Σαρώνει την Κούβα ο κυκλώνας Ίρμα – Συναγερμός και στη Φλόριντα, 19 οι νεκροί

Το μάτι του κυκλώνα βρίσκεται 190 χλμ. από την κουβανική πόλη ΚαϊβαριένΑρκετές πόλεις έμειναν χωρίς ρεύμα στην ΚούβαΠανικός στη Φλόριντα

Ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος ενισχύθηκε και πάλι, φθάνοντας στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, βρίσκεται πλέον στο έδαφος της Κούβας.

Το φαινόμενο μετακινείται κατά 20 χιλιόμετρα την ώρα, διευκρίνισαν οι μετεωρολόγοι του NHC.

Ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος στοίχισε ήδη τη ζωή σε 19 ανθρώπους κατά το πέρασμά του από την Καραϊβική, έφθασε στην Κούβα από

το αρχιπέλαγος του Καμαγουέι.

Το μάτι του κυκλώνα βρίσκεται 190 χλμ. από την κουβανική πόλη Καϊβαριέν και περίπου 480 χλμ. νοτιοανατολικά του Μαϊάμι της Φλόριντας, σύμφωνα με το NHC.

Στην Κούβα, αρκετές πόλεις έμειναν χωρίς ρεύμα και οι επικοινωνίες έγιναν πολύ δύσκολες. Υπάρχει ανησυχία για επικίνδυνες πλημμύρες, σε πολλές κατοικημένες περιοχές.

Οι κάτοικοι προσπαθούσαν να ασφαλίσουν τα σπίτια τους τις προηγούμενες ώρες, ενώ περίπου 50.000 τουρίστες εγκαταλείπουν την Κούβα και τα θέρετρα της βόρειας ακτής αδειάζουν.

Πανικός στη Φλόριντα

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, κατέκλυσαν τους δρόμους που οδηγούν στη βόρεια Φλόριντα την Παρασκευή, στην προσπάθειά τους να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

Στους δύο αυτοκινητόδρομους, κατά μήκος των ακτών της Πολιτείας, το θέαμα ήταν παρόμοιο: αυτοκίνητα και φορτηγάκια το ένα πίσω από το άλλο, φορτωμένα με στρώματα, με καγιάκ, καμιά φορά με δοχεία βενζίνης.

Στις λωρίδες που οδηγούν νότια, ελάχιστοι μεμονωμένοι ιδιώτες και αυτοκινητοπομπές του στρατού που προετοιμάζεται για να εφοδιάσει τους κατοίκους με καύσιμα και να παράσχει βοήθεια στους πληγέντες, εφόσον χρειαστεί.

Ο κυκλώνας, το μέγεθος του οποίου ξεπερνά εκείνο της Πολιτείας, θα φτάσει τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή και λόγω των ανέμων, που φτάνουν τα 240 χιλιόμετρα την ώρα, προβλέπεται ότι θα προκαλέσει απότομη και μεγάλη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Keywords
Τυχαία Θέματα