Στη «σέντρα» η ΝΔ από το Vouliwatch: Πήρε κρατικό χρήμα για έρευνα και το έδωσε για τα «φέσια» της

Μια σπουδαία δημοσιογραφική νίκη και ένα επιπλέον «γαλόνι» στον αγώνα υπέρ της διαφάνειας εξασφάλισε το vouliwatch.gr, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας τα κόμματα που παραβιάζουν κατάφωρα τον νόμο – μεταξύ των οποίων και η ΝΔ – για τη διαχείριση των οικονομικών τους, αλλά και τα «στραβά μάτια» που κάνει η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής όταν διαπιστώνει

τέτοιες παραβάσεις.

Αναλυτικότερα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, το vouliwatch.gr ζητούσε από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής – μέσω επιστολών και αιτημάτων κατάθεσης εγγράφων – επίσημη πληροφόρηση για τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε σχέση με τις οικονομικές δηλώσεις των κομμάτων για τα έτη 2015, 2016 και 2017.

Ωστόσο, η ηχηρή σιωπή της επιτροπής ώθησε το vouliwatch.gr στην κατάθεση αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας τις 08 Απριλίου 2019, στρεφόμενο κατά της απόρριψης των αιτημάτων τους από την αρμόδια Επιτροπή.

Μάλιστα, λίγο πριν την εκδίκαση στο ΣτΕ, η Επιτροπή έγινε ξαφνικά… λαλίστατη, καθώς απέστειλε στο vouliwatch.gr τις παραβάσεις που εντοπίστηκαν. «Η υπόθεσή μας ορίστηκε να συζητηθεί στις 08 Οκτωβρίου, αλλά λίγο πριν φτάσουμε να περάσουμε την πόρτα του ΣτΕ, λάβαμε ταχυδρομικώς απάντηση από την Επιτροπή! Στην απάντησή της μας δίνει αναλυτικά όλα τα στοιχεία που ζητούσαμε για τα έτη 2016 και 2017, δηλαδή ποια κόμματα ακριβώς και για ποια ποσά δημοσίου χρήματος παραβίασαν τη νομοθεσία», σημείωσε το vouliwatch.gr.

«[…] Η Επιτροπή εντοπίζει ότι σχεδόν όλα τα κόμματα δεν διακίνησαν τα έσοδα ή τις δαπάνες τους μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που προβλέπει ο νόμος, για ποσά από 1.000 μέχρι 500.000 Ευρώ! Σε αυτή την περίπτωση ο νόμος προβλέπει ότι η Επιτροπή μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο μέχρι το 50% της τελευταίας κάθε φορά καταβληθείσας σε αυτά τακτικής χρηματοδότησης. Η Επιτροπή, όμως, αποφάσισε να μην επιβάλει κανένα πρόστιμο με την αιτιολογία ότι η διάταξη που προβλέπει με σαφήνεια την επιβολή κυρώσεων ίσχυσε από το 2018! Αξίζει να σημειώσουμε ότι και η προηγούμενη νομοθεσία προέβλεπε κυρώσεις αλλά επειδή δεν αναφερόταν ρητά σε αυτές τις παραβάσεις, η Επιτροπή αποφάσισε -κατά πλειοψηφία- να κάνει ¨τα στραβά μάτιᨻ, αναφέρει το δημοσίευμα του vouliwatch.gr, το οποίο παραθέτει στη συνέχεια αποκαλυπτικά στοιχεία για τη ΝΔ:

«[…] Η Νέα Δημοκρατία έλαβε σχεδόν 1 εκατομμύριο Ευρώ για ερευνητικούς σκοπούς και παρανόμως τα διέθεσε για να εξυπηρετήσει χρέη της στις Τράπεζες και το Δημόσιο. Σε αυτή την περίπτωση, ο νόμος προβλέπει ότι εφόσον δεν τα διέθεσε για έρευνα όφειλε να τα επιστρέψει στο Κράτος. Και εφόσον δεν τα επέστρεψε, όφειλε η Επιτροπή Ελέγχου να της επιβάλει να τα επιστρέψει. Η Επιτροπή αποφάσισε και πάλι να μην επιβάλει καμία κύρωση ούτε για αυτήν την κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας».

«Με λίγα λόγια, η Επιτροπή ΜΗ Ελέγχου της Βουλής για τα Οικονομικά των Κομμάτων, αφού αναγκάστηκε από το Vouliwatch με δικαστική απειλή να δημοσιεύσει τα ευρήματά της, επιμένει στη συνειδητή της απόφαση να παραβιάζει και εκείνη τη νομοθεσία «κάνοντας τα στραβά μάτια στην παρανομία των κομμάτων» και να συντηρεί ένα σύστημα ατιμωρησίας και λογικής «δύο μέτρα και δύο σταθμά» ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική εξουσία!», καταγγέλλεται στο δημοσίευμα.

Αναλυτικά η απάντηση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής στο vouliwatch.gr:

Πηγή: vouliwatch.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα