. Αλλά κι αν δεν υπάρξει συμφωνία δεν θα φταίμε εμείς, και το ξέρει το σύμπαν αυτό».

Το όνομα -πρόσθεσε- δεν συνιστά πρόβλημα αφού μπορούν να επιλέξουν μία από τις τέσσερις εκ των πέντε προτάσεων του κ. Νίμιτς καθώς έχει συμφωνηθεί ότι θα είναι σύνθετο με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Για το τι ακριβώς συνεπάγεται η εφαρμογή του erga omnes, εξήγησε ότι πρόκειται για χρήση του ονόματος όχι μόνο διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό της χώρας και η συνταγματική του κατοχύρωση, με αναθεώρηση του Συντάγματος, ακόμη και για λόγους προστασίας της κυβέρνησης Ζάεφ, όπως είπε.

Εξέφρασε την άποψη ότι «εκείνοι αυτό που δεν έκαναν ήταν να παλέψουν, μέχρι τώρα, για να πείσουν την πλειοψηφία για το erga omnes. Αν όμως από το πρωί μέχρι το βράδυ λες δεν γίνεται erga omnes, ποιος θα αλλάξει τη γνώμη της πλειοψηφίας; Κάποιος πρέπει να την αλλάξει, δεν θα είναι η αντιπολίτευση», τόνισε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «κομμάτι της αντιπολίτευσης μπορεί, αν κατανοήσει ότι είναι καλή η συμφωνία για τη χώρα τους, να στηρίξει μια λύση».

Keywords
Τυχαία Θέματα