Σεισμός στη Σάμο: Στους 79 οι νεκροί στη Σμύρνη – Σώθηκαν δυο κορίτσια, τριών και 14 ετών (video)

Στους 79 ανέρχονται μέχρι τώρα τα θύματα του ισχυρού σεισμού 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (30/10) στο Αιγαίο και βόρεια της Σάμου, στην επαρχία της Σμύρνης (Ιζμίρ) της Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD). Ένα 3ο και ένα 14χρονο κορίτσι βγήκαν σώα κάτω από τα συντρίμμια μετά από 58 και 65 ώρες.

Πέρα από τους 79 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, άλλοι 962 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι 219 «παραμένουν στα νοσοκομεία» όπου εισήχθησαν, ενώ 743

έλαβαν εξιτήρια, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες. Προσπαθούν, πλέον, σε οκτώ κτήρια και σταμάτησαν σε άλλα εννιά. Περισσότερες από 3.500 σκηνές και 13.000 κλίνες έχουν δοθεί στους πληγέντες ως προσωρινά καταλύματα, σύμφωνα με την «AFAD».

Κατά τον τούρκο υπουργό Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, ο σεισμός κατέστρεψε ολοσχερώς ή προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές σε περίπου σαράντα κτήρια. Άλλα περίπου χίλια υπέστησαν λιγότερο εκτεταμένες ζημιές.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων συνεχίζονται στη Σμύρνη μετά τον φονικότερο σεισμό που έχει πλήξει την Τουρκία εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

Ένα 14χρονο κορίτσι βγήκε σώο μετά από 58 ώρες κάτω από τα συντρίμμια

Εν τω μεταξύ, ένας 14χρονο κορίτσι κατάφερε να βγει ζωντανό από τα συντρίμμια μιας πολυκατοικίας, 58 ώρες μετά τον κύριο σεισμό. Η 14χρονη Ιντιλ Σιρίν κατάφερε να αντέξει και οι διασώστες αφού την απεγκλώβισαν, την παρέδωσαν σε ασθενοφόρο και οδηγήθηκε σε νοσοκομείο προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Συνολικά, τα σωστικά συνεργεία έχουν απεγκλωβίσει 105 ανθρώπους και συνεχίζουν να αναζητούν αγνοούμενους κάτω από τα συντρίμμια.

pic.twitter.com/fmmP1QuT39

— AFAD (@AFADTurkey) November 1, 2020

Διασώθηκε τρίχρονο από ερείπια – Δραματικές σκηνές με όσους δεν τα καταφέρνουν

Όπως αναφέρθηκε, ένα τρίχρονο κορίτσι διασώθηκε από τα ερείπια στη Σμύρνη τη Δευτέρα (02/11), ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, σχεδόν τρεις ημέρες μετά τον ισχυρό. Εικόνες από τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν το κορίτσι, την Ελίφ, να την βγάζουν από τα ερείπια οι διασώστες και να τη μεταφέρουν με φορείο σε ασθενοφόρο, 65 ώρες μετά τον σεισμό.

Οι δύο αδελφές της Ελίφ και ο ένας της αδελφός είχαν σωθεί μαζί με τη μητέρα τους το Σάββατο (31/10), αλλά αργότερα ένα από τα παιδιά υπέκυψε στα τραύματά του. «Χίλια ευχαριστώ, σε Εσένα, Θεέ μου. Βγάλαμε τη μικρή μας Ελίφ από τα ερείπια», έγραψε ο Μεχμέτ Γκουλούογλου, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), στο Twitter.

3-year-old toddler rescued 65 hours after Turkey quakehttps://t.co/CPfUeKqMbi pic.twitter.com/DzV3xkKzXT

— Yeni Şafak English (@yenisafakEN) November 2, 2020

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Καταστροφών κι Εκτάκτων Αναγκών στην Τουρκία, Mehmet Gulluoglu, έσπευσε αμέσως μετά τη διάσωση να ανακοινώσει την είδηση μέσω Twitter.

Elif (3) was rescued from the rubble 65 hours after the earthquake.

Search and rescue efforts continue in #izmir.

— AFAD (@AFADTurkey) November 2, 2020

Η μητέρα της μικρής, τα 10χρονα δίδυμα αδέλφια της και ο 7χρονος αδελφός της, είχαν ανασυρθεί νωρίτερα από τα συντρίμμια. Ο 7χρονος αδερφός της κατέληξε, όμως, στο νοσοκομείο αφού είχε ανασυρθεί ζωντανός από τα συντρίμμια.

Elif bebek being saved.

I’m not crying, you’re crying. pic.twitter.com/847CWPfCtC

— Jared Wall (@JaredWall01) November 2, 2020

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής (01/11) οι νεκροί ήταν 62. Όσο περνάνε οι μέρες είναι δύσκολο να βρεθούν άλλες επιζώντες. Την Κυριακή (01/11) ένας 70χρονος βγήκε ζωντανός από χαλάσματα, ενώ νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την περιοχή είχε πει: «Θα στηρίξουμε τους αδελφούς της Σμύρνης».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, Sputnik

Keywords
Τυχαία Θέματα