Σκεπτικισμός στη Γερμανία για τον «μεγάλο συνασπισμό»

Αντιδράσεις για τον «μεγάλο συνασπισμό»Θετικός φαίνεται να παρουσιάζεται ο Σούλτς«Οχι» και από τους πολίτες

Mετά την οριακή επικράτηση του όχι στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση νέου μεγάλου συνασπισμού (52 έναντι 51 ναι και 4 αποχών) στο τοπικό συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του ανατολικογερμανικού κρατιδίου Σαξονία-Ανχαλτ, πληθαίνουν και οι αντιδράσεις ηγετικών στελεχών του κόμματος. Στο συνέδριο παρέστη και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και νυν υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος όμως δεν έπεισε τους συνέδρους να ψηφίσουν θετικά.

Πάντως, ο νυν πρόεδρος του SPD

Μάρτιν Σουλτς υπεραμύνθηκε της προχθεσινής απόφασης της ηγεσίας του κόμματος να προτείνει στη βάση την έναρξη διαπραγματεύσεων για νέο μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine (FAS): «Μπορώ να κατανοήσω τις επιφυλάξεις στις γραμμές μας, είχα και ο ίδιος μεγάλες αμφιβολίες. Όπως και εγώ, οι αντιπρόσωποι του κόμματος στο έκτακτο συνέδριο (σ.σ θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου στη Βόνη) θα πεισθούν (να υπερψηφίσουν την έναρξη διαπραγματεύσεων) μόνο με επιχειρήματα».

Σκεπτικισμό εκφράζουν εν τω μεταξύ ανοικτά επιφανή στελέχη του κόμματός του. Ο κυβερνήτης του Βερολίνου Μίχαελ Μιούλερ δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel: «Υπήρξε ένα σαφές μήνυμα από την κάλπη (ενν. στις 23 Σεπτεμβρίου) και προς τους δύο κυβερνητικούς εταίρους: Αυτός ο συνασπισμός με την ίδια πολιτική δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση. Γι αυτό και η συνέχισή του χωρίς ουσιαστικές αλλαγές δεν με πείθει». Ο Μιούλερ δεν απέκλεισε μάλιστα νέες εκλογές σύντομα ή πιο μακροπρόθεσμα.

Τέτοιες δηλώσεις ασφαλώς δεν διευκολύνουν τον Σουλτς στον χειρισμό του θέματος, δεδομένου μάλιστα ότι και άλλα στελέχη εκφράζουν ανάλογες απόψεις:

Ο Τόρστεν Σέφερ-Γκιούμπελ, επικεφαλής του κόμματος στο κρατίδιο της ‘Εσσης (σ.σ. μεγαλύτερη πόλη της και οικονομικό κέντρο είναι η Φρανκφούρτη), δήλωσε στο τοπικό δημόσιο ραδιόφωνο (hr) ότι «απαιτούνται αλλαγές σε βασικά σημεία της συμφωνίας» (ενν. της Παρασκευής) και ανέφερε την ασφάλιση, την φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων και την πολιτική στην αγορά εργασίας.

Ο Ραλφ Στλέγκνερ, αναπληρωτής πρόεδρος του SPD, είπε επίσης σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Welt»: «Θέλουμε να καταργήσουμε την αναίτια θέση προθεσμίας σε συμβάσεις εργασίας. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές στις 21 Ιανουαρίου. Τάσσομαι μεν υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων, αλλά κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να γίνει μόνο εάν καταργηθεί».

«Όχι» και από τους πολίτες

Από την πλευρά τους, το 52% των Γερμανών πολιτών θεωρούν ένα νέο μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) κακή έως ελάχιστα καλή λύση και το 40 % την θεωρεί από καλή έως πολύ καλή, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινσιτούτου Dimap, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της κυριακάτικης «Welt».

Πιο συγκεκριμένα οι ψηφοφόροι του SPD την απορρίπτουν σε ποσοστό 60% και την εγκρίνει το 37%, ενώ αντίθετα οι ψηφοφόροι της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/ CSU) την εγκρίνουν σε ποσοστό 67% και την απορρίπτει μόνο το 30%.

Keywords
Τυχαία Θέματα