Σπίρτζης για το πρόγραμμα στην αυτοδιοίκηση: Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης όλων (video)

«Χαιρετίζω την μετονομασία του προγράμματος “Φιλόδημος” σε πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, μετά από οκτώ μήνες αδικαιολόγητου παγώματος του», δήλωσε μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, σχολιάζοντας την παρουσίαση του προγράμματος για την αυτοδιοίκηση την Πέμπτη (09/04).

Υπογράμμισε παράλληλα ότι: «Δυστυχώς, εξαιτίας της ολιγωρίας της κυβέρνησης, πολύ σημαντικά έργα προς όφελος των πολιτών, της κοινωνίας και της τοπικής ανάπτυξης έχουν καθυστερήσει.

Μια καθυστέρηση

που οφείλεται αποκλειστικά στο βασικό τρίπτυχο λειτουργίας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη: “Επικοινωνία – Επικοινωνία – Επικοινωνία”.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, εμείς συμβάλλαμε με τις 70 + 1 προτάσεις μας, οι οποίες είναι ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες! Η μία από αυτές είναι η συνέχιση των έργων του Φιλόδημου.

Δεν θα κουραστούμε, μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ζητάμε την υλοποίηση και των υπόλοιπων 70 προτάσεων για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών, στην υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε. Δεν θα κουραστούμε να ζητάμε:

– Την επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», γιατί για εμάς η βασική οδηγία, που τηρεί ο ελληνικός λαός με απόλυτη επιτυχία και μεγάλα προβλήματα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας «Μένουμε Στο Σπίτι» προϋποθέτει την «Βοήθεια Στο Σπίτι» για όσους δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες

– Την στήριξη των εργαζομένων του Δημοσίου και των ΟΤΑ, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, γιατί δεν φτάνουν μόνο τα χειροκροτήματα

– Την στήριξη των επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των επιχειρήσεών τους ως προς τις υποχρεώσεις τους προς τους ΟΤΑ, για να υπάρχουν την επόμενη μέρα

– Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων, προκειμένου να μην καταρρεύσουν τους αμέσως επόμενους μήνες, οι ήδη εύθραυστοι προϋπολογισμοί τους. Για εμάς η πολιτική της δανειοδότησης των ΟΤΑ που εφαρμόζει η κυβέρνηση αντί να δίνει λύση, μεγιστοποιεί το πρόβλημα των Δήμων της χώρας.

Οι ΟΤΑ μπορούν και οφείλουν να γίνουν ασπίδα προστασίας των πολιτών της χώρας μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε ήδη καταθέσει τις 70 + 1 προτάσεις μας προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, σε όλους τους Δήμους της χώρας μας και προς την Κυβέρνηση.

Οι ΟΤΑ και ο Δημόσιος τομέας μπορούν και οφείλουν να γίνουν ασπίδα προστασίας των πολιτών και της κοινωνίας μας.

Συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων και στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία, δίπλα στον πολίτη, δίπλα στους εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Στεκόμαστε δίπλα στους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους που πλήττονται.

Η κριτική μας προς την κυβέρνηση αποσκοπεί αποκλειστικά στην πιο άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Εμείς αποδεικνύουμε στην πράξη την στάση μας προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών, με υπευθυνότητα, κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη.

Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης όλων!».

Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης και αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης

Το νέο πρόγραμμα Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης για την Αυτοδιοίκηση ανακοινώθηκε το πρωί της Πέμπτης (09/04). Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, την Κοινή Υπουργική Απόφαση συνυπέγραψαν οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Το νέο πρόγραμμα, φέρει το όνομα του αείμνηστου δημάρχου Αθηναίων, «Αντώνη Τρίτση».

Το πρόγραμμα έχει αναπτυξιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Στόχος του είναι να αναδειχθούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας ως πυλώνες αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, ενίσχυσης των θέσεων εργασίας, επανεκκίνησης της οικονομίας και ανάπτυξης.

Πρόκειται για πρόγραμμα ύψους 2,5 δισ ευρώ που θα ισχύσει έως το 2023. Η χρηματοδότηση γίνεται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το πρόγραμμα, δίνει έμφαση σε σειρά έργων για την βελτίωση της ζωής των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών με προτεραιότητα την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών και την αντιμετώπιση κρίσεων όπως η υγειονομική από την πανδημία του κορονοϊού.

«Είμαστε σε διαρκή, δημιουργική συνεργασία, με τους δήμους και τις περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Μαζί, σχεδιάζουμε και θα κάνουμε πράξη αυτό το πρόγραμμα βήμα-βήμα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Όπως επεσήμανε ο Υπουργός «εντάσσουμε στο πρόγραμμα, εκτάκτως, και τις δράσεις για την προστασία από τον κορονοϊό, καθώς και παρεμβάσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των πολιτών για προστασία της ανθρώπινης ζωής, ασφάλεια και δημιουργία δεκάδων- χιλιάδων θέσεων εργασίας». Επιπλέον πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών «Οργανώνουμε έξυπνες πόλεις, με ψηφιακές υπηρεσίες για τους δημότες καθώς και προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος».

Εξειδικεύοντας τα έργα που πρόκειται να γίνουν σε δήμους και περιφέρειες της χώρας ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για «αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη χώρα, κατασκευή έργων υποδομής σε κρίσιμους τομείς, όπως η ύδρευση και αποχέτευση, με την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των ΟΤΑ». Στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα «ενίσχυση των προγραμμάτων ανακύκλωσης στην πηγή, με δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και διαχείρισης υδάτων καθώς και στερεών και υγρών αποβλήτων» Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και έργα ψηφιακής σύγκλισης, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, εφαρμογές διαδικτύου των πραγμάτων και έξυπνες ψηφιακές τεχνολογίες, με εφαρμογές στην τοπική διοικητική πρακτική και την καθημερινότητα των πολιτών. Επίσης έργα για την παιδεία, τον αθλητισμό και την ενίσχυση του τουρισμού με ανέγερση σχολικών κτηρίων και ενίσχυση της δημοτικής περιουσίας. Στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής και ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων ανέγερση βρεφονηπιακών σταθμών καθώς «βασική προτεραιότητα είναι η στήριξη της οικογένειας».

«Απαιτείται να κερδίσουμε όλοι μαζί- κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις- το στοίχημα της στήριξης και επανεκκίνησης της οικονομίας στην περίοδο μετά τον κορονοϊό», είπε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «πρόκειται για μια σημαντική, πολυδιάστατη πρωτοβουλία. Δημιουργείται ένα σχέδιο, με νέες υποδομές, νέα έργα, ώστε όλες οι πόλεις και περιοχές της Ελλάδος, να είναι ασφαλείς, βιώσιμες και με καλύτερη ποιότητα ζωής».

Για ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε δήμους, που δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες , να υλοποιήσουν έργα, που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών και να απορροφήσουμε πόρους, που θα έμεναν αδιάθετοι, για να χρησιμοποιηθούν, τώρα που η Ελλάδα τους έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη».

Πηγή: Σπίρτζης για το πρόγραμμα στην αυτοδιοίκηση: Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης όλων (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα