Στη γραμμή της ΕΕ η Ελλάδα για τη Βενεζουέλα

Ευθυγραμμισμένη με τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν και παραμένει η Ελλάδα σχετικά με τα δρώμενα στη Βενεζουέλα, σε αντίθεση με τα όσα προσπαθεί να επικοινωνήσει το τελευταίο διάστημα -και όχι μόνο- η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως έπραξε και σήμερα Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον Γίρκι Κατάινεν.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια στηρίζει την προώθηση μιας διπλωματικής

πρωτοβουλίας της ΕΕ στη Βενεζουέλα, κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται και από παλαιότερες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.

Άλλωστε, κάνοντας μια μικρή αναδρομή σε αυτές αποδεικνύεται του λόγου το αληθές.

Πρώτο παράδειγμα αποτελεί η απάντηση του πρωθυπουργού σε ερώτηση δημοσιογράφου του «Ελεύθερου Τύπου» στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου 2017. Τότε, ο εν λόγω δημοσιογράφος είχε διατυπώσει το εξής ερώτημα: «Μόλις τρεις ημέρες πριν από την έλευση του κ. Μακρόν στην Αθήνα, ο Γάλλος Πρόεδρος είχε συναντήσει την ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και καταδίκασε το καθεστώς Μαδούρο. Θέλω να ρωτήσω αν η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο , ειδικά τώρα που και στην Ισπανία ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνα για τη χρηματοδότηση των Ποδέμος από τη Βενεζουέλα».

Στον πυρήνα της απάντησης του Αλέξη Τσίπρα για την κρίση στην Βενεζουέλα ήταν η προτροπή για διπλωματική επίλυση και παρέμβαση από την πλευρά της ΕΕ.

«Κοιτάξτε, η ελληνική κυβέρνηση, να σας είμαι ειλικρινής, έχει τόσα πολλά θέματα δύσκολα να ασχοληθεί, που το τελευταίο πράγμα που θα έκρινε τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα θα ήταν αν στηρίζει το καθεστώς ή δεν στηρίζει το καθεστώς. Όμως, εγώ θα ήθελα να σας πω το εξής. Μας προβληματίζει το γεγονός ότι στη Βενεζουέλα, αυτήν τη στιγμή, υπάρχει μια κατάσταση έντονης κοινωνικής αντιπαράθεσης, στα πρόθυρα του εμφύλιου σπαραγμού. Θέλω να σας επισημάνω ότι αυτό που εσείς ονομάσατε καθεστώς -και βεβαίως έχετε κάθε δικαίωμα να κάνετε αυτήν την κρίση- είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες. Είναι μια κυβέρνηση, η οποία, παρότι βεβαίως έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες , κρίνεται από τις αποφάσεις της. Αυτό λοιπόν το οποίο, σε επίπεδο διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής, έχω ζητήσει και από τον υπουργό Εξωτερικών -και δεν το κάνω εξαιτίας του γεγονότος ότι στη Βενεζουέλα είναι μια κυβέρνηση που είναι προσκείμενη στην Αριστερά, θα το κάναμε σε κάθε διαφορετική περίπτωση, διότι αυτή, αν θέλετε, είναι η στρατηγική της χώρας μας- αυτό, λοιπόν, που έχουμε δώσει ως κατεύθυνση, είναι να γίνει μια προσπάθεια διπλωματικής επίλυσης της κρίσης και διπλωματικής παρέμβασης από την πλευρά της Ε.Ε. για την επίλυση της κρίσης. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο αυτό που βλέπουμε στα ΜΜΕ, αν και πολλές φορές υπάρχει και το στοιχείο της υπερβολής. Αλλά, όταν μια χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας εμφύλιας σύρραξης και μιας τόσο μεγάλης έντασης, νομίζω ότι η Ευρώπη -και αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος της Ευρώπης- δεν είναι τόσο να επιβάλει κυρώσεις, όσο το να διεκδικήσει τους τρόπους εκείνους μέσα από τους οποίους θα μπορέσει να υπάρξει μια εξομάλυνση και μια συνεννόηση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αυτή, λοιπόν, είναι η θέση και η στάση αρχής της ελληνικής κυβέρνησης. Και θα ήταν, επαναλαμβάνω, μια θέση και στάση αρχής είτε αυτά τα γεγονότα αφορούσαν μια χώρα τόσα πολλά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή μας είτε μια γειτονική χώρα», απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Παρά τα όσα διέρρεε η ΝΔ, στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ivan Gil στην Αθήνα στις 15 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Τότε, ο κ. Κατρούγκαλος, εκφράζοντας αρχικά την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον λαό της Βενεζουέλας, επισήμανε ότι η διέξοδος από την κρίση μπορεί να επιτευχθεί μόνον μέσω του ευρύτερου δυνατού πολιτικού διαλόγου.

Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να διαφυλαχθούν πλήρως οι δημοκρατικές και συνταγματικές διαδικασίες και να εξασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων, χωρίς κανένα αποκλεισμό, στις προεδρικές εκλογές του 2018. «Τις θέσεις αυτές υποστηρίζει η χώρα μας και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδιώκοντας την ενεργότερη διπλωματική συμβολή της τελευταίας στην επίλυση της κρίσης», τόνιζε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

Αλλά και η σημερινή παρέμβαση του κ. Κατρούγκαλου, μόλις τρεις ημέρες μετά τη σχετική δήλωση των Βρυξελλών (η οποία απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή εκλογών στη Βενεζουέλα το συντομότερο δυνατόν), ευθυγραμμίζεται πλήρως με την αντίστοιχη της ΕΕ.

Συνεπώς, οι απαντήσεις της Ελλάδας σχετικά με το κεφάλαιο «Βενεζουέλα» έχουν ήδη δοθεί, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων…

Keywords
Τυχαία Θέματα