Σε επιφυλακή η Ελλάδα σε νησιά και Έβρο – Το «μυστικό» σχέδιο της ΕΥΠ για την Τουρκία

Μέσα από αντίσκηνα που έχουν στήσει κοντά στην τουρκική όχθη του Έβρου, άνδρες της Στρατοχωροφυλακής (Jandarma) παρακολουθούν τον οργασμό εργασιών θωράκισης των συνόρων στην ελληνική πλευρά, η οποία προετοιμάζεται μεθοδικά για το ενδεχόμενο μιας νέας απόπειρας μαζικής προώθησης προσφύγων – μεταναστών από τη γείτονα, ενάμιση μήνα μετά τη «μάχη του Έβρου» και όσα έγιναν με την Τουρκία να κάνει πολιτική μέσω των προσφύγων. Με τους Τούρκους να προκαλούν ακόμα και με πυρά…

Η Ελλάδα είναι,

λοιπόν, σε επιφυλακή σε Έβρο και νησιά, την ίδια ώρα, που νέο δόγμα απέναντι στις εξωτερικές απειλές εφαρμόζει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), σε μια προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης του ρόλου της, μέσω της ενίσχυσης του πληροφοριακού της δικτύου εκτός Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε νέο… χαστούκι στην Τουρκία, καταδικάζοντας τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, αλλά και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με κοινή δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών. Όπως είχε αναφέρει και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σε μια ενέργεια στην οποία απάντησε η Άγκυρα, με το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να κάνει επίθεση στην ΕΕ, λέγοντας πως εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της Ελλάδας.

Την Κυριακή (17/05), ακολούθησε νέα πρόκληση με Navtex από την Τουρκία, αναφέροντας πως Χίος και Σάμος «παραβιάζουν» τη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ αποχώρησε «αθόρυβα» από την Κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό «Μπαρμπαρός».

Το «μυστικό» σχέδιο της ΕΥΠ για την Τουρκία

Σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η κρίση στον Έβρο έκρουσε το καμπανάκι για το μέγεθος των προκλήσεων, οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έχουν επιχειρήσει εδώ και πολλούς μήνες «στροφή» σε σχέση με τις προτεραιότητές τους. Το νέο δόγμα προκρίνει την ένταση της διεθνοποίησης της ΕΥΠ, προκειμένου να είναι ξεκάθαρη η μετατόπιση του «βάρους» από τα θέματα της εσωτερικής ασφάλειας σε εκείνα της εξωτερικής.

Επί σειρά ετών οι μυστικές υπηρεσίες είχαν επικεντρωθεί περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε στο εσωτερικό πεδίο, με συνέπεια να «ατροφήσουν» σημαντικά το πληροφοριακό δίκτυο και η δραστηριότητα της υπηρεσίας στο εξωτερικό. Όπως λένε αρμόδιες πηγές, υπήρχαν ακόμα και περιπτώσεις χωρών όπου το δίκτυο της ΕΥΠ «ξηλώθηκε» παντελώς. Και αυτό παρότι για τις εσωτερικές κρίσιμες υποθέσεις τρομοκρατίας ή διαφθοράς υπάρχουν υπηρεσίες της Αστυνομίας, όπως η Αντιτρομοκρατική, η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών και το Εσωτερικών Υποθέσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες σε προσωπικό αλλά και σε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Παρά ταύτα, οι πράκτορες της ΕΥΠ ασχολούνταν για χρόνια και επί πολλών διαφορετικών κυβερνήσεων ακόμα και με έρευνες που δεν είχαν καθόλου εθνικό χαρακτήρα.

Έμπειρα στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας εξηγούν ότι ένας από τους βασικούς λόγους που συνέβαινε αυτό ήταν ότι η ΕΥΠ υπαγόταν μέχρι πρότινος στον εκάστοτε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με αποτέλεσμα να είναι πιο «εύκολη» η ανάμειξή της σε έρευνες «εσωτερικού ενδιαφέροντος».

«Ξεκούραστη» δουλειά

Αρκετοί υπουργοί «δελεάζονταν» και αξιοποιούσαν αφιλτράριστα τις δυνατότητές της για να βγάλουν γρήγορα υποθέσεις, ενώ εντός της υπηρεσίας ενδεχομένως κάποιοι να «βολεύονταν» κάνοντας μια αισθητά πιο «ξεκούραστη» δουλειά σε σχέση με την ανάπτυξη δικτύου στο εξωτερικό.

Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της ΕΥΠ απευθείας στον πρωθυπουργό εκτιμάται ότι πριμοδοτεί την αλλαγή φιλοσοφίας για να στραφούν τα «μάτια» της υπηρεσίας εκτός Ελλάδας. Το πρώτο κρίσιμο κρας τεστ για τη νέα διοίκηση της ΕΥΠ, που ανέλαβε καθήκοντα το περασμένο καλοκαίρι, ήταν η κρίση στον Εβρο, η οποία ξεδιπλώθηκε σε τρεις φάσεις.

Η πρώτη αφορούσε στην οργανωμένη από το τουρκικό κράτος μετακίνηση μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων στις Καστανιές. Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», οι πρώτες πληροφορίες για τις προθέσεις της Τουρκίας έφτασαν στην ΕΥΠ περίπου έναν μήνα πριν εμφανιστούν στην ελληνοτουρκική μεθόριο οι πρώτοι μετανάστες.

Οι απόρρητες πληροφορίες δεν ήταν συγκεκριμένες, αλλά χαρακτηρίστηκαν ως εξαιρετικά σοβαρές. Ετσι, ξεκίνησε η επεξεργασία και η ανάλυσή τους, παράλληλα με την προσπάθεια άντλησης περισσότερων δεδομένων. Δέκα ημέρες πριν από το «σημείο μηδέν», δηλαδή το ξέσπασμα της κρίσης, οι πληροφορίες είχαν γίνει πολύ πιο συγκεκριμένες, ενώ λίγα 24ωρα πριν από την έμπρακτη επιβεβαίωσή τους οι ελληνικές Αρχές γνώριζαν τι θα επακολουθήσει. Η ΕΥΠ ενημέρωσε τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και ακολούθως οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν στις Ενοπλες Δυνάμεις και στην ΕΛΑΣ.

Η δεύτερη φάση του περιβόητου «ανοίγματος των συνόρων» ξεδιπλώθηκε στα τουρκικά παράλια. Μετά το «σφράγισμα» του Έβρου από τις ελληνικές δυνάμεις, οι τουρκικές υπηρεσίες επιχείρησαν να μεταφέρουν την κρίση στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ελληνικών Αρχών, η Τουρκία συγκέντρωσε σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στα τουρκικά παράλια συνολικά 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες (από περίπου 5.000 σε κάθε σημείο). Στόχος της ήταν να περάσουν με φουσκωτά στα ελληνικά νησιά. Παράλληλα, είχε στηθεί δίκτυο μεταφοράς κόσμου από την ενδοχώρα, ούτως ώστε σε περίπτωση που κατάφερναν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά, να μετακινηθεί στα τουρκικά παράλια επιπλέον αριθμός μεταναστών.

Ωστόσο, είχε προηγηθεί η απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 1ης Μαρτίου για μεγάλη κινητοποίηση των ελληνικών δυνάμεων στο Αιγαίο, η οποία μπλόκαρε τα θαλάσσια περάσματα. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί έντονη νευρικότητα στην τουρκική πλευρά, με αποκορύφωμα την προσπάθεια εμβολισμού ελληνικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό στις 11 Μαρτίου, ανοιχτά της Κω.

Η Τουρκία αναγκάστηκε να περάσει στο «plan C». Το σχέδιό της προέβλεπε να χρησιμοποιηθούν εμπορικά πλοία-φαντάσματα που θα λειτουργούσαν ως «πολιορκητικός κριός». Τα τουρκικά παράλια βρίθουν από παροπλισμένα -παλιά- πλοία (ακόμα και 60 ετών), στα οποία οι διακινητές θα στοίβαζαν πρόσφυγες και μετανάστες για να τους περάσουν στην Ελλάδα, ενδεχομένως και στην Ιταλία. Μία από τις βάσεις εκκίνησης ήταν το Τσανάκαλε. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η ΕΥΠ είχε πληροφορίες για 10 διαφορετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η τουρκική πλευρά προσπάθησε να προωθήσει μετανάστες με πλοία-φαντάσματα, χωρητικότητας εκατοντάδων ατόμων.

Οι ελληνικές Αρχές τα «είδαν» εγκαίρως και χάρη στην παρέμβαση των σκαφών του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού μπλοκαρίστηκαν οι διελεύσεις τους. Σε μια περίπτωση, ένα από αυτά άρχισε να βγάζει πυκνούς καπνούς, λόγω παλαιότητας και κακής συντήρησης, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί μόνος του ο καπετάνιος να το γυρίσει πίσω.

Υπήρξε, όμως, και ένα περιστατικό κατά το οποίο εμπορικό πλοίο, ηλικίας 52 ετών, προσάραξε λόγω κακοκαιρίας έξω από το λιμάνι της Τζιας. Το πλοίο, που μετέφερε συνολικά 193 μετανάστες, δεν έφερε όνομα, ούτε σημαία εθνικότητας. Εκτιμάται ότι οι διακινητές κέρδισαν περίπου 1.000.000 ευρώ για ένα δρομολόγιο που τελικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς ο προορισμός των μεταναστών ήταν η Ιταλία.

Φόβοι «πιέσεων» στο Αιγαίο

Η εργαλειοποίηση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού από την Τουρκία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τους καλοκαιρινούς μήνες, ως μοχλός πίεσης προς την Ευρώπη. Στελέχη των ελληνικών Αρχών θεωρούν ότι τα κυκλώματα θα «πιέσουν» αισθητά περισσότερο στο Αιγαίο σε σχέση με τον Εβρο.

Ύστερα, μάλιστα, από το «ναυάγιο» του σχεδίου με τη χρήση παλιών εμπορικών πλοίων, οι εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας κάνουν λόγο για επιστροφή των δουλεμπόρων στις «παραδοσιακές» μεθόδους. Δηλαδή, στη διακίνηση ανθρώπων με τη χρήση φουσκωτών λέμβων, στις οποίες συνήθως χειριστής μπαίνει ένας από τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Στα τουρκικά παράλια βρίσκεται έτοιμος ο μηχανισμός παραγωγής λέμβων, μηχανών και σωσιβίων, όπως και τα κυκλώματα που γνωρίζουν τη «δουλειά». Η απέναντι πλευρά, ωστόσο, έχει λάβει το μήνυμα ότι η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων είναι σημαντικά πιο ενισχυμένη, με 55 σκάφη του Λιμενικού, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και 30 ταχύπλοα τύπου Magna.

Τα τελευταία χρόνια, τα δρομολόγια των προσφύγων και μεταναστών ακολουθούν και οι κυνηγημένοι από το τουρκικό καθεστώς γκιουλενιστές. Έχουν, μάλιστα, υπάρξει καταγγελίες για δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) σε ελληνικό έδαφος για την παρακολούθηση των «εχθρών» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η τουρκική κυβέρνηση δεν έπαψε ποτέ να φοβάται την οργάνωση αντιπολιτευτικών πυρήνων εκτός Τουρκίας, ως το αντίπαλον δέος του ερντογανικού καθεστώτος που μακροπρόθεσμα θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει προβλήματα.

Πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη εξηγούν ότι από το πραξικόπημα στη γειτονική χώρα και μετά έφτασαν στην Ελλάδα περίπου 30.000-35.000 Τούρκοι υπήκοοι. Κάποιοι εξ αυτών ήταν γκιουλενιστές και κάποιοι δεν ήταν, αλλά φοβήθηκαν ότι θα κυνηγηθούν στην πατρίδα τους γιατί θα τους έβαζαν αναπόφευκτα τη «σφραγίδα» του γκιουλενιστή. Την Κυριακή (17/05) ένα πολύ μικρό ποσοστό εξ αυτών εξακολουθεί, ωστόσο, να βρίσκεται στην Ελλάδα (υπολογίζονται σε 5.000-6.000), καθώς η συντριπτική πλειονότητά τους έφυγε για άλλες χώρες. Πρόκειται για Τούρκους που ανήκαν κυρίως στην αστική τάξη της Τουρκίας και οι οποίοι διαθέτουν πτυχία και επαγγελματική πορεία που τους δίνουν τη δυνατότητα γρήγορης απορρόφησης στη χώρα όπου τελικά θα εγκατασταθούν.

Όπως εξηγούν καλά πληροφορημένες πηγές, οι Τούρκοι που έφτασαν στην Ελλάδα και είχαν προφίλ «οργανωμένου» γκιουλενιστή έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μας, ενώ αυτοί που παραμένουν εδώ είναι Τούρκοι που δεν είχαν σχέσεις με πυρήνες του Γκιουλέν.

Οχυρώνεται ο Έβρος: Φράχτης με λεπιδοφόρο συρματόπλεγμα και 400 νέοι συνοριοφύλακες

Στο πλαίσιο αυτό, στα προγεφυρώματα του Πέπλου και των Φερών, όπου τα σύνορα είναι χερσαία μετά την ευθυγράμμιση της κοίτης του ποταμού, και σε άλλα ευάλωτα σημεία κατά μήκος της μεθορίου τοποθετούνται χιλιόμετρα μεταλλικού φράχτη με λεπιδοφόρο συρματόπλεγμα, γίνεται εκχέρσωση ελωδών εδαφών και καθαρισμός της άγριας βλάστησης. Ο φράχτης στο βόρειο τμήμα ενισχύεται και επεκτείνεται, ενώ το επόμενο διάστημα θα εγκατασταθούν κατά μήκος του ποταμού επιπλέον 11 πυλώνες ύψους 50 μέτρων, οι οποίοι θα εξοπλιστούν με κάμερες και σύγχρονα συστήματα κατόπτευσης μέρας και νύχτας, με εμβέλεια πολλών χιλιομέτρων και πολλαπλές δυνατότητες στις τηλεπικοινωνίες.

Μέσα στους επόμενους μήνες αναλαμβάνουν υπηρεσία οι 400 νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες που σχεδόν θα διπλασιάσουν τη δύναμη αποτροπής και θα ενισχύσουν τις κοινές περιπολίες Στρατού και Αστυνομίας. Θηριώδη τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα που είχαν προορισμό τη Λιβύη και κατασχέθηκαν πριν από πέντε χρόνια νότια της Κρήτης έχουν τεθεί στη διάθεση των δυνάμεων του Στρατού στην περιοχή, με ειδική πρόβλεψη στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Ανεξαρτήτως δαπάνης»

Με άλλες διατάξεις της ίδιας ΠΝΠ έχει ανατεθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η διαδικασία κατασκευής του φράχτη «ανεξαρτήτως προϋπολογισμού δαπάνης και κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης εθνικής, γενικής ή ειδικής διάταξης», και χωρίς να απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας ή άδειας εργασιών μικρής κλίμακας. Την ίδια ώρα, χιλιάδες ακρίτες που «χτενίζουν» τη γη με τα τρακτέρ τους στο πλαίσιο αγροτικών εργασιών δηλώνουν έτοιμοι να τα μεταφέρουν και πάλι κατά μήκος των αναχωμάτων και των περασμάτων που γνωρίζουν καλά, συνδράμοντας τις Αρχές – όπως έκαναν με επιτυχία τον Μάρτιο – με τη φυσική τους παρουσία αν η απειλή επανέλθει.

Ενάμιση μήνα μετά τη λήξη του «πολέμου χωρίς όπλα» που δόθηκε στον Εβρο, παρατηρείται κάποια κινητικότητα στην απέναντι πλευρά της μεθορίου. Εκτός από τους σκηνίτες στρατοχωροφύλακες, έχουν καταγραφεί σποραδικές κινήσεις και από στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της γείτονος, ενώ δεν λείπουν και οι επικίνδυνες προκλήσεις. Τουλάχιστον τέσσερα περιστατικά πυροβολισμών έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες από την απέναντι πλευρά κατά ελληνικών περιπόλων και συνοριοφυλάκων της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η τακτική άλλαξε μετά την ανάληψη καθηκόντων από νέο Τούρκο στρατιωτικό διοικητή στο νότιο τμήμα. «Δεν ξέρουμε αν πυροβολούν στον αέρα. Μπορεί να το κάνουν και σε ευθεία βολή», λέει στο «Έθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων του Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, προσθέτοντας πως έχει δει άνδρες της Jandarma να γίνονται οι ίδιοι διακινητές, κατευθύνοντας ομάδες μεταναστών προς τα περάσματα.

Επαγρύπνηση

Μπορεί το σκηνικό να θυμίζει ελάχιστα την ένταση του Μαρτίου, ωστόσο η κατάσταση απέχει από το να θεωρηθεί ήρεμη και καθησυχαστική. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν, ομάδες μεταναστών κρατούνται και πάλι σε αποθήκες κοντά στα σύνορα και αναμένουν την ευκαιρία να περάσουν στην Ελλάδα. Οι απόπειρες είναι σποραδικές το τελευταίο διάστημα, αλλά οι ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές Αρχές επαγρυπνούν, γνωρίζοντας καλά πως η απειλή θα επανέλθει με νέες προσπάθειες μαζικής προώθησης μόλις χαλαρώσουν τα μέτρα για την πανδημία. Εχει ακουστεί δημόσια, άλλωστε, από τα πιο επίσημα χείλη της τουρκικής ηγεσίας: του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, και πριν από λίγες μέρες του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Στη μετά τον Έβρο εποχή, τίποτα δεν είναι το ίδιο πια», τόνισε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, λέγοντας πως «στον Έβρο η Τουρκία απέτυχε και η Ελλάδα πέτυχε να προασπίσει τα ιερά σύνορα της χώρας και τα κοινά σύνορα της ΕΕ». Ζήτησε, ωστόσο, να ακούσουμε με προσοχή τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων της Τουρκίας.

Στο ίδιο πνεύμα και η Frontex – η οποία διατηρεί μέχρι σήμερα στον Εβρο τις ενισχυμένες δυνάμεις συνοριοφυλάκων που έστειλε εκτάκτως τον Μάρτιο – σε εμπιστευτική έκθεση που αποκάλυψε η γερμανική «Die Welt» προειδοποιεί για μαζικές μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών το επόμενο διάστημα, μόλις αποκατασταθεί η ελευθερία κυκλοφορίας στις περιοχές κοντά στη μεθόριο.

Ο ίδιος οργανισμός χτυπάει «καμπανάκι» και για τον κίνδυνο περαιτέρω μετάδοσης της Covid-19 στην Ευρώπη μέσω των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, αν υπάρξουν τέτοιες κινήσεις. Στην ετήσια ανάλυση κινδύνου (risk analysis) που έδωσε πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα, η Frontex χαρακτηρίζει τον νέο κορονοϊό ως μια άνευ προηγουμένου πρόκληση, ασύγκριτα μεγαλύτερη από προηγούμενες (SARS, Εμπολα, γρίπη των πτηνών κ.ά.) και επισημαίνει την αδυναμία ασφαλούς διάγνωσης και ελέγχου σε νεοεισερχόμενους πρόσφυγες.

«Οι ασθενείς με SARS ήταν μολυσματικοί μόνο μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, κάτι που δεν ισχύει με τον κορονοϊό. Ασθενείς που πάσχουν από την Covid-19 είναι μολυσματικοί πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Οι ασυμπτωματικοί δεν αναγνωρίζονται εύκολα στα σημεία εισόδου και ενδέχεται να μεταδώσουν την ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι οι διαδικασίες όπως ο έλεγχος της θερμοκρασίας είναι εν μέρει αποτελεσματικές σε ό,τι αφορά την αποτροπή εξάπλωσης», υπογραμμίζεται.

Όταν «Αστυνομία, Στρατός και τοπική κοινωνία έγιναν μια γροθιά»

Η «μάχη του Έβρου» άφησε στην περιοχή μια «προίκα» που πρέπει να αποτελέσει οδηγό σε κάθε μελλοντική πρόκληση, επεσήμανε στο «Έθνος της Κυριακής» ο αντιπεριφερειάρχης Eβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. «Αστυνομία, Στρατός και τοπική κοινωνία έγιναν μια γροθιά και κράτησαν τα σύνορα, ενώ όλη η Ελλάδα δήλωσε έμπρακτα τη συμπαράστασή της. Η καρδιά της Ελλάδας χτυπούσε στα σύνορα», τόνισε. Η προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να πιάσει απροετοίμαστες τις ελληνικές Αρχές, «χτυπώντας» μέσα στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, απέτυχε. Κάθε προσπάθεια επανάληψης θα τις βρει έτοιμες.

«Γίνεται θωράκιση με επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του ποταμού μέχρι το Δέλτα. Τοποθετούνται πενηντάμετροι πυλώνες με κάμερες και σύγχρονα μέσα κατόπτευσης, αλλά τίποτα από αυτά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία», υποστηρίζει ο κ. Πέτροβιτς, ο οποίος πρότεινε να γίνει στην Αλεξανδρούπολη η εκπαίδευση των 400 νέων συνοριοφυλάκων. Παράλληλα, σημείωσε τον κρίσιμο ρόλο των ντόπιων ακριτών.

«Eχουμε πλέον μόνιμη παρουσία στα χωράφια, με κάποιους να δουλεύουν και τη νύχτα. Οι δυνάμεις Στρατού και Αστυνομίας παραμένουν αυξημένες, η ψυχολογία μας είναι ανεβασμένη μετά τα γεγονότα του Μαρτίου και είμαστε έτοιμοι να βρεθούμε και πάλι στα αναχώματα αν χρειαστεί», τόνισε στο «Έθνος της Κυριακής» ο Κώστας Αλεξανδρής, πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης. Τα μέλη του συνέβαλαν στην αποτροπή προώθησης χιλιάδων μεταναστών τον Μάρτιο στο προγεφύρωμα των Φερών.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Ευχαριστούμε το ΝΑΤΟ για τη συμμετοχή στο Αιγαίο – Να δώσουν κι άλλοι δυνάμεις

Τις ευχαριστίες τις Ελλάδος προς τις χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ, που επιχειρεί στο Αιγαίο, για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, ιδιαιτέρως μάλιστα στη Γερμανία, προτρέποντας μάλιστα τους αρμόδιους να «κατέβει» αυτή η δύναμη και στο νότιο τομέα επιχειρήσεων, δηλαδή αυτό των Δωδεκανήσων, εξέφρασε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στο πλαίσιο της συμμετοχής του, μέσω τηλεδιασκέψεως, στην 183η Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων (Α/ΓΕΕΔ).

Συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, στη διάρκεια της προαναφερθείσας Συνόδου συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

– Οι εξελίξεις στις τρέχουσες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ

– Η συνεργασία της Συμμαχίας με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής (Middle East North Africa/MENA)

– Η επιχειρησιακή σχεδίαση της Συμμαχίας

– Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Συμφώνως με τις ίδιες πληροφορίες του ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός στην τοποθέτηση του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τους ομολόγους του για τις απώλειες που σημειώθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών τους, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στον Καναδό και στον Κροάτη ομόλογούς του για τα πρόσφατα ατυχήματα που έπληξαν τις ΕΔ τους.

Παρεμβαίνοντας επί της ουσίας της ατζέντας της συνόδου, ο Στρατηγός Φλώρος ανέδειξε την προσφορά της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ με την ανάληψη της Διοικήσεως του εφεδρικού Τάγματος της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, την αστυνόμευση του Εναερίου Χώρου της Αλβανίας, της πΓΔΜ και του Μαυροβουνίου στο πλαίσιο του Air Policing, καθώς και την έκτακτη κάλυψη του επιχειρησιακού κενού στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Αντιναρκικού πολέμου του ΝΑΤΟ (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2/SNMCMG 2), με τη διάθεση ενός επιπλέον ναρκοθηρευτικού πλοίου του Ελληνικού Στόλου.

Αναφερόμενος στο θέμα του τμήματος της Μόνιμης Ναυτικής Δυνάμεως του ΝΑΤΟ (SNMG-2) που επιχειρεί στο Αιγαίο για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη, ο Στρατηγός Φλώρος επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία της δράσεως της Συμμαχίας στο Αιγαίο, με την επιχείρηση “Aegean Activity”, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στα προσφέροντα δυνάμεις κράτη – μέλη της Συμμαχίας, ιδιαιτέρως μάλιστα στη Γερμανία, προτρέποντας μάλιστα τους ομολόγους του για μεγαλύτερη συνεισφορά στη δύναμη αυτή, και – συμφώνως με πληροφορίες μας – καλώντας του να επιχειρήσει η δύναμη αυτή και νοτιότερα, στην περιοχή των Δωδεκανήσων, κάτι βεβαίως που συναντά τη σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν πρέπει να το θέτουμε επισήμως και να το ζητάμε.

Τέλος, αναφορικώς με την πανδημία του κορονοϊού, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε «την επιτυχία με την οποία η Ελλάδα, λαμβάνοντας έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα την αντιμετώπισε, περιορίζοντας τις συνέπειες στον πληθυσμό στο ελάχιστο δυνατό, με τη συμβολή στην εθνική προσπάθεια και των Ελληνικών ΕΔ, οι οποίες επίσης κατέγραψαν εντυπωσιακά μικρούς αριθμούς κρουσμάτων σε σχέση με τη δύναμη τους, αλλά και την συνδρομή τους στην κοινή αντιμετώπιση της κρίσεως COVID-19, στο πλαίσιο της Συμμαχίας» συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ.

Αυστηρό μήνυμα Βαρβιτσιώτη στην Τουρκία

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι «η υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας είναι αδιαπραγμάτευτη», έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» και υπογραμμίζει ότι η πολιτική της έντασης που συντηρεί η Τουρκία είναι άστοχη και οδηγεί σε αδιέξοδα.

«Απέναντι στη διαρκή τουρκική προκλητικότητα, η Ελλάδα θα συνεχίζει να αποτελεί δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η χώρα μας είναι προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα», υπογραμμίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη κρίση στον Έβρο, επισημαίνει ότι η Ελλάδα επέδειξε αποφασιστικότητα και απέδειξε ότι ξέρει και μπορεί να προστατεύει τα σύνορά της, που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης, ενώ το ίδιο γίνεται καθημερινά και στο Αιγαίο.

Όσον αφορά στην Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, σημειώνει ότι θα είναι «δυναμική, επίκαιρη και κυρίως ψηφιακή», με στόχο να γίνει ένας μεγάλος, ελεύθερος, ανοιχτός και δημοκρατικός διάλογος για τους δημοκρατικούς θεσμούς, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περίοδο της πανδημίας COVID19.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι αφίξεις στα νησιά είναι περιορισμένες, ενώ υπάρχουν μέρες που είναι μηδενικές. Και αυτό αποδεικνύει, ότι το μήνυμά μας έχει ληφθεί από την άλλη πλευρά. Δεν εφησυχάζουμε, ωστόσο, ειδικά τώρα που οι καλές καιρικές συνθήκες μπορεί να ευνοήσουν τέτοιου είδους απόπειρες προώθησης μεταναστών στα νησιά μας», σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός και υπογραμμίζει ότι έχει γίνει αντιληπτό και στην Ευρώπη, μετά την κρίση στον Έβρο, ότι η Τουρκία δεν εκβιάζει μόνο την Ελλάδα αλλά κυρίως την Ευρώπη.

Προσθέτει, ακόμη, ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας από την Τουρκία θα συνιστά προσβολή και πρόκληση απέναντι και στη διεθνή κοινότητα.

Πηγές: Έθνος της Κυριακής, ethnos.gr, RealNews. lawandorder.gr

Keywords
ελλαδα, ευπ, ευπ, νησια, σχεδιο, τουρκια, die welt, καθαρα δευτερα, real news, νέα, αοζ, υπουργοι, τεστ, καλοκαιρι, ελασ, αιγαιο, κυσεα, βασεις, magna, δραση, μιτ, λιβυη, κρητη, frontex, σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής, βουλη, risk, σημαίνει, στρατος, αλεξανδρουπολη, γεεθα, νατο, συμμετοχή, προσφορες, kfor, ΠΓΔΜ, air, nato, group, real, news, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, εθνος, υπουργειο εσωτερικων, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, εκτακτη εισφορα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κοινωνια, χωρες, γεεθα, γερμανια, δουλεια, εβρος, εθνικη, θεμα, ιταλια, πλαισιο, σαμος, τεστ, φυσικη, χιος, ψυχολογια, ωρα, kfor, αγκυρα, αδυναμια, ανθρωπινα δικαιωματα, ατυχηματα, αφιξεις, εβδομαδες, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γινεται, γινονται, γειτονα, γρηγορης, γριπη, γροθια, δελτα, δεος, διαστημα, διευθυνση, δυναμη, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δογμα, δρομολογια, δικτυο, δοθηκε, εδαφος, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, εκθεση, εκπαιδευση, ελασ, ελευθερια, εβδομαδα, ενεργεια, εν μερει, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ερντογαν, ερευνες, εσωτερικων, ετων, ευθυγραμμιση, ευρωπη, εφυγε, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπηρχαν, ισχυει, θυμιζει, καμερες, κυβερνηση, κυσεα, ληξη, λογο, λωζανης, μηκος, μηνες, μιλτιαδης, μικρο, νατο, νυχτα, ονομα, οχηματα, οχθη, πεδιο, πλοια, πλοιο, προβληματα, ρολο, σειρα, συμμετοχή, συλλυπητήρια, σκαφη, συγχρονο, τεθωρακισμενα, τμημα, τρακτερ, τριημερο, υπουργειο εξωτερικων, φαντασματα, φλωρος, φουσκωτα, χειλη, κωνσταντινος, air, group, δημητρης, δικαιωματα, ευθεια, ελληνικα, ενωση, εθνικο, frontex, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, καρδια, κωστας, κυριακη, magna, nato, ομαδες, οργανα, πηγες, πληροφοριες, σημαια, σημαίνει, θεματα, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα