«Ρίχνει λάδι στη φωτιά» ο Ερντογάν – «Τον Ιούλιο οι πρώτες παραδόσεις των S-400 στην Τουρκία»

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τους S-400, καθώς επέμεινε σήμερα ότι η χώρα του θα αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

«Η διαδικασία για τους S-400 ολοκληρώθηκε», είπε ο Ερντογάν, διευκρινίζοντας ότι οι πρώτες παραδόσεις του συστήματος αυτού θα γίνουν τον Ιούλιο.

Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος επέκρινε τα «εντελώς λανθασμένα» σχόλια της Ουάσινγκτον σχετικά με την παραγγελία των S-400

από την Άγκυρα, εκτιμώντας ότι οι σύμμαχοι στους κόλπους του ΝΑΤΟ δεν θα έπρεπε να επιβάλουν κυρώσεις οι μεν στους δε.

Οι ΗΠΑ πρότειναν, ως εναλλακτική λύση, στην Τουρκία να αγοράσει τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot, καθώς υποστηρίζουν ότι το ρωσικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τα ΝΑΤΟϊκά οπλικά συστήματα.

«Δυστυχώς οι ΗΠΑ δεν μας πωλούν τους Patriot με τους ίδιους όρους» που διαθέτει η Ρωσία τους S-400, απάντησε ο Ερντογάν. Παράλληλα, είπε ότι η Τουρκία ήθελε, στο πλαίσιο μιας σύμβασης για την αγορά των αμερικανικών πυραύλων, να συμμετάσχει στην παραγωγή και να υπάρξει ταχεία παράδοση, όμως η Ουάσινγκτον δεν βλέπει θετικά αυτές τις απαιτήσεις.

Τη Δευτέρα ο Ερντογάν θα βρίσκεται στη Ρωσία, για συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP)

Keywords
Τυχαία Θέματα