Σπιναλόγκα: Το μικρό νησάκι της Κρήτης που συνδέθηκε με τον πόνο και σήμερα προσελκύει χιλιάδες τουρίστες

Η Σπιναλόγκα, το μικρό νησί που κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας στην Επαρχία Μεραμπέλλου του νομού Λασιθίου, οχυρώθηκε άριστα από τους Ενετούς τόσο από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης όσο και από απόψεως αισθητικής του όλου τοπίου που και σήμερα ακόμη διατηρεί την ομορφιά του.

Στις 30 Μαίου του 1903, υπογράφηκε η απόφαση για να μετατραπεί η Σπιναλόγκα σε νησί των λεπρών, και στις 13 Οκτωβρίου 1904 μεταφέρθηκαν εκεί 251 ασθενείς, 148 άνδρες και 103 γυναίκες.

Μετά το 1913, που η Κρήτη

ενώθηκε με την Ελλάδα, άρχισαν να έρχονται ακόμα περισσότεροι ασθενείς στη Σπιναλόγκα, ενώ αργότερα δέχθηκε και ασθενείς ακόμα και από άλλες χώρες και χαρακτηρίστηκε ως Διεθνές Λεπροκομείο.

Το λεπροκομείο της Σπιναλόγκας τελικά έκλεισε το 1957, όταν ανακαλύφθηκε ως η ίση των λεπρών μπορεί να έλθει με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων.

Tο Φρούριο της Σπιναλόγκας εντάχθηκε στον Ενδεικτικό Κατάλογο της Ελλάδας το 2014.

Χιλιάδες επισκέπτες επισκέπτονται κάθε χρόνο το πανέμορφο αυτό νησάκι με καραβάκια που ξεκινούν κάθε μία ώρα από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι στη στεριά και απέχει περίπου 800 μέτρα.

Η Σπιναλόγκα αποτελεί σήμερα τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης μετά από την Κνωσό.

Το μικρό νησί που επί 50 ολόκληρα χρόνια αποτελούσε σημείο αναφοράς του ανθρώπινου πόνου, σήμερα συμβάλει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

(Φωτογραφίες: Eurokinissi)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σπιναλόγκα, Κρήτης,spinalogka, kritis