«Σφραγίζεται» ο Έβρος με άλλους 400 αστυνομικούς – Στα σύνορα ο Χρυσοχοΐδης (video)

Στον Έβρο μετέβη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ την ίδια ώρα ξεκινάει η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή με περίπου 400 αστυνομικούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης  έφτασε το μεσημέρι της Τετάρτης (27/05) στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη συνοριακή γραμμή του Έβρου. Στη συνέχεια, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης

και τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στις Φέρες.

Ο Υπουργός θα ενημερωθεί, επίσης, για την πορεία των ενεργειών που αφορούν στην κατασκευή του νέου φράχτη 26 χιλιομέτρων στον Έβρο που προχωρούν με γρήγορες διαδικασίες. Σημειώνεται ότι αναμένεται η τεχνική μελέτη για την κατασκευή του, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου, που θα έχουν ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε αυτή τη φάση και μέχρι και την Παρασκευή 29 Μαΐου, με διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ που εκδόθηκε την Τρίτη (26/05) θα έχουν μεταβεί και θα έχουν αναπτυχθεί σε όλη την συνοριακή γραμμή του Έβρου συνολικά 400 αστυνομικοί για την ενίσχυση της φύλαξης. Πρόκειται κυρίως για αστυνομικούς των ΜΑΤ από Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, αλλά και δύο διμοιρίες από την Αθήνα, καθώς και από άλλες υπηρεσίες από διάφορες περιοχές.

Παράλληλα, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη των νέων συνοριακών φυλάκων που έχουν ήδη καταταγεί με τον πρόσφατο διαγωνισμό, αλλά δεν έχουν ακόμα προσληφθεί, καθώς προέκυψε το θέμα του κορονοϊού και όλες οι διαδικασίες «πάγωσαν». Τώρα όμως, θα γίνει ταχύτατα η ολοκλήρωση των αθλητικών διαδικασιών και ταχύρρυθμη εκπαίδευση των καταταχθέντων προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία. Πρόκειται για 400 συνοριακούς φύλακες για τον Έβρο και άλλους 660 για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τον οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), σημείωσε ότι ποτέ δε χαλάρωσαν τα μέτρα φύλαξης του Έβρου, αλλά ενισχύεται ακόμα περισσότερο η παρουσία της αστυνομίας, καθώς «η Τουρκία κρατάει συνεχώς ψηλά το θέμα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι με την μετακίνηση των δυνάμεων από την υπόλοιπη Ελλάδα ενισχύεται η επιτήρηση όλων των διαβάσεων στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς πληροφορίες εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει από πλευράς της γείτονος απόπειρα εισβολής νέου κύματος μεταναστών και τόνισε ότι «ο Έβρος σφραγίζεται».

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι φέτος αυξάνεται σημαντικά και ο αριθμός των εισακτέων με τι Πανελλήνιες εξετάσεις στην Ελληνική Αστυνομία, για την αύξηση του προσωπικού του Σώματος. Συγκεκριμένα, θα εισαχθούν 730 στη Σχολή Αστυφυλάκων και 70 στην Σχολή Αξιωματικών, έναντι 310 και 40 αντίστοιχα, που ήταν πέρυσι.

Δένδιας: Τα σύνορα της χώρας φυλάσσονται και θα φυλαχθούν απολύτως

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε στο ρ/σ «Θέμα Fm» ότι «τα σύνορα της χώρας φυλάσσονται και θα φυλαχθούν απολύτως», ενώ διαβεβαίωσε ότι ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που η Τουρκία χρησιμοποιεί ως υβριδική απειλή, τόσο κατά της Ελλάδας όσο και κατά της Ευρώπης.

«Ο φράχτης είναι απολύτως επί του ελληνικού εδάφους και με χώρο μεταξύ του ορίου της χώρας και του φράχτη. Υπάρχει δηλαδή και κομμάτι ασφαλείας μπροστά από τον φράχτη προς τα σύνορα. Έτσι ήταν πάντα», επεσήμανε ο κ. Δένδιας, ενώ διευκρίνισε ότι ο φράχτης δεν είναι σε όλο το μήκος του Έβρου και δεν θα εμποδίσει τις εργασίες των ελλήνων καλλιεργητών.

Όσον αφορά στο γιατί ενισχύονται τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις στον Έβρο, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «είναι φανερό ότι υπήρξε από την τουρκική πλευρά τοποθέτηση αρμοδίων παραγόντων και σε υπουργικό επίπεδο, που είναι λογικό να δημιουργούν ανησυχίες στη χώρα μας».

«Έχουμε, δυστυχώς, δηλώσεις Τούρκων επισήμων ότι μόλις τελειώσει η περίοδος του κορονοϊού οι άνθρωποι δε θα εμποδιστούν από την Τουρκία. Όταν ακούτε να λέει δε θα εμποδιστούν νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε το υπονοούμενο. Tο έχουμε ξαναζήσει άλλωστε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι δεν έμεινε κανένα αναπάντητο ερώτημα στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη ενώ σημείωσε ότι τα μέσα και το πολιτικό σύστημα ασχολήθηκαν για τέσσερις ημέρες με το θέμα, πράγμα που δε βοηθά την εθνική υπόθεση και ξεκίνησε από την ακροδεξιά.

«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι κρύο και ζεστό. Περνάμε από την κλιμάκωση στην αποκλιμάκωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. «Η χώρα μας επιθυμεί πάντοτε την αποκλιμάκωση, επιθυμεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, τείνει χείρα φιλίας, αλλά μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Εφόσον η Τουρκία θέλει να συναντηθούμε σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη και πάντοτε πρόθυμη», είπε και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν ορισμένες ημέρες που η κατάσταση φαίνεται αποκλιμακούμενη, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχουν παραβιάσεις. Υπάρχουν άλλες μέρες που δεν προλαβαίνουμε να μετράμε. Υπάρχουν μέρες που οι Τούρκοι επίσημοι δηλώνουν πράγματα που είναι εντελώς απαράδεκτα».

Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη γειτονική χώρα «να φέρεται σαν χώρα του 21ου αιώνα, όχι σαν μια χώρα που επιδιώκει να επικρατήσει με λογική κανονιοφόρων».

«Η σχέση με την Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Δεν μπορεί η Τουρκία να επιλέγει κομμάτια και να αφήνει άλλα κομμάτια. Τα κεφάλαια για το δίκαιο και την προστασία των δικαιωμάτων είναι θεμέλιο για την Ευρώπη. Είναι τμήματα που η Τουρκία δε μπορεί να αγνοεί και να θέλει να συνομιλούμε για την τελωνειακή ένωση. Όλα αυτά είναι ένα πακέτο. Η Τουρκία πρέπει επί του πακέτου να πάρει μια πολύ κεντρική απόφαση για τον εαυτό της και για το μέλλον της. Θέλει να είναι κομμάτι του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι ή δεν θέλει;», σημείωσε.

«Εάν η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να λαμβάνει από την ΕΕ ανήκοντας όμως σε έναν άλλο αξιακό χώρο, που αγνοεί το σύνολο της βάσης του ευρωπαϊκού πολιτισμού και του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, αυτό δε γίνεται. Η Ελλάδα έχει θέσει μια εξαίρεση: δε θα τιμωρήσει αυτό τους πρόσφυγες. Τα χρήματα, τα οποία πηγαίνουν κατευθείαν για τη στήριξη των προσφύγων, η Ελλάδα δε τα μπλόκαρε ποτέ. Αλλά είναι άλλο η Τουρκία και άλλο οι πρόσφυγες», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Αναφορικά με τη Λιβύη, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι δεν θεωρείται «ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά θέμα διεθνούς δικαίου».

«Θέλουμε η Λιβύη να ειρηνεύσει και ο λαός να εκφράσει τη βούλησή του μέσα από εκλογές. Θέλουμε να υπάρξουν οι συνθήκες εκείνες που θα το επιτρέψουν, μια από τις συνθήκες είναι το εμπάργκο όπλων. Όταν καραβιές με όπλα παρανόμως, εναντίον των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, περνάνε τη Μεσόγειο και πηγαίνουν στη Λιβύη, τι ειρήνη θα υπάρξει;», υπογράμμισε.

Επεσήμανε δε ότι είναι πολύ σημαντική η έναρξη της επιχείρησης «Ειρήνη», με τη Μάλτα μετά από πιέσεις να άρει τις αντιρρήσεις της.

«Η Ελλάδα επιδιώκει να είναι παρούσα στη Λιβύη και να συνομιλεί με όλους όσους εχουν ρόλο στη Λιβύη. Αυτό το οποίο υπέστη η Ελλάδα είναι ότι ήταν απούσα στη Λιβύη, απούσα στη Συρία γιατί θεωρούσε ότι είναι θέματα που δεν την αφορούν. Τώρα υφίσταται τα απόνερα και τις ζημιές», σημείωσε.

Χρυσοχοΐδης: Χρειάζεται ψυχραιμία και επαγρύπνηση – Υλοποιούμε συγκεκριμένο σχέδιο

Στην ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων στον Έβρο με 400 αστυνομικούς αναφέρθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι χρειάζεται ψυχραιμία και διαρκής επαγρύπνηση στην περιοχή. Μίλησε και για τον φράχτη, αφού ολοκληρώθηκε πρώτα η σύσκεψη με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων.

Όπως έκανε ξανά γνωστό ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στον Έβρο έχουν φτάσει 400 αστυνομικοί που υπήρχαν και πριν από την πανδημία του κορονοϊού, ενώ στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στο τέλος Σεπτεμβρίου, οι αστυνομικοί αυτοί θα αντικατασταθούν με τους νεοπροσληφθέντες για τον σκοπό της φύλαξης των συνόρων, που όμως δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους.

Αναφορικά με τον φράχτη τόνισε ότι «θα κατασκευάσουμε τον φράχτη σύμφωνα με τα συμφέροντά μας».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι «εδώ (σ.σ. στον Έβρο) χτυπάει η καρδιά της πατρίδας, εδώ φυλάσσουμε τα σύνορα, χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, καμία ολιγωρία, να αποφεύγουμε τον εφησυχασμό». Τόνισε ότι με εντολή του Πρωθυπουργού υλοποιείται ένα συγκεκριμένο σχέδιο.

«Δεν συμβαίνει τίποτα έκτακτο, τίποτα που να μας ανησυχεί. Ένα πράγμα μας ανησυχεί διαρκώς η ασφάλειά μας. Επαναφέρουμε τους αστυνομικούς που είχαμε», και πρόσθεσε ότι θα έρθουν στα τέλη Σεπτεμβρίου οι αστυνομικοί που έχουν προσληφθεί για τον συγκεκριμένο λόγο και οι αστυνομικοί που είναι εδώ θα επιστρέψουν στα σπίτια και τις υπηρεσίες τους.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπενθύμισε ότι στον Έβρο βρίσκονται οι φύλακες και η Frontex, έχοντας γίνει μάρτυρες της προκλητικότητας της Τουρκίας, όταν δέχτηκαν και πυροβολισμούς (το πρώτο περιστατικό είχε γίνει γνωστό από το Spiegel).

Keywords
Τυχαία Θέματα