Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Αίγυπτος- Όλο το χρονικό των επιθέσεων (εικόνες – video_

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η Αίγυπτος, μετά την διπλή αιματηρή επίθεση σε εκκλησίες κοπτών στην Αίγυπτο.

Το πρωί της Κυριακής βόμβα εξερράγη σε εκκλησία της Τάντα, ενώ λίγη ώρα αργότερα ακόμη μια εξερράγη έξω από ναό στην Αλεξάνδρεια. Ο αριθμός των νεκρών βρίσκεται ήδη στους 47 και οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 150. Τα θύματα των επιθέσεων αναμένεται να αυξηθούν.

Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από τις βομβιστικές

επιθέσεις – Οι δύο μακελάρηδες

Την ευθύνη για τις επιθέσεις έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο απειλεί και με νέες επιθέσεις στο μέλλον.

Δύο τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά διέπραξαν τις πολύνεκρες επιθέσεις.

BREAKING: Islamic State claims responsibility for blasts at two churches in cities of #Tanta and #Alexandria, #Egypt pic.twitter.com/fH9vPqQ6DU

— Lisa Daftari (@LisaDaftari) 9 Απριλίου 2017

Η επίθεση στην Αλεξάνδρεια διαπράχθηκε από τον Άμπου αλ Μπαράα αλ Μάσρι, μαχητή του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η επίθεση στην εκκλησία της Τάντας διαπράχθηκε από τον Άμπου Ίσαακ αλ Μάσρι.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η χώρα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι αποφάσισε να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα τριών μηνών.

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Αιγύπτου, ο πρόεδρος της χώρας πρέπει να καταθέσει το σχετικό αίτημα ενώπιον του Κοινοβουλίου εντός μίας εβδομάδας προκειμένου να εγκριθεί.

ΟΗΕ, Τραμπ και Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασαν την επίθεση

O Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση, κάνοντας έκκληση στους τρομοκράτες, τους κατασκευαστές όπλων, αλλά και τους διακινητές τους, να σταματήσουν.

Τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν τις επιθέσεις που στοίχισαν την ζωή τουλάχιστον 45 ανθρώπων.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις με μήνυμα που ανήρτησε στο λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

So sad to hear of the terrorist attack in Egypt. U.S. strongly condemns. I have great…

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 9 Απριλίου 2017

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος για τα τρομοκρατικά χτυπήματα, που αμαυρώνουν μία από τις πιο μεγάλες ημέρες της Χριστιανοσύνης

Το υπουργείο Εξωτερικών στέκεται στο πλευρό της φίλης Αιγύπτου

Ακόμη, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατία σε κάθε της έκφανση, επισημαίνοντας ότι «παρόμοια κρούσματα βάρβαρης και τυφλής βίας δεν πρόκειται να πλήξουν τον ανεκτικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της αιγυπτιακής κοινωνίας».

«Η Ελλάδα» προσθέτει η ανακοίνωση «στέκεται στο πλευρό της φίλης Αιγύπτου και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, στον αιγυπτιακό λαό και στην κυβέρνησή του».

Όλοι οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας είναι ασφαλείς

Όλοι οι Έλληνες που κατοικούν στην Αλεξάνδρεια είναι καλά στην υγεία τους ξεκαθάρισε ο έλληνας γενικός πρόξενος, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης.

Βίντεο- ντοκουμέντο από τη στιγμή της επίθεσης

Νέο βίντεο-ντοκουμέντο ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τη βομβιστική επίθεση στην εκκλησία του Αγία Μάρκου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Момент взрыва в церкви Святого Георгия в Танте.
Он прогремел,когда в церкви было много людей,собравшихся на праздничное богослужение.#Egypt pic.twitter.com/phUwIHDDtj

— Катёнка ☭ (@iPrupru) 9 Απριλίου 2017

Το συγκεκριμένο βίντεο καταγράφει τη στιγμή που ο βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί τα εκρηκτικά στην είσοδο του κοπτικού ναού στην Αλεξάνδρεια.

Στο οπτικό υλικό φαίνεται ο βομβιστής να κατευθύνεται στην πύλη για να μπει στον ναό, αλλά μετά από συστάσεις της αστυνομίας, πάει να περάσει από τον ανιχνευτή μετάλλων.

Πληροφορίες και για τρίτη βόμβα που απενεργοποιήθηκε

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο και για ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού σε άλλη χριστιανική εκκλησία της Αλεξάνδρειας, τον οποίο εξουδετέρωσε ειδική ομάδα πυροτεχνουργών της Αιγυπτιακής αστυνομίας.

Το χρονικό των επιθέσεων

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10.00 στην εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου), τη στιγμή που η χριστιανικήκοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει σήμερα ,Κυριακή των Βαΐων, και τρεις εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο.

Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Μιλώντας στο κανάλι Nile news, ο κυβερνήτης της Γκαρμπίγια δήλωσε για την πρώτη έκρηξη ότι δεν είναι ακόμη γνωστό «αν είχε τοποθετηθεί βόμβα στο εσωτερικό της εκκλησίας ή αν κάποιος ανατινάχθηκε».

Keywords
Τυχαία Θέματα