Σκληρή απάντηση της ελληνικής πρεσβείας στη Γερμανία στην εφημερίδα FAZ

Σκληρή απάντηση επιφύλασσε η ελληνική πρεσβεία στη Γερμανία για το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας FAZ.

Ο έλληνας πρέσβης, Θεόδωρος Δασκαρόλης ξεκαθαρίζει, με αφορμή το δημοσίευμα «Αρμονία σε στιλ Πεκίνου», πως η Ελλάδα έχει μία πολιτική προσανατολισμένη σε αξίες.

«Για μια ακόμη φορά, δημοσίευμα της εφημερίδας σας αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδος με την Κίνα προκαλεί απογοήτευση και προβληματισμό. Η έκθεση των επικεφαλής

των διπλωματικών αποστολών των κρατών-μελών της ΕΕ στο Πεκίνο, στην οποία αναφέρεται η συντάκτης σας, δεν υιοθετήθηκε ποτέ, δεδομένου ότι, όπως όλοι γνωρίζουν, απαιτείται ομοφωνία για την υιοθέτησή τους. Ως εκ τούτου, η μομφή ότι η Ελλάδα παρέκκλινε από μια υποτιθέμενη συμφωνία, είναι τουλάχιστον παραπλανητική, αν όχι κακόβουλη. Όπως η συντάκτης σας αναμφίβολα γνωρίζει, οι εκθέσεις που αποστέλλονται, τακτικά ή και σε έκτακτες περιπτώσεις, στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ στις Βρυξέλλες έχουν χαρακτήρα ενημερωτικό, ενίοτε εισηγητικό και, πάντως, δεν αποτελούν έγγραφα που καθορίζουν πολιτικές. Αυτές, καλώς ή κακώς, χαράσσονται στις πρωτεύουσες.Τα ανωτέρω συνιστούν βασικές γνώσεις για κάποιον που ασχολείται με τα κοινοτικά», τονίζει ο κ. Δασκαρόλης και συνεχίζει:

«Η παραπληροφόρηση, πάντως, δεν εκθέτει με κανένα τρόπο μια κυρίαρχη χώρα, η οποία, χωρίς να υπόκειται στους πολύ-επίπεδους ανταγωνισμούς με την Κίνα, που έχουν ορισμένοι ισχυροί εταίροι της στην ΕΕ, έχει κάθε νομικό και ηθικό δικαίωμα να προάγει τα συμφέροντά της κατά τον τρόπο που η ίδια κρίνει προσφορότερο, πάντοτε βεβαίως εντός του πλαισίου αρχών και κανόνων της ΕΕ, που διέπουν τις οικονομικές σχέσεις των κρατών-μελών με τρίτες χώρες»

Εν συνεχεία αναφέρει: «Άκρως απαράδεκτος είναι ο ισχυρισμός της κας Böge, ότι ο διμερής χαρακτήρας της συμφωνίας «προκαλεί προβληματισμό». Πού, αλήθεια, προκαλείται ο προβληματισμός αυτός; Υπενθυμίζω ότι 17 ευρωπαϊκά κράτη, επτά εκ των οποίων είναι κράτη-μέλη της ΕΕ, έχουν μέχρι σήμερα συνυπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης με την Κίνα, στο πλαίσιο του OBOR, αναβαθμίζοντας την οικονομική τους συνεργασία με την ασιατική χώρα. Και ο πλέον καλόπιστος αναγνώστης μπορεί άκοπα να συναγάγει ότι ο «προβληματισμός» θα πρέπει να αφορά περισσότερο εκείνες τις χώρες, που εδώ και καιρό απορροφούν τη μερίδα του λέοντος των κινεζικών επενδύσεων στην ΕΕ. Η Ελλάδα όμως απορροφά λιγότερο από το 1% των επενδύσεων αυτών. Στον αντίποδα, οι βασικές χώρες προορισμού για τις κινεζικές επενδύσεις είναι: η Μεγάλη Βρετανία (23,3%), η Γερμανία (18,5%), η Ιταλία (12,7%) και η Γαλλία (11,3%). Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος, με όγκο συναλλαγών που ξεπερνά τα 170 δις. Ευρώ ετησίως. Παραβλέποντας η αρθρογράφος σας αυτά τα δεδομένα, ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα επωφελείται της συνεργασίας με την Κίνα «περισσότερο από πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη». Μήπως, λοιπόν, το γεγονός ότι το λιμάνι του Πειραιά εξελίσσεται σε κομβικό κέντρο μεταφόρτωσης της Μεσογείου δεν αποτελεί στην πραγματικότητα πρόβλημα για την ΕΕ, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα σας, αλλά περισσότερο πρόβλημα άλλων, ανταγωνιστικών στην προκειμένη περίπτωση, εμπορικών λιμένων της Ευρώπης;» διερωτάται.

«Οι αστήρικτοι υπαινιγμοί της FAZ περί δήθεν διασύνδεσης των ελληνοκινεζικών σχέσεων με τη στάση της χώρας μου επί διαφόρων ζητημάτων, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα σύνορα στη Νότια Σινική Θάλασσα συνιστούν διαστρέβλωση της πραγματικότητας και δεν περιποιούν τιμή στην έγκριτη εφημερίδα σας», καταλήγει ο έλληνας πρέσβης στη Γερμανία.

Το επίμαχο δημοσίευμα

Επιφυλακτική εμφανίζεται η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» απέναντι στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν στο Πεκίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κίνας, Ν. Κοτζιάς και Ουάνγκ Γι αντίστοιχα, κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στην Κίνα. «Η Ελλάδα θέλει να συνεργαστεί με την Κίνα στον νέο “Δρόμο του Μεταξιού”. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη στάση της Ε.Ε», παρατηρεί η εφημερίδα της Φραγκφούρτης.

Η FAZ σχολιάζει: «Στην πραγματικότητα τα κράτη της Ε.Ε είχαν συνεννοηθεί να μην το ξανακάνουν. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα υπέγραψε τώρα μια δήλωση προθέσεων με την Κίνα για τον νέο “Δρόμο του Μεταξιού”. Με αυτόν τρόπο η Αθήνα διαχωρίζει τη θέση της από την ομοφωνία που είχαν επιτύχει οι πρεσβευτές των χωρών της Ε.Ε στο Πεκίνο, με εξαίρεση την Ουγγαρία, τον περασμένο Μάρτιο».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι πρεσβευτές είχαν ζητήσει τότε ενιαία στάση των κρατών μελών απέναντι στο μνημόνιο συνεργασίας με την Κίνα. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η κριτική κατά του μνημονίου έγκειται, μεταξύ άλλων, και στο γεγονός ότι «έχει υπαγορευθεί λέξη προς λέξη από το Πεκίνο και δεν είναι διαπραγματεύσιμο».

Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι «η Ελλάδα είχε υποχωρήσει και στο παρελθόν στις κινεζικές διαθέσεις. Η Αθήνα απέτρεψε τον Ιούνιο του 2017 μια κοινή δήλωση της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Επίσης, συνέβαλε το 2015 στην αποδυνάμωση μιας τοποθέτησης της ΕΕ σχετικά με τις κινεζικές αξιώσεις στην Νοτιοκινεζική Θάλασσα. Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί περισσότερο από πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη από τη συνεργασία με την Κίνα», υπογραμμίζει η FAZ.

Keywords
Τυχαία Θέματα