Σαν σήμερα: Ένα χρόνο πριν το Βερολίνο θρηνεί 12 θύματα μετά από τρομοκρατική επίθεση (εικόνες)

Σαν σήμερα πριν από έναν χρόνο η Γερμανία γνώρισε για πρώτη φορά την ισλαμιστική τρομοκρατία. Ένας 24χρονος Τυνήσιος οδήγησε το κλεμμένο φορτηγό του πάνω στο πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο σε μια από τις πλέον πολυσύχναστες υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές του Βερολίνου.

Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν. «Θύμα» όμως ήταν και η όποια «αφέλεια» διέκρινε ως τότε την γερμανική κοινωνία και τις αρχές. Φέτος, ακόμη κι αν οι Γερμανοί εξακολουθούν να συχνάζουν στις αγορές, όλα είναι διαφορετικά.

Ένας φανατισμένος δράστης, αποφασισμένος να σκοτώσει

όσο το δυνατόν περισσότερους αθώους σε έναν χώρο που αντιπροσωπεύει τον φιλελεύθερο τρόπο ζωής της Δύσης, κατάφερε, όπως είχε συμβεί και νωρίτερα στην Νίκαια, να πλήξει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και να δημιουργήσει διαφορετικά αντανακλαστικά στο κράτος. Είναι λογικό λοιπόν η κατάσταση να είναι διαφορετική.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ΥouGov, το 75% σκοπεύει αυτή την εποχή να επισκεφθεί τουλάχιστον μία χριστουγεννιάτικη αγορά. Ωστόσο η εικόνα στις αγορές είναι διαφορετική. Γύρω τους έχουν υψωθεί τσιμεντένια οδοφράγματα, τα οποία όσο και αν έχουν «καλλωπιστεί», είναι εκεί για να θυμίζουν ότι τίποτα δεν είναι όπως παλιά.

Στους χώρους έχουν τοποθετηθεί κάμερες, η παρουσία της αστυνομίας είναι κάτι περισσότερο από αισθητή, ενώ συχνά πραγματοποιούνται και έλεγχοι σε σακίδια και τσάντες, περισσότερο προκειμένου να ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, οι οποίοι δείχνουν μάλλον ικανοποιημένοι από τα μέτρα ασφαλείας. «Δεν με ενοχλεί η παρουσία των αστυνομικών ούτε οι έλεγχοι. Ίσα ίσα, έτσι μπορώ να απολαύσω το κρασί μου χωρίς να κοιτάζω γύρω μου με αγωνία», λέει χαρακτηριστικά η 60χρονη δασκάλα Γκέρντα Χ. η οποία δεν κρύβει ότι δεν είναι πλέον ξένοιαστη όταν κυκλοφορεί σε ανοιχτούς χώρους με πολύ κόσμο, ειδικά όταν συνοδεύει την 6χρονη εγγονή της.

Οι νεότεροι πάντως φαίνεται να μην ανησυχούν και τόσο. «Ό,τι είναι να γίνει, ας γίνει. Δεν γίνεται να μείνουμε κλεισμένοι στο σπίτι επειδή μπορεί κάποιος φανατικός να θέλει να πλήξει τον δυτικό τρόπο ζωής. Αν φοβηθούμε, τότε θα έχουν νικήσει οι τρομοκράτες», δηλώνει ο 20χρονος φοιτητής Πολιτικών Επιστημών Μάρκους Τ. και μαζί του φαίνονται να συμφωνούν και όλοι οι φίλοι του, που απολάμβαναν πριν από λίγες ημέρες το ζεστό κρασί τους στην χριστουγεννιάτικη αγορά της Πότσνταμερ Πλατς. «Ο κόσμος αισθάνεται καλύτερα όταν μας βλέπει δίπλα του», λέει με τη σειρά του και η Μαρί Κ., αστυνομικός που περιπολεί στην ίδια αγορά.

Από την πλευρά της η πολιτεία έχει δεχθεί την χρονιά που πέρασε έντονη κριτική για τις παραλείψεις της στην υπόθεση του δράστη. Ο Ανίς Αμρί είχε φτάσει στην Γερμανία το 2015 και είχε υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου, η οποία είχε απορριφθεί. Όπως αποδείχθηκε αργότερα, ο Αμρί δεν ήταν άγνωστος.

Keywords
Τυχαία Θέματα