Σκηνές αποκάλυψης στη Βρίσα της Λέσβου μετά το χτύπημα του εγκέλαδου (εικόνες – video)

Το 80% των σπιτιών στη Βρίσα έχει καταστραφεί ολοκληρωτικάΧωριό «φάντασμα» πλέον η ΒρίσαΚλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μεταβαίνει την Τετάρτη στη Λέσβο για να αξιολογήσει τις ζημιές σε μετα-βυζαντινά, κυρίως, μνημεία

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζουν οι εικόνες από το χωριό Βρίσα, μετά το χτύπημα του εγκέλαδου στη Λέσβο, το οποίο άφησε στο πέρασμά του μια γυναίκα νεκρή.

Η ομάδα κινηματογραφιστών «diga Pictures» επιστράτευσε ένα drone προκειμένου να καταγράψει το μέγεθος της καταστροφής στη Βρίσα, όπου το 80% των σπιτιών έχει

καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Η Βρίσα πλέον θυμίζει χωριό «φάντασμα», καθώς οι σκηνές αποκάλυψης επικρατούν από άκρη σε άκρη του εκκενωμένου πλέον χωριού.

«Ακόμη και αυτά τα σπίτια που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Έκτακτων Αναγκών του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας.

150 σπίτια από τα 254 που ελέχθησαν σήμερα από τα συνεργεία έχουν κριθεί ακατοίκητα στα Βρισά και στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό στην Λέσβο ανέφερε ο υπουργός Υποδομών Χρ.Σπίρτζης σε συνέντευξη τύπου.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες ενώ όπως είπε ο υπουργός δόθηκε προτεραιότητα στα 14 σχολεία που είναι εξεταστικά κέντρα από τα οποία τα 12 κρίθηκαν κατάλληλα ενώ για τα άλλα δυο αναμένονται τα αποτελέσματα αργά απόψε.

Στους ελέγχους συμμετέχουν 100 μηχανικοί του υπουργείου και άλλων υπηρεσιών.

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοσθεί και στην Λέσβο το σύστημα της επιδότησης ενοικίου όπως έγινε και στο σεισμό της Κεφαλλονιάς, δεν θα στηθούν δηλαδή καταυλισμοί.

Στους σεισμόπληκτους της Λέσβου θα εφαρμοσθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αρωγής από το νόμο όπως επίσης θα υπάρξουν διευκολύνσεις στην πληρωμή του ΕΦΚΑ και του ΦΠΑ. Ήδη έχουν γίνει σχετικές εισηγήσεις στο υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε, που αντιμετωπίζονται θετικά. Το σύνολο των μέτρων θα ανακοινωθεί στη Αθήνα όταν θα έχουμε όλα τα δεδομένα υπογράμμισε ο κ.Σπίρτζης .

«Σημαντικές φθορές και ζημιές από τον μεγάλο σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη Λέσβο έχουν υποστεί κηρυγμένα εκκλησιαστικά μνημεία του 18ου και 19ου αιώνα με τυπικά χαρακτηριστικά της λεσβιακής αρχιτεκτονικής. Για τον λόγο αυτό, κλιμάκιο των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) με επικεφαλής τη γενική γραμματέα, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, αναχωρεί αύριο για τη Μυτιλήνη προκειμένου να αξιολογήσει το εύρος των ζημιών και να οργανώσει την αποκατάστασή τους».

Τα παραπάνω πληροφορεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που αναφέρει τα πληγέντα μνημεία. Πρόκειται για τους ιερούς ναούς Ζωοδόχου Πηγής στη Βρίσα Λέσβου, Αγίας Παρασκευής στο Ακράσι, Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μεγαλοχώρι, Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Αφάλωνα και ‘Αγιος Νικόλαος Πλωμαρίου, ενώ μικρότερες φθορές έχουν υποστεί εκκλησιαστικά μνημεία στην πόλη της Μυτιλήνης, στα περίχωρά και στην περιφέρεια της Γέρας και του Πλωμαρίου. Επιπλέον διαπιστώθηκαν μικρές καταρρεύσεις τμημάτων του τείχους στο Μεσαιωνικό Κάστρο του Μολύβου.

«Όπως διαπιστώθηκε από την άμεση αυτοψία που διενήργησε μετά τον σεισμό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, ορισμένα μετα-βυζαντινά μνημεία παρουσίασαν σοβαρά στατικά προβλήματα. Και επειδή πρόκειται για μνημεία σε χρήση που λειτουργούν ως ενοριακοί ναοί, η εφορεία έχει συστήσει την προσωρινή παύση της λειτουργίας τους λόγω επικινδυνότητας», ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ, που συμπληρώνει ότι «η εικόνα αυτή που κατέγραψε η εφορεία αρχαιοτήτων δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμα πλήρης, δεδομένου ότι συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στο νησί».

Πλάνα από το drone της ομάδας κινηματογραφιστών «diga Pictures»:

Keywords
Τυχαία Θέματα