Σε απεργία πείνας και δίψας ο κρατούμενος φοιτητής Βασίλης Δημάκης – Τι υποστηρίζει το υπουργείο για την «αιφνιδιαστική μεταγωγή» του

Σε απεργία πείνας βρίσκεται ο κρατούμενος φοιτητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Βασίλης Δημάκης, ενώ από χθες Δευτέρα (27/4) προχώρησε και σε απεργία δίψας καταγγέλλοντας αιφνιδιαστική μεταγωγή από τις φυλακές Κορυδαλλού σε εκείνες των Γρεβενών.

Σύμφωνα με τον ίδιο και τον συνήγορό του, Θανάσης Καμπαγιάννης, ο φοιτητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της

σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προχώρησε σε αυτή την απόφαση, καθώς «για λόγους που δεν έχουν επίσημα εξηγηθεί, μετήχθη αιφνιδιαστικά από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών κατόπιν εισβολής αντρών των ΕΚΑΜ στο κελί του στις 16/4/2020. Κι αυτό παρά το ότι οι ανάγκες παρακολούθησης των μαθημάτων της σχολής του, δικαίωμα που κέρδισε με νικηφόρα απεργία πείνας και δίψας το 2018, επιτάσσουν και εκ του νόμου επιτρέπουν την έκτιση της ποινής του σε σωφρονιστικό κατάστημα στην Αθήνα».

Τόσο ο ίδιος όσο και ο δικηγόρος του υποστηρίζουν πως η μεταγωγή του έγινε τιμωρητικά, επειδή ο Δημάκης συμμετείχε στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων από 14/4/2020, με αίτημα τη λήψη μέτρων υγιεινής, ασφάλειας και αποσυμφόρησης των φυλακών σε συνθήκες πανδημίας. 

Η χειρόγραφη δήλωση του Βασίλη Δημάκη με την οποία γνωστοποιεί την έναρξη της απεργίας δίψας:

Την άμεσα ανάκληση της μεταγωγής του κρατούμενου έχουν ζητήσει τόσο η «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» όσο και πολιτικοί φορείς, ενώ υπάρχει και σχετικη ψηφορορία στο Avaaz.

Σημειώνεται πως ο κρατούμενος έχει προκαλέσει την εντύπωση της κοινής γνώμης με την πρόοδο στις πανεπιστημιακές σπουδές του μέσα από τις φυλακές. Όπως αναφέρει ο δικηγόρος του στην ΕφΣυν, ο Βασίλης Δημάκης παρακολούθησε το σχολείο, έδωσε εξετάσεις και πέρασε με βαθμό αριστούχου στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Eθνικού Kαποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για να μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα προχώρησε σε απεργία πείνας και δίψας το 2018, πετυχαίνοντας τον στόχο του. Από τότε παρακολουθεί ανελλιπώς τα μαθήματά του, είναι πλέον υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Τι απαντά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρεται πως η μεταγωγή του έγινε για λόγους «ομαλής λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού» και «στο πλαίσιο προστασίας από τον κορονοϊό».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου που δίνει διευκρινίσεις για την υπόθεση, αναφέρει:

«Ο Βασίλειος Δημάκης μετήχθη από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών την 17η Απριλίου 2020 για λόγους ομαλής λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού Ι, καθώς και στο πλαίσιο της εφαρμογής έκτακτων μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό (COVID-19). Σημειώνεται ότι στην παρούσα περίοδο εξαιτίας του COVID-19 έχουν ανασταλεί και οι κάθε τύπου εξετάσεις εκ του σύνεγγυς σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Ταυτόχρονα, οι σπουδές του Βασίλειου Δημάκη στη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΕΚΠΑ δεν διακόπτονται, καθότι το Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή προκειμένου να υποστηρίξει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση τόσο του ίδιου όσο και άλλων συγκρατούμενών του. Ουδέν κόλλημα θα υπάρξει ως προς τη συνέχιση των σπουδών του και τη συμμετοχή του στις εξετάσεις, όπως συνέβη και μέχρι σήμερα.

Η υγεία του εν λόγω κρατουμένου παρακολουθείται σε καθημερινή βάση από τον ιατρό του Καταστήματος Κράτησης Γρεβενών».

Πηγή: Σε απεργία πείνας και δίψας ο κρατούμενος φοιτητής Βασίλης Δημάκης – Τι υποστηρίζει το υπουργείο για την «αιφνιδιαστική μεταγωγή» του - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα