Ο Ζάεφ μετονομάζει αεροδρόμιο και εθνική οδό από «Μέγας Αλέξανδρος» (εικόνες – video)

Πρώτα ο αλυτρωτισμός, μετά το όνομα, το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα«Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας», επισήμανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ«Δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος της Ελλάδας», τόνισε ο ΖάεφΣτην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς στις 30 Ιανουαρίου και στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου

Βήματα προς την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού έκανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ,

Ζόραν Ζάεφ, ανακοινώνοντας πως η χώρα του «αλλάζει όνομα στο αεροδρόμιο και στις δύο εθνικές οδούς» που μέχρι τώρα αποκαλούσαν «Μέγας Αλέξανδρος». Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως πριν τη λύση θα πρέπει να πρώτα να αντιμετωπιστεί ο αλυτρωτισμός και μάλιστα με εγγυήσεις.

“Και οι δυο μας έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διάρκειας περίπου δυόμιση ωρών συνάντησης που είχε στο Νταβός με τον Ζόραν Ζάεφ.

“Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας. Που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τον διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση και υπογράμμισε: “Για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοιχτών θεμάτων”.

«Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, και να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια», διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί η γειτονική χώρα πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων. Κατέστησε σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο χώρες σε μια σύνθεση ονομασία με ισχύ έναντι όλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν υπό την εποπτεία τους τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ.

Ζάεφ: Η ΠΓΔΜ θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και στον κεντρικοό αυτοκινητόδρομο της ΠΓΔΜ που οδηγεί προς την Ελλάδα

«Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας, με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ των χώρων μας. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας», επισήμανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

«Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών», σημείωσε.

Επισήμανε πως η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές και σημείωσε πως η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας, για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η χώρα του προχωρά στη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου της ΠΓΔΜ που οδηγεί προς την Ελλάδα.

«Οι δράσεις μας δείχνει την καλή μας πίστη. Αυτό καταδεικνύει το γεγονός ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονα μας», κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται πως το αεροδρόμιο των Σκοπίων και ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ μετονομάστηκαν σε «Μέγας Αλέξανδρος» από την τότε κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι. Όπως γνωστοποίησε ο Ζόραν Ζάεφ ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί σε αυτοκινητόδρομο «Φιλίας».

«Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι υπό τη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και τον κ. Νίμιτς,» προσέθεσε ο κ. Ζάεφ και σημείωσε πως «οι υπουργοί Εξωτερικών θα είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία και για όλες τις διαπραγματεύσεις, υπό τη δική μας επίβλεψη».

Οι κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση:

Σημειώνεται ότι μετά την περίπου δίωρη διμερή επαφή των κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ, στη συνάντηση μπήκαν και συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Συζητάμε ανοιχτά και οικοδομούμε αμοιβαία εμπιστοσύνη προς όφελος των πολιτών», ανέφερε λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Ζάεφ, επισυνάπτοντας φωτογραφία από τη συνάντηση.

Започна средбата со премиерот на Република Грција, Ципрас. Отворено разговараме и градиме меѓусебна доверба во интерес на граѓаните. pic.twitter.com/qeJaViUkAc

— Зоран Заев (@Zoran_Zaev) 24 Ιανουαρίου 2018

Στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς στις 30 Ιανουαρίου

O ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στις 31 Ιανουαρίου στα Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς

O διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς θα ταξιδέψει στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ σχετικά με τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ.

Δείτε επίσης: Τα πέντε ονόματα που φέρεται να κατέθεσε ο Νίμιτς – Όλα με τον όρο «Μακεδονία»

Δείτε επίσης: Αναστασιάδης για Σκοπιανό: Γιατί ο καβγάς για ένα όνομα; Ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα (video)

Δείτε επίσης: Καλοί οιωνοί από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ: Αμοιβαία αποδεκτή και αξιοπρεπής λύση

Δείτε επίσης: Η λύση για το Σκοπιανό περνά από το χιονισμένο Νταβός – Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα με Ζάεφ

Keywords
Τυχαία Θέματα