Κάλεσμα της Μαδρίτης στον Πουτσδεμόν για συμμετοχή στις περιφερειακές εκλογές

Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της ΚαταλονίαςΟ Ραχόι αποφάσισε διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου και προκήρυξε εκλογές για τις 21 ΔεκεμβρίουΓια εξέγερση κατηγορείται ο ΠουτσδεμόνΣε «δημοκρατική αντίσταση» καλεί ο καταλανός πρόεδρος

Η ισπανική κυβέρνηση απηύθυνε κάλεσμα στον αποπεμφθέντα πρόεδρο της Καταλονίας, Κάρλες Πουτσδεμόν, να συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές που προκηρύχθηκαν για τις 21 Δεκεμβρίου.

Ο

κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters TV ότι εάν ο Πουτσδεμόν θέλει να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα «κάτι που είναι δικαίωμά του, νομίζω ότι θα πρέπει να προετοιμάζεται για τις προσεχείς εκλογές».

«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι εάν ο Πουτσδεμόν συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές, θα μπορεί να ασκήσει αυτή τη δημοκρατική αντίσταση», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος υπογράμμισε επίσης την πεποίθησή του ότι η καταλανική αστυνομία θα υπακούσει στις επιταγές του νόμου μετά την απομάκρυνση των ηγετικών στελεχών της.

Ο ίδιος τόνισε ότι εάν ο πρόεδρος της Καταλονίας αρνηθεί να εγκαταλείψει το γραφείο του, η κυβέρνηση θα αντιδράσει με «εξυπνάδα και βάση της κοινής λογικής».

Ερωτηθείς τι θα συμβεί εφόσον ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Κάρλες Πουτσδεμόν, ο Μέντεθ ντε Βίγο απάντησε ότι στην Ισπανία οι δικαστικές και πολιτικές εξουσίες λειτουργούν αυτόνομα και ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω.

Σε «δημοκρατική αντίσταση» καλεί ο Πουτσδεμόν

Νωρίτερα, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτσδεμόν, τον οποίο απέπεμψε χθες βράδυ η ισπανική κυβέρνηση, κάλεσε σε «δημοκρατική αντίσταση» μετά την υπαγωγή της Καταλονίας στον έλεγχο της Μαδρίτης.

«Είναι πολύ σαφές πως ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει μέχρι τώρα είναι η δημοκρατική αντίσταση στο άρθρο 155», ανέφερε ο Πουτσδεμόν σε σύντομη δήλωσή του.

Ο Πουτσδεμόν δεσμεύθηκε επίσης ότι θα συνεχίσει να «εργάζεται για την οικοδόμηση μιας ελεύθερης χώρας».

Απολύθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας

Νωρίτερα, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόλυση του Αρχηγού της Αστυνομίας της Καταλονίας, Τζοσέπ Λουίς Τραπέρο. Πρόκειται για μέρος των μέτρων που λαμβάνει εφαρμόζοντας το άρθρο 155 του Συντάγματος, παίρνοντας δηλαδή τον έλεγχο της Καταλονίας.

Χθες, Παρασκευή, ο Μαριάνο Ραχόι είχε απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον διοικητικό διευθυντή της περιφερειακής αστυνομίας, των λεγόμενων «Mossos d’Esquadra» καθώς και μέλη της περιφερειακής διοίκησης της Καταλονίας, μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του περιφερειακού κοινοβουλίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων του προέδρου και του αντιπροέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σύμφωνα με τα βασιλικά διατάγματα που δημοσιεύτηκαν το πρωί στην Επίσημη Εφημερίδα του Κράτους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μετά τις απομακρύνσεις του Κάρλας Πουτζντεμόν και του Οριόλ Ζουνκέρας, όπως και όλων των μελών της κυβέρνησης, η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία θα παίξει ρόλο κλειδί στο συντονισμό της μεταφοράς των διοικητικών αρμοδιοτήτων από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη.

Διεθνής απομόνωση

Η διεθνής κοινότητα απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, καταδικάζοντας ομοφώνως την κήρυξή της από το κοινοβούλιο της περιφέρειας.

Ευρωπαϊκή Ένωση

«Για την ΕΕ τίποτα δεν αλλάζει. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής» έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απευθύνοντας έκκληση στη Μαδρίτη να «προτάξει τη δύναμη των επιχειρημάτων παρά το επιχείρημα της ισχύος».

Δείτε επίσης: Αποπομπή Πουτσδεμόν και εκλογές αποφάσισε ο Ραχόι στον απόηχο της ανεξαρτησίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Εσθονία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, «στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ισπανίας».

ΟΗΕ

«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να αναζητήσουν λύσεις στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος» δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ, ο Φάρχαν Χακ.

Δείτε επίσης: Γερμανικά ΜΜΕ: Καταλονία, μία μάχη χωρίς νικητή και αίσιο τέλος

ΗΠΑ

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ στηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα της κυβέρνησης της Ισπανίας με στόχο να παραμείνει η Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίδερ Νάουερτ.

Γαλλία

«Έχω έναν συνομιλητή στην Ισπανία, αυτός είναι ο πρωθυπουργός Ραχόι. (…) Υπάρχει ένα κράτος Δικαίου στην Ισπανία με συνταγματικούς νόμους. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί και εκείνος έχει την πλήρη στήριξή μου» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Γερμανία

«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία με ανησυχία… Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει τέτοιου είδους κήρυξη της ανεξαρτησίας» είπε ο εκπρόσωπος τυπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.

Βρετανία

«Η Βρετανία δεν αναγνωρίσει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας» επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της βρετανικής κυβέρνησης.

Ιταλία

«Η Ιταλία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας. Πρόκειται για μια ενέργεια με πολύ σοβαρές επιπτώσεις και εκτός του πλαισίου του νόμου. Για αυτόν τον λόγο εμείς διατυπώνουμε απερίφραστα την καταδίκη μας και την ίδια ώρα την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αποκατασταθεί ο διάλογος, με σεβασμό στο ισπανικό Σύνταγμα, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης της έντασης», αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ απεύθυνε έκκληση από το Twitter για μια «ειρηνική λύση με σεβασμό την εθνική και διεθνή τάξη».

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη του στην προάσπιση της συνταγματικής αρχής της ενότητας της Ισπανίας» κρίνοντας πως η κήρυξη της ανεξαρτησίας συνιστά «διατάραξη της πολιτικής ζωής» της χώρας.

«Στηρίζουμε τον πολιτικό διάλογο στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος» ήταν η αντίδραση της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βαλστρομ.

Τουρκία

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, «η μονομερή απόφαση του (καταλανικού) κοινοβουλίου δεν συνάδει με το Σύνταγμα και τους ισπανικούς νόμους και δεν αντανακλά τη λαϊκή βούληση της Ισπανίας ή της περιφέρειας».

Το υπουργείο «ελπίζει στην εξεύρεση μιας λύσης που θα βασίζεται στη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου».

Δείτε επίσης: «Πυρετός» στη Μαδρίτη: Συνεδρίασε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο για την Καταλονία

Δείτε επίσης: Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει την κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία

Δείτε επίσης: Στο πλευρό του Ραχόι Γερμανία και Γαλλία για το καταλανικό ζήτημα

Δείτε επίσης: ΝΑΤΟ: Εσωτερικό ζήτημα η κρίση στην Ισπανία

Δείτε επίσης: Το Λονδίνο «δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει» την ανεξαρτησία της Καταλονίας

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα