Σε «ρυθμούς» δημοψηφίσματος η ΠΓΔΜ – Τα επιχειρήματα Ζάεφ και η στάση της αντιπολίτευσης

Λιγότερο από έξι ημέρες απομένουν πριν ανοίξουν οι κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜΗ «άνθηση» της σκοπιανής οικονομίας στο τραπέζι από τον Ζάεφ«Ξανά στο σκοπιανό κοινοβούλιο το θέμα της ονομασίας αν δεν επιτευχθεί 50% συμμετοχή»

Λιγότερο από έξι ημέρες απομένουν πριν ανοίξουν οι κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα

της ΠΓΔΜ, με το μεγάλο στοίχημα για τον σκοπιανό πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ να αποτελεί το ζήτημα της συμμετοχής.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, αν μεν επικρατήσει το «όχι» τότε η κυβέρνηση θα σεβαστεί το αποτέλεσμα, εάν όμως επικρατήσει το «ναι» και δεν υπάρχει το απαραίτητο ποσοστό συμμετοχής, τότε η όλη διαδικασία θα επιστρέψει στη Βουλή.

Η «άνθηση» της σκοπιανής οικονομίας στο τραπέζι από τον Ζάεφ

Την ίδια στιγμή την άνθηση της σκοπιανής οικονομίας ρίχνει στο «τραπέζι» ο Ζόραν Ζάεφ, έξι ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επισκέφθηκε τη Δευτέρα τη Μπίτολα (Μοναστήρι) και δήλωσε «πεπεισμένος ότι ως χώρα θα δρέψουμε τους καρπούς από τη συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς (η συμφωνία) συνιστά δίκαιη λύση με θετική πολιτική επίπτωση».

«Το άρθρο 13 και το άρθρο 14 της συμφωνίας καθορίζουν σαφώς το πλαίσιο ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας μετά την εφαρμογή της συμφωνίας» είπε χαρακτηριστικά.

«Η διμερής συνεργασία με την Ελλάδα στο μέλλον θα γίνει πολύ πιο παραγωγική, με διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών» τόνισε ο Ζάεφ.

Ο Ζάεφ σημείωσε ακόμη ότι μετά την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, αλλά και στο ΝΑΤΟ –στο πρώτο εξάμηνο του 2019 όπως είπε– θα εμφανιστούν ευκαιρίες για ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Ο ηγέτης της BDI, Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου, οι άνθρωποι πρέπει να αγκαλιάσουν το μέλλον της χώρας.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε ότι «σύμφωνα με το νόμο, πάνω από 900 χιλιάδες ψηφοφόροι θα πρέπει να αποσταλούν στις κάλπες και οι μισοί από αυτούς θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας προκειμένου το δημοψήφισμα να είναι επιτυχές. Εάν η προσέλευση είναι μικρότερη, τότε η συμφωνία δεν θα περάσει». Πρόσθεσε ότι αν το δημοψήφισμα δεν πετύχει, θα πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, στις οποίες, όπως είπε, ο λαός θα τιμωρήσει την πολιτική της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ.

«Ξανά στο σκοπιανό κοινοβούλιο το θέμα της ονομασίας αν δεν επιτευχθεί 50% συμμετοχή»

«Αν δεν επιτευχθεί το κατώτατο όριο συμμετοχής στο δημοψήφισμα (σ.σ. 50%), τότε αυτό θα ληφθεί υπόψη και η όλη διαδικασία θα επιστρέψει στη Βουλή, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επικρατήσει το “ναι”. Σε περίπτωση που κερδίσει το “όχι” έστω και κατά μία ψήφο, θα υποκλιθούμε και θα πούμε ότι αυτή η υπόθεση δεν προχωράει», διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Το πρωί της Δευτέρας, ο επικεφαλής της διπλωματίας των Σκοπίων είχε διαμηνύσει πως «Το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό για τη συμφωνία των Πρεσπών».

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε τη Δευτέρα στα Σκόπια, προκειμένου να εξηγήσει ορισμένες πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών, ρωτήθηκε αναφορικά με τις αλλαγές στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ που προβλέπει η συμφωνία. Τότε, ο κ. Ντιμιτρόφ επισήμανε, ότι θα υπάρξουν τέσσερις τροπολογίες, οι οποίες δεν έχουν ακόμα συνταχθεί και ότι η ακριβής διατύπωσή τους θα αποφασιστεί από το κοινοβούλιο, καθώς θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες από το σύνταγμα διαδικασίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα