Σήμερα η Κομισιόν παρουσιάζει το σχέδιο της εποπτείας για την Ελλάδα – Αύριο εγκρίνεται από το Eurogroup

Την πρόταση της Κομισιόν αναφορικά με τον μηχανισμό εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά από την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο παρουσιάζουν σήμερα Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Συγκεκριμένα, η πρόταση αναμένεται να έχει ως βάση την απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου και το συμπληρωματικό μνημόνιο

(Supplemental Memorandum of Understanding), με το οποίο και ολοκληρώθηκε η τέταρτη αξιολόγηση.

Το καθεστώς επιτήρησης που θα αντικαταστήσει τη μνημονιακή εποπτεία θα αναφέρεται στην απόφαση η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη σήμερα (Τετάρτη) εν όψει του Eurogroup της Πέμπτης, το οποίο αναμένεται και να δώσει το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του.

Στις 12 Ιουλίου ο ESM συνεδριάζει για το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης

Παράλληλα, το «μενού» της συνεδρίασης των διοικητών του ESM στις 12 Ιουλίου ανακοίνωσε μέσω ανάρτησης στο twitter ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, το Συμβούλιο των Διοικητών στη συνεδρίαση της 12ης Ιουλίου θα εξετάσει την έγκριση του Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης(Supplemental Memorandum of Understanding).

Η Κομισιόν πρόκειται να υπογράψει το “Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης” εκ μέρους του ESM μετά την έγκρισή του από το ΔΣ.

Σημειώνεται ότι σε αυτό καταγράφεται το σύνολο των υποχρεώσεων της χώρας στη μεταμνημονιακή περίοδο.

Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας

Oι βασικότερες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια είναι: μια σειρά κρίσιμων ιδιωτικοποιήσεων, η εξίσωση των εμπορικών και αντικειμενικών τιμών σε δύο φάσεις το 2019 και το 2020, ο περιορισμός των «κόκκινων» δανείων στα 60 δισ.ευρώ, η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα, η αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος συλλογής των φόρων, ο μηδενισμός των ληξιπροθέσμων χρεών και αποφυγή συσσώρευσης νέων, η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, η ολοκλήρωση κτηματολογίου και η τοποθέτηση γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα