Στάση αναμονής για το Σκοπιανό – Οι πολύπλευρες πιέσεις σε Ζάεφ και το πολυπόθητο τηλεφώνημα

Σταθερότητα και καμία υπαναχώρηση, η στάση της ελληνικής κυβέρνησηςΕν αναμονή του… πολυπόθητου τηλεφωνήματος Τσίπρα – ΖάεφΠολύπλευρες πιέσεις σε Ζάεφ, εντός και εκτός χώρας

Ψυχραιμία αλλά και σταθερότητα προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή υπαναχώρηση στη στάση της αναφορικά με το Σκοπιανό, επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση, με τον νέο γύρο των προσπαθειών για το «πολυπόθητο» τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα

με τον Ζόραν Ζάεφ να ξεκινά από σήμερα.

Οι προσπάθειες της περασμένης εβδομάδας, όπου οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ολοκληρώθηκαν αλλά δεν υπήρξε περαιτέρω επικοινωνία σε επίπεδο πρωθυπουργών, αναγκάζουν το Μαξίμου να κρατήσει στάση αναμονής, ως είθισται σε σημαντικά διπλωματικά ζητήματα.

Τον τόνο τον έδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Kontra, την Κυριακή. «Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα μέχρι να συμφωνηθούν όλα», τόνισε χαρακτηριστικά για το ονοματολογικό ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους τερέν».

Πιέσεις από δύο πλευρές στον Ζάεφ

Και μπορεί οι πιέσεις τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να είναι έντονες, ο ίδιος ωστόσο δεν φαίνεται να βιάζεται, τουναντίον. Οι πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας του, με διαδηλώσεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, αλλά και δύσκολους πολιτικούς συσχετισμούς (υπενθυμίζεται ότι η όποια συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί από ελληνικό και σκοπιανό κοινοβούλιο) δημιουργούν ένα περαιτέρω εμπόδιο στον Ζάεφ.

Σε αυτό το κλίμα, το τηλεφώνημα που θα σημάνει την αποδοχή από πλευράς της ΠΓΔΜ των αρχικών κειμένων που κατέθεσε ο Νίκος Κοτζιάς όλο το προηγούμενο διάστημα, σίγουρα αναμένεται με ενδιαφέρον, όπως τονίζουν όμως από το Μαξίμου, το πότε θα γίνει όμως δεν προκαλεί άγχος στην ελληνική κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα