Πυρκαγιά στη Μόρια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος – Κυβερνητικό κλιμάκιο στο νησί

Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Μόρια, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά την ολοκλήρωση της ευρείας διυπουργικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, για την εκτίμηση της κατάστασης στο νησί μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ όπου διέμεναν πάνω από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους είναι και θετικοί στον κορονοϊό.

Στη σύσκεψη αναλυτικά συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος,

ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέοντας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα στη Λέσβο μεταβαίνουν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Στις 18:00 το απόγευμα οι υπουργοί θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου.

Νωρίτερα, στη 13:00 το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος θα προχωρήσει σε ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου.

Λόγω της δραματικής κατάστασης, το νησί αναμένεται να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όπως μετέδωσε το «OPEN TV» δε θα επιτραπεί σε κανέναν πρόσφυγα και μετανάστη να εγκαταλείψει το νησί, προτού γίνει πλήρης έλεγχος και καταγραφή των ανθρώπων.

Υπάρχουν καταγγελίες που αναφέρουν ότι μπορεί να έγινε εμπρησμός, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν έγινε επέμβαση της Πυροσβεστικής, οι δυνάμεις δέχτηκαν επίθεση. Φορείς στο νησί αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να έγινε και εξέγερση προσφύγων, όταν έμαθαν ότι μπορούν να μπουν σε καραντίνα, λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού.

Στόχος της εντολής αυτής είναι να διερευνηθεί αν υπάρχει υποκίνηση από εξωγενείς παράγοντας για τα όσα έγιναν στη Μόρια. Μιλώντας στο «Mega», ο Στέλιος Πέτσας δεν έκρυψε την εκτίμησή του ότι η φωτιά δεν ήταν τυχαία, σημειώνοντας πως υπήρξε ένα πολύ εκτεταμένο μέτωπο αντίδρασης από τους πρόσφυγες και μετανάστες όταν τους ζητήθηκε να μπουν σε καραντίνα.

«Θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Και τον τρόπο και τις αιτίες», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε: «Μετά τη σύσκεψη θα υπάρξουν ανακοινώσεις». Απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να υπάρχει τουρκική παρέμβαση στα επεισόδια, υποστήριξε πως μετά τη μελέτη των δεδομένων θα υπάρξει συμπέρασμα για ποιος ευθύνεται, χωρίς όμως να αποκλείει τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, όπως αναμενόταν, κηρύχτηκε από την Τετάρτη (09/09) και για τέσσερις μήνες η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ και τη δραματική κατάσταση στο νησί και τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Η εν λόγω κήρυξη αποφασίστηκε με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Το ότι το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προανήγγειλε στην ΕΡΤ (και αναμεταδίδει το stonisi.gr) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα απαγορευτεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού στον πληθυσμό, καθώς διαγνώστηκαν θετικοί 35 αιτούντες άσυλο και άγνωστος αριθμός έχει διασκορπιστεί στην ευρύτερη περιοχή και η δομή εκκενώθηκε.

Όπως είπε θα υπάρξει άμεση μέριμνα για να στεγαστούν οι χιλιάδες άνθρωποι, με ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία των πιο ευάλωτων.

ΜΑΤ στο νησί

Σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δόθηκε εντολή να μεταβούν στη Λέσβο δυνάμεις. Ειδικότερα, αναχώρησαν τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος. Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, αλλά όλοι οι πρόσφυγες που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.

Επικοινωνία Σχοινά – Μητσοτάκη για τη Μόρια – «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα»

Έτοιμη να παρέχει βοήθεια στην Ελλάδα για τη φωτιά στη Μόρια και τη δραματική κατάσταση που ζει η Λέσβος δηλώνει η Κομισιόν δια στόματος Μαργαρίτη Σχοινά. Την ώρα που στην Αθήνα ήταν σε εξέλιξη η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης εκφράζοντάς του την ετοιμότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες.

Μόλις επικοινώνησα με τον Πρωθυπουργό @kmitsotakis για την φωτιά στη Μόρια. Τον διαβεβαίωσα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες. Η Επίτροπος @YlvaJohansson είναι ήδη σε επαφή με τους αρμόδιους Υπουργούς.

— Margaritis Schinas (@MargSchinas) September 9, 2020

Αντίστοιχα, η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, έγραψε: «Οι σκέψεις και η έννοια μου είναι με τους ανθρώπους της Λέσβου και συγκεκριμένα τους μετανάστες και το προσωπικό που εργάζεται στο Μόρια. Είμαι σε επαφή με τον υπουργό Ελλάδας και τις τοπικές αρχές σχετικά με την πυρκαγιά ….Έχω ήδη συμφωνήσει να χρηματοδοτήσω την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ηπειρωτική χώρα των υπόλοιπων 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων. Η ασφάλεια και το καταφύγιο όλων των ανθρώπων στη Μόρια είναι η προτεραιότητα».

2/2 …I have already agreed to finance the immediate transfer and accommodation on the mainland of the remaining 400 unaccompanied children and teenagers. The safety and shelter of all people in Moria is the priority.

— Ylva Johansson (@YlvaJohansson) September 9, 2020

Συμπλήρωσε επίσης ότι η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, είναι ήδη σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς.

Πώς συνέβη η καταστροφή και κάηκε η δομή

Νύχτα – κόλαση πέρασε, λοιπόν, η Λέσβος και ειδικότερα η Μόρια, η οποία τυλίχτηκε στις φλόγες. Χιλιάδες μετανάστες κατευθύνθηκε προς τη Μυτιλήνη, αφού κάηκε μεγάλο μέρος της δομής, ανάμεσά τους και πολλοί θετικοί στον κορονοϊό. Η κατάσταση στην περιοχή είναι δραματική, μεταβαίνουν στο νησί τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, φωτιές ξέσπασαν και σε άλλες περιοχές της Λέσβου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, μετανάστες και πρόσφυγες πυροδότησαν δεκάδες εστίες φωτιάς περιμετρικά του ΚΥΤ. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν, ωστόσο, στην περιοχή μετέφεραν τη φωτιά πολύ γρήγορα εντός των εγκαταστάσεων, με συνέπεια ολόκληρη η περιοχή να μετατραπεί σε μία τεράστια εστία κατακαίγοντας τα πάντα και ειδικότερα τα κοντέινερ και τις σκηνές, όπου διέμεναν πάνω από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Gepostet von Mamdou Safaei am Dienstag, 8. September 2020

Όπως δήλωσε στην «ΕΡΤ» ο πύραρχος Κ. Θεοφιλόπουλος οι εστίες που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν δέκα. «Η εικόνα τους είναι καλύτερη, έχουν οριοθετηθεί και με τη συνδρομή των εναέριων μέσων θα μπορέσουμε να τις ελέγξουμε. Το να εκδηλώνονται εστίες ταυτόχρονα σε μικρές αποστάσεις δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης από τον καταυλισμό, σβήνουμε μικροεστίες στο χώρο του ΚΥΤ. Οι άνθρωποι είναι στους δρόμους, στην πόλη και στα κτήματα γύρω από το ΚΥΤ».

Η Πυροσβεστική έκανε λόγο για αντιδράσεις που συνάντησε κατά την επιχείρηση κατάσβεσης αναφέροντας σε ανακοίνωσή της: «Για διάσπαρτες εστίες πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε χορτολιβαδική έκταση, αλλά και εντός του ΚΥΤ Μόριας Λέσβου, επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης απωθήθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις».

Αφορμή για την εκδήλωση της πυρκαγιάς αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορoνοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Οι εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν αμέσως, ενώ χιλιάδες μετανάστες διέφυγαν για να σωθούν στις γύρω περιοχές, με τον κύριο όγκο να κατευθύνεται προς το χωριό της Μόριας.

Gepostet von Mamdou Safaei am Dienstag, 8. September 2020

Μιλώντας στο «OPEN TV», ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, δήλωσε πως «μέχρι και το πρωί της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου, βρίσκονται στην Εθνική Οδό 12.500 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ αυτών και άνθρωποι θετικοί στον κορονοϊό, κάνοντας λόγο για «υγειονομική βόμβα», ενώ τόνισε πως το ΚΥΤ έχει καεί ολοσχερώς.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, Άρη Χατζηκομνηνό, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», «το ΚΥΤ έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Όλα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα. Έβαζαν φωτιές περιμετρικά του κλειστού ΚΥΤ στη Μόρια. Φαινόταν ότι ήταν κάτι οργανωμένο όπως μας λένε κάτοικοι που μένουν δίπλα στο ΚΥΤ. Από τη μια είχαμε 12.000 ανθρώπους που βγήκαν και προσπάθησε να τους κρατήσει η Αστυνομία στο δρόμο για να μην προχωρήσουν προς τη Μυτιλήνη δεδομένου ότι έχουμε κρούσματα κορονοϊού. Τα 35 άτομα θα έπρεπε να οδηγηθούν σε εγκλεισμό. Αυτό δεν το δέχθηκαν με αποτέλεσμα να μπουν οι φωτιές. Τώρα περιμένουμε να δούμε πού θα στεγαστούν οι άνθρωποι αυτοί. Σε καμία περίπτωση όχι μέσα στη Μυτιλήνη. Οι περισσότεροι από τους 12.000 είναι επί της επαρχιακής οδού Μόριας-Παναγιούδας».

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τη δραματική κατάσταση στη Μόρια

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στις 09:30 στο Μέγαρο Μαξίμου συγκαλεί  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με θέμα τη φωτιά στον καταυλισμό της Μόριας. Όπως μετέδωσε το «OPEN TV» δε θα επιτραπεί σε κανέναν πρόσφυγα και μετανάστη να εγκαταλείψει το νησί προτού γίνει πλήρης έλεγχος και καταγραφή των ανθρώπων.

Στη σύσκεψη θα εξεταστεί η δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μόρια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στο ΚΥΤ και την εξέγερση των τουλάχιστον 13.000 προσφύγων και μεταναστών που διέμεναν εκεί.

Θα συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέοντας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δόθηκε εντολή να μεταβούν στη Λέσβο δυνάμεις. Ειδικότερα, αναχώρησαν τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος. Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, αλλά όλοι οι πρόσφυγες που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.

Ότι έχει απομείνει από τον ελαιώνα της Μοριας.. σήμερα είναι το τέλος του..ΦΩΤΟ: LESVOSPOST

Gepostet von LesvosPost.com am Dienstag, 8. September 2020

Στη Μυτιλήνη ο γ.γ. του υπουργείου Μετανάστευσης

Στη Μυτιλήνη μεταβαίνει αυτή την ώρα ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης, Μάνος Λογοθέτης.

Όπως δηλώνει ο κ. Λογοθέτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας «είναι μάλλον ολική» και επισημαίνει: «Με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης μεταβαίνω στο νησί. Πάμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να δούμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε για την προσωρινή και μακροχρόνια φιλοξενία των διαμενόντων εκεί. Για όλους είναι πρώτη προτεραιότητα».

Εκκενώθηκε η δομή από χιλιάδες άτομα

Λόγω των ενισχυμένων ανέμων, οι φλόγες μεταφέρθηκαν πολύ γρήγορα εντός των εγκαταστάσεων, με συνέπεια ολόκληρη η περιοχή να μετατραπεί σε μία τεράστια εστία φωτιάς, κατακαίοντας τα πάντα και ειδικότερα τα κοντέινερ και τις σκηνές, όπου διέμεναν πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινήθηκε προς την πόλη, περνώντας μάλιστα μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες δημιούργησαν φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ.

Επιτέθηκαν στους Πυροσβέστες

Όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι – και επιβεβαίωσε η ίδια η Πυροσβεστική Υπηρεσία – δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο, δέχθηκαν επίθεση με πέτρες από μετανάστες και πρόσφυγες.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

Για διάσπαρτες εστίες #πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε χορτολιβαδική έκταση, αλλά και εντός του ΚΥΤ Μόριας Λέσβου, επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης απωθήθηκαν οι #πυροσβεστικές δυνάμεις.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) September 9, 2020

Ήχησαν καμπάνες

Στην περιοχή άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες, καθώς ο Σύλλογος κατοίκων Μόριας, αναφέρει ότι η φωτιά έχει αρκετά μέτωπα και εκτιμούν πως ξεκίνησε από εμπρησμό.

Ανέφεραν επίσης πως κάποιοι μετανάστες δεν αφήνουν τα πυροσβεστικά να πλησιάσουν την περιοχή, καθώς πέταξαν πέτρες προς τα οχήματα.

Για διάσπαρτες εστίες #πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε χορτολιβαδική έκταση, αλλά και εντός του ΚΥΤ Μόριας Λέσβου, επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης απωθήθηκαν οι #πυροσβεστικές δυνάμεις.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) September 9, 2020

Large fires in Moria!As we speak disturbing news arrived from our team members on the ground. There are multiple fires…

Gepostet von Movement On The Ground am Dienstag, 8. September 2020

#ÚLTIMAHORA | Se registra un Incendio en el principal campo de migrantes de #Grecia. pic.twitter.com/FJkdeUIPoo

— Rochex R. Robinson Bonilla (@RochexRB27) September 9, 2020

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, lesvosnews.net, lesvospost.gr, OPEN TV)

Φωτογραφίες: sooc.photos, eurokinissi.gr, lesvospost.gr, stonisi.gr

Keywords
νησι, λεσβος, μορια, το νησι, εν λόγω, ευπ, γεεθα, ΕΟΔΥ, υπουργοι, mega, ΕΡΤ, ματ, ελασ, ελλαδα, αθηνα, finance, shelter, people, μυτιληνη, φωτο, απε-μπε, news, team, principal, twitter, net, photos, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, κικιλιας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, φωτια, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, αστυνομια, γεεθα, εθνικη, ευπ, θεμα, πυροσβεστικη, πυροσβεστικο σωμα, υψος, φωτο, ωρα, net, news, people, photos, αγνωστος, απε, απε-μπε, ασυλο, βοηθεια, γινει, διοικητης, δομη, δοθηκε, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελασ, ενημερωση, εν λόγω, εννοια, εξελιξη, επρεπε, εστια, εσωτερικων, ιδια, υπηρεσια, εικονα, κυβερνηση, λογο, μαξιμου, ματ, μεριμνα, μηνες, μητσοτακης, μπε, παντα, οχηματα, παμε, πρωι, πυροσβεστικη υπηρεσια, συγκεκριμενα, σκεψεις, σκηνες, σωμα, φλωρος, κωνσταντινος, ωρες, ασφαλεια, επεισοδια, ετοιμη, finance, χωρα, καηκε, κτηματα, μελετη, ογκο, principal, shelter, team, θετικα, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα