Σε αναζήτηση ισοδύναμων μετά το γερμανικό «μπλόκο» – Έμφαση σε αμυντικές δαπάνες

Για τον Αύγουστο αναβάλλεται η εκταμίευση της τελευταίας δόσηςΤο προσωρινό «πάγωμα» στην τελευταία δόση ήρθε μετά τις επιφυλάξεις που διατύπωσε το Βερολίνο για το ΦΠΑ στα νησιάΣύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, το ποσό των 28 εκατ. ευρώ θα προκύψει από περικοπές αμυντικών δαπανώνΑισιόδοξος ο Μοσκοβισί παρά το γερμανικό «καψόνι»

Τον Αύγουστο αναμένεται να εκταμιευτεί τελικά η τελευταία δόση των 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, μετά το «καψόνι» της Γερμανίας στο χθεσινό

Eurogroup.

Το προσωρινό «πάγωμα» στην τελευταία δόση ήρθε μετά τις επιφυλάξεις που διατύπωσε το Βερολίνο, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παραβίασε τη δέσμευση που είχε αναλάβει να αυξήσει το ΦΠΑ στα πέντε νησιά που έχουν αυξημένες προσφυγικές ροές.

Ακόμη, παρότι η Κομισιόν ήταν ενήμερη για το «πάγωμα» του ΦΠΑ, η συνεδρίαση του Eurogroup υποχρέωσε την Ελλάδα να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα αξίας 28 εκατ. ευρώ, ώστε να μην αλλάξει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα προέκυπτε από την εφαρμογή του μέτρου.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος μετά το τέλος της συνεδρίασης, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, αφού τελικά οι υπουργοί άναψαν «πράσινο» φως, συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι αυτά τα 28 εκατ. δεν είναι τίποτα μπροστά στο 3,5% πλεόνασμα.

«Όλοι ξέρουμε ότι το ποσόν δεν είναι μεγάλο, είναι 28 εκατ. ευρώ, και έχουμε τη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα είναι για έξι μήνες.Υπήρξε δέσμευση της Ελλάδας ότι θα βρεθούν ισοδύναμα ύψους 28 εκατ. ευρώ από αλλού στον προϋπολογισμό. Αυτό είναι μια σημαντική δέσμευση που θα επιτρέψει και στη γερμανική βουλή να εγκρίνει τη συμφωνία» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΕΣΜ Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα 28. εκατ ευρώ

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, το ποσό των 28 εκατ. ευρώ θα προκύψει από περικοπές αμυντικών δαπανών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πηγές, οι περικοπές θα προέλθουν από δαπάνες για το ΝΑΤΟ, από την αμοιβή για συντήρηση αεροσκαφών και άλλου εξοπλισμού, από την υγειονομική περίθαλψη εργαζομένων με δημόσια ασφάλιση από την προμήθεια φαρμακευτικού υλικού, από τις πληρωμές για δαπάνες ταξιδιών του προσωπικού και από υποχρεώσεις από άλλα προγράμματα εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τι ειπώθηκε για τη μείωση των συντάξεων

Ερωτηθείς σχετικά με τη μείωση των συντάξεων, ο πρόεδρος του Εurogroup, Mάριο Σεντένο, είπε ότι οι ελληνικές αρχές έκαναν τεράστιες προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια και τήρησαν όλες τις δεσμεύσεις τους. «Τώρα στο τέλος του προγράμματος είναι ουσιαστικό για την εμπιστοσύνη των αγορών η Ελλάδα να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της και πιστεύουμε ότι θα το κάνει».

«Η Ελλάδα ανέλαβε μια δέσμευση και αυτή παραμένει», απάντησε με τη σειρά του ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ προσθέτοντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσει η Ελλάδα να ακολουθήσει την ανοδική πορεία που είχαν και οι υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από προγράμματα σταθεροποίησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα