Σεισμός στην Αθήνα: Καθησυχάζουν οι ειδικοί – Τέτοιο μήκος δεν δικαιολογεί μεγαλύτερο σεισμό

Για μικρότερους μετασεισμούς προειδοποιούν οι σεισμολόγοιΔεν περιμένουν κάποια ισχυρότερη δόνησηΣυνιστάται ψυχραιμία στους πολίτες

Σκορδίλης: Ένα τέτοιο μήκος σεισμού δεν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης μίλησε το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Ιουλίου για την ισχυρή σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ που

έπληξε την Αττική και προσπάθησε να καθησυχάσει τους αναστατωμένους κατοίκους της πρωτεύουσας.

«Η διέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε μετά από τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 15.11 με μέγεθος 4,2 βαθμών. Ο χώρος ο οποίος έχει διεγερθεί έχει ένα μήκος περίπου πέντε με έξι χιλιόμετρα που φαίνεται ότι αυτό είναι το μήκος του σεισμικού ρήγματος που έδωσε το συγκεκριμένο σεισμό» δήλωσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι, «ένα τέτοιο μήκος σεισμού δεν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σεισμός έγινε «κοντά στη βορειοδυτική απόληξη του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό του 1999. Δεν έχουμε διέγερση γειτονικής περιοχής ή κάποιου άλλου ρήγματος».

Τσελέντης: Ήταν ο κύριος σεισμός, αναμένονται μετασεισμοί

Ο σεισμολόγος κ. Τσελέντης ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε κοντά στα στα Δερβενοχώρια, κοντά στην περιοχή που έγινε ο σεισμός του 1999. Το εστιακό βάθος ήταν στα 13 χλμ. για αυτό και έγινε αισθητός. «Κατά τη δική μου εκτίμηση ήταν το κύριο γεγονός, ενώ αναμένεται έντονη μετασεισμική ακολουθία», τόνισε ο κ. Τσελέντης. «Δεν περιμέναμε να δώσει άμεσα σεισμό το συγκεκριμένο ρήγμα άλλα έδωσε», κατέληξε.

Κ. Παπαζάχος: Θα υπάρξουν μετασεισμοί

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος σημείωσε ε πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Χουλιάρας: Ή πάμε για εκτόνωση ή πάμε για μεγαλύτερο σεισμό

Με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο Facebook ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας εξέφρασε την άποψή του για την σεισμική ακολουθία μετά τα 5,1 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο κ. Χουλιάρας έγραψε πως «2 σενάρια υπάρχουν. Ή πάμε για εκτόνωση ή πάμε για μεγαλύτερο σεισμό. Μόνο ο χρόνος και η καταγραφή της ακολουθίας θα το δείξουν αυτό και κανένας βιαστικός άνθρωπος».

Ερωτώμενος από χρήστη του Facebook για το πιο ενδεχόμενο είναι πιο πιθανό, ο κ. Χουλιάρας έγραψε: «το πρώτο».

Keywords
Τυχαία Θέματα