Σωτηρία Βασιλακοπούλου: 36 χρόνια από τη δολοφονία της φοιτήτριας

Εκδήλωση στη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου διοργάνωσαν έξω από το πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ, συνδικάτα και φορείς, για να τιμήσουν τη συμπλήρωση 36 ετών από τη δολοφονία της.

Στις 28 Ιουλίου του 1980, η Σωτηρία Βασιλακοπούλου, φοιτήτρια στο Πάντειο και μέλος της ΚΝΕ, βρισκόταν έξω από το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ με σκοπό να

καλέσει τους εργάτες να λάβουν μέρος στην απεργία που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη ημέρα.

Στο τέλος της βάρδιας η πύλη ανοίγει και ο οδηγός ενός από τα πούλμαν, υπακούοντας στην απαίτηση της εταιρείας να μην φτάσουν οι προκηρύξεις στα χέρια των εργατών, αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα να παρασύρει τη νεαρή φοιτήτρια, σκοτώνοντάς την.

Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο απέναντι πεζοδρόμιο κατέγραψαν τη δολοφονία ως «τροχαίο ατύχημα», ενώ ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας.

Στην ομιλία του ο Σπύρος Στέφος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών τόνισε μεταξύ άλλων: «η δολοφονία της Σωτηρίας ένα από τα αμέτρητα εργοδοτικά εγκλήματα, καθώς και τα γεγονότα που την ακολούθησαν αποδεικνύουν με τον πιο ωμό τρόπο ότι η ισότητα και η ελευθερία που ευαγγελίζεται η αστική δημοκρατία σταματάει έξω από κάθε χώρο δουλειάς, σταματάει μπροστά στα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ενώ στεφάνια στο μνημείο της κατέθεσαν πολλές επιτροπές, συνδικάτα, σωματεία και ομοσπονδίες.

«αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει, θά’ σαι για πάντα μέσα σ’ όλα εκείνα που γι’ αυτά έχεις λείψει, θάσαι για πάντα μέσα σ’ όλο τον κόσμο» Γ. Ρίτσος, Οι γειτονιές του κόσμου (απόσπασμα)

Keywords
Τυχαία Θέματα