Η Κομισιόν επιβεβαιώνει με νέο κείμενο τη συμφωνία ΕΕ – Ελλάδας: Τι περιλαμβάνει

Στη δημοσιότητα δόθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης το κείμενο του Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης (Supplemental Memorandum of Understanding), με ημερομηνία 23 Μαΐου, μετά τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς.

Πρόκειται για ένα κείμενο στο οποίο περιγράφονται μεταξύ άλλων οι υποχρεώσεις της Ελλάδας σε τομείς όπως η δημοσιονομική πολιτική, η φορολογία, η φοροδιαφυγή,

αλλά και η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.

Παραμένουν οι δημοσιονομικοί στόχοι

Τα μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα του 3.5%, η πολιτική δέσμευση της χώρας να εφαρμόσει πολιτικές που θα οδηγούν σε επίτευξη των στόχων της, αλλά και η εφαρμογή του αναπτυξιακού πλάνου που θα παρουσιάστηκε στο eurogroup της 27ης Απριλίου περιλαμβάνονται στη συμφωνία. Οι περικοπές των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου κατά 650 ευρώ θα προχωρήσουν όπως είχαν συμφωνηθεί, με το αφορολόγητο να θεωρείται αναπτυξιακή παρέμβαση. Παράλληλα, ως προαπαιτούμενο και αυτό (prior action) οι Αρχές θα πρέπει να υπολογίσουν και θα εκδώσουν όλες τις αιτήσεις κύριας σύνταξης που υπεβλήθησαν το 2016, καθώς και το 30% των αιτήσεων κύριας σύνταξης του 2017. Το ίδιο ισχύει και για τουλάχιστον 13.800 αιτήσεις επικουρικής σύνταξης που κατατέθηκαν τη διετία 2015-2016.

Τα βασικά σημεία

Η δέσμευση της Ελλάδας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως και το τέλος του 2022, χωρίς τον παραμικρό αστερίσκο.

Η δέσμευση της Ελλάδας για διαρκή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων για πολλά χρόνια (over many years) με τη συνδρομή τεχνικής βοήθειας από τους Θεσμούς.

Η διατήρηση της ρήτρας που δίνει το δικαίωμα στο ΔΝΤ να φέρει ένα χρόνο νωρίτερα τη μείωση του αφορολογήτου, ως μέτρο φιλικό για την ανάπτυξη

Keywords
Τυχαία Θέματα