Σχέδιο για την Ειδομένη εν μέσω μικροπολιτικής έντασης

Ακόμη μια δύσκολη μέρα, μέσα στη λάσπη και τη βροχή, ξημέρωσε στην Ειδομένη για τους 13.000 πρόσφυγες, οι οποίοι βλέπουν τις ελπίδες τους για συνέχιση του ταξιδιού τους, να εξανεμίζονται, καθώς από την περασμένη Δευτέρα, η ροή έχει διακοπεί και η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ παραμένει κλειστή.

Ωστόσο, παρά τις άθλιες συνθήκες, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το σημείο.

Προσπαθούν να οργανωθούν καλύτερα, απέναντι στην αντιξοότητα του καιρού και «θωρακίζουν» τις σκηνές τους με πρόσθετα

πλαστικά κομμάτια, ενώ γράφουν απέξω και το όνομά τους στα αραβικά, προσπαθώντας να υποδηλώσουν ότι εκεί είναι το σπίτι τους.

Την ανάγκη να ενημερωθούν και κυρίως να πεισθούν για το μάταιο, επιζήμιο και επικίνδυνο για την υγεία τους από την παραμονή στην Ειδομένη, επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση και ενώ η «πολεμική» αντιπαράθεση στο εσωτερικό μαίνεται σε υψηλούς τόνους μετά και το…τουιτάρισμα του Ντόναλντ Τούσκ.

Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να ρίχνει «λάδι στη φωτιά», σε κάθε ευκαιρία που της προσφέρεται από δηλώσεις-τοποθετήσεις αξιωματούχων της Ευρώπης, «αγνοώντας» επιδεικτικά την διάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς επίσης και τους πραγματικούς υπαίτιους για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα.

Σκληρή απάντηση Τσίπρα σε Τουσκ: Να μην ενθαρρύνει όσους αγνοούν κοινές αποφάσεις

Ευθεία απάντηση στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που νωρίτερα είχε προχωρήσει σε σχετικό tweet, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αναρτήσεις του στο Twitter.

«O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει ότι «περιμένουμε ο κ. Τουσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν».

«Διαδικτυακά πυρά» αντάλλαξαν Γεροβασίλη και Κουμουτσάκος

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, με ανάρτησή της στο twitter σχολίασε τη θέση που εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκοςαναφορικά με το ζήτημα Τουσκ.

«Καλά που υπάρχει και ο κ. Κουμουτσάκος και μαθαίνουμε ποιές είναι οι αποφάσεις των Συμβουλίων Κορυφής. Τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο -που τόσο συχνά χρησιμοποιεί ο κ. Κουμουτσάκος- και μπορεί να τα διαβάσει αντί να χρησιμοποιεί το twitter, κάθε φορά που θέλει να πάει κόντρα στις εθνικές θέσεις. Θα διαψευστεί για άλλη μία φορά. Αν δυσκολεύεται στην κατανόηση της κοινής δήλωσης ο κ. Κουμουτσάκος πολύ ευχαρίστως να ζητήσει διευκρίνιση. Μη σπαταλά τον χρόνο με γρίφους», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Προτεραιότητά μας να αδειάσει η Ειδομένη»

«Προτεραιότητά μας είναι να αδειάσει η Ειδομένη τις επόμενες ημέρες», δηλώνει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.

Διαψεύδοντας ωστόσο δημοσιεύματα που τον φέρουν να δήλωσε ότι θα γίνει εκκένωση της περιοχής από την Αστυνομία ο κ. Κυρίτσης διευκρινίζει ότι «σχεδιάζουμε να έχουμε στην Ειδομένη αρκετό κόσμο που να μιλάει τις γλώσσες των προσφύγων και να διανείμουμε φλάιερς για να εξηγούμε στους πρόσφυγες την κατάσταση και ότι υπάρχουν δομές διαθέσιμες για τη φιλοξενία τους». Ο ίδιος εκτιμά ότι κάποια στιγμή και όσο συνεχίζονται οι κακές καιρικές συνθήκες οι ίδιοι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν από την Ειδομένη.

Η μετακίνηση των προσφύγων θα γίνεται με λεωφορεία σταδιακά όσο ετοιμάζονται νέες δομές για τη φιλοξενία τους και ανάλογα με τις διαθέσιμες θέσεις και στις υπάρχουσες δομές. Προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά.

Εξάλλου, σήμερα, Πέμπτη θα μεταφερθούν από το λιμάνι του Πειραιά σε χώρους στη Λάρισα, το Βόλο, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα περίπου 1.000 άτομα.

Επίσης σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο 300 με 400 πρόσφυγες θα μεταφερθούν από τον Πειραιά στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Εξάλλου γίνονται προκαταρκτικές εργασίες από το στρατό και σε δύο χώρους στη Φιλιππιάδα και τα Δολιανά Ηπείρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα