Σφοδρές αντιδράσεις κατά του Τραμπ επειδή εγκατέλειψε τους Κούρδους – Έξαλλοι και οι Γερουσιαστές

Η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αφήσει ελεύθερο… πεδίο στην Τουρκία και να επιτεθεί στα βορειοανατολικά της Συρίας, έχει φέρει θύελλα αντιδράσεων στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και όχι μόνο. Κατά του αμερικανού προέδρου και ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, ο στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, ο οποίος τόνισε ουσιαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ, ότι χρησιμοποίησε τους Κούρδους στον πόλεμο κατά του ISIS και τώρα τους εγκαταλείπει. Ακόμη και στους

Ρεπουμπλικάνους υπήρξαν αντιδράσεις, ζητώντας κυρώσεις κατά Τουρκίας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ρεπουμπλικάνοι κάνουν λόγο για τεράστιο λάθος του αμερικανού Προέδρου. Είναι χαρακτηριστικό πως δύο αμερικανοί γερουσιαστές παρουσίασαν το περίγραμμα σχεδίου νόμου το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της, καθώς και στις ένοπλες δυνάμεις και τον τομέα της ενέργειας της χώρας, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ για άλλη μια φορά μπερδεύει τους πάντες με την στάση του.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι θέλει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συρία. Επίσης έχει επισημάνει ότι η χώρα του δεν μπορεί να κάνει τίποτα για το μίσος που τρέφουν οι Τούρκοι και οι Κούρδοι. Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί την Τετάρτη (09/10) ότι βοήθησε αρκετά του Κούρδους δαπανώντας «σημαντικά ποσά» για να τους προσφέρει εξοπλισμό. «Με δεδομένο αυτό, αγαπάμε τους Κούρδους, αλλά δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία», τόνισε.

DEVELOPING: Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan and his US counterpart Donald Trump discuss in phone call the planned safe zone in east of Euphrates in Syria – Anadolu Agency pic.twitter.com/cUCKpvVy42

TRT World Now (@TRTWorldNow) October 6, 2019

Οι κυρώσεις που ζητούν οι γερουσιαστές για Τουρκία και Ερντογάν

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κρις Βαν Χόλεν και ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ εισηγούνται να στοχοθετηθούν όποιοι πόροι τυχόν διαθέτουν οι τούρκοι πολιτικοί στην επικράτεια των ΗΠΑ και να τους επιβληθούν επίσης ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Ακόμη, προτείνουν να απαγορευθεί σε παγκόσμιο επίπεδο οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών που κατασκευάζονται στην αμερικανική επικράτεια.

Επιπλέον, θέλουν να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις οι οποίες έχουν αναγγελθεί σε βάρος της Άγκυρας εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Οι Βαν Χόλεν και Γκρέιαμ προτείνουν να εκπονηθεί έκθεση σχετικά με τους πόρους και την περιουσία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ενώ εισηγούνται να υποστούν αμερικανικές οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις άλλοι έξι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών και Άμυνας. Επιπλέον των κυρώσεων στον τουρκικό στρατό, οι δύο συνεισηγητές του σχεδίου νόμου θέλουν να επιβληθούν κυρώσεις στην τουρκική ενεργειακή βιομηχανία, ιδίως δραστηριότητές της που είναι καίριες για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι Βαν Χόλεν και Γκρέιαμ συνδέουν την άρση των κυρώσεων αυτών με την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Συρία, όπου άρχισαν την Τετάρτη (09/10) επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων. Οι δύο γερουσιαστές παρουσίασαν τις προτάσεις τους με αναρτήσεις τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Turkey’s Erdogan announces start of military offensive in northern Syria after Trump’s decision to withdraw U.S. troops
#TurkishArmy pic.twitter.com/NnlHnOUjfy

— Iman Abdi Jama (@aymanjama8) October 9, 2019

«Χρησιμοποιήσατε τους Κούρδους στον πόλεμο κατά του ISIS και τώρα τους εγκαταλείπετε»

Ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, ο στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι εγκατέλειψε τους συμμάχους οι οποίοι, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

«Αυτή η πολιτική εγκατάλειψης απειλεί να αποδομήσει πέντε χρόνια μαχών εναντίον του ΙΚ και θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία των Αμερικανών σε όλες τις μελλοντικές μάχες στις οποίες θα χρειαστούμε ισχυρούς συμμάχους», ανέφερε ο Βότελ.

«Οι SDF απελευθέρωσαν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του ΙΚ. Στη διάρκεια μαχών έχασαν 11.000 ανθρώπους», τόνισε στο περιοδικό «The Atlantic».

Σε σύγκριση, αναφέρει ο Βότελ, μόνο έξι στρατιώτες και δύο μέλη πολιτικού προσωπικού των ΗΠΑ σκοτώθηκαν. Παρά τα επιχειρήματα του προέδρου, ο Μαρκ Χέρτλινγκ, πρώην στέλεχος του αμερικανικού στρατού ξηράς στην Ευρώπη, εκτίμησε ότι η απόφαση Τραμπ «προμηνύει μια επικείμενη καταστροφή για τις ΗΠΑ».

«Οι Κούρδοι των SDF – οι πρώην έμπιστοι σύμμαχοί μας στη μάχη κατά του ΙK – δέχονται επίθεση από έναν σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία», έγραψε στο «Twitter». «Οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα είναι μακροχρόνιες και επιβλαβείς για την ασφάλεια της Ευρώπης και του κόσμου», πρόσθεσε.

The blood of everyone dying right now from Turkish bombs … is on Trump’s hands! And those of his supporters.

Kurds wiped out ISIS for Trump and now they are dying at his hands.

Thousands of ISIS prisoners may be free by today.#TrumpGenocide #TrumpMorrisonGenocide https://t.co/vWd2KQxtpa pic.twitter.com/I29yL3ZTfo

John Moffitt (@JohnRMoffitt) October 9, 2019

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, οι Κούρδοι ήταν καλύτερα εκπαιδευμένοι από τους τούρκους ή τους ιρακινούς στρατιώτες για να διεξάγουν εκστρατείες για την ανακατάληψη πόλεων από το ΙΚ. «Όταν κατέρρευσε ο ιρακινός στρατός, οι Κούρδοι ήταν αυτοί που ανέλαβαν το βάρος να αντιμετωπίσουν την επίθεση του ΙΚ εναντίον του πολιτισμού μας, όχι εμείς, ούτε οι Τούρκοι», υπενθύμισε ο Ρούμπεν Γκαλέντο, βουλευτής των Δημοκρατικών και πρώην στρατιωτικός που υπηρέτησε στο Ιράκ. «Η εγκατάλειψη των Κούρδων είναι ακόμη μία υπενθύμιση ότι το (σύνθημα) “Πρώτα η Αμερική” σημαίνει “Η Αμερική μόνη”», πρόσθεσε στο Twitter.

«Εκτός από το Ισραήλ ο πιο ισχυρός και σημαντικός μας σύμμαχος στη Μέση Ανατολή έχουν υπάρξει οι Κούρδοι και αυτό το χάσαμε», κατήγγειλε, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να αναμένουν από τους συμμάχους τους να τους εμπιστεύονται.

US military veterans blast @realDonaldTrump for abandoning Kurdish battlefield allies after greenlighting Turkey’s assault on the Kurds in northeastern Syriahttps://t.co/LtQ3CJs72A

Keywords
Τυχαία Θέματα