Ρευματικά νοσήματα: Αλήθειες και προβλήματα διάγνωσης

Η γνώση της μεγάλης σημασίας που έχει η έγκαιρη διάγνωση για τα ρευματικά νοσήματα είναι περιορισμένη στο ευρύ κοινό με αποτέλεσμα αυτά είτε να διαγιγνώσκονται καθυστερημένα είτε να μην διαγιγνώσκονται.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ινομυαλγία, που παραμένει αδιάγνωστη στα 3 από τα 4 άτομα που πάσχουν και ο χρόνος διάγνωσης είναι κατά μέσο όρο τα 5 έτη.

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου είναι το «Έχεις πόνους στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και νιώθεις εξαντλημένος; Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα» και εστιάζει

στην έγκαιρη διάγνωση ως το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών και των μυοσκελετικών νοσημάτων και στην πρόσβαση στην φροντίδα και τη θεραπεία.

Όπως ανέφερε η Αθανασία Παππά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, «μεγάλο πρόβλημα η άγνοια και η κακή πληροφόρηση. Πολλοί μιλάνε χωρίς να έχουν γνώση του αντικειμένου διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα».

Εάν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, οι καθημερινές δραστηριότητες θα επηρεαστούν, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και αυτό θα έχει αντίκτυπο στις σωματικές ικανότητες, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Χαράλαμπος Μπερμπερίδης, ρευματολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος.

Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα επιπλέον εκατομμύριο εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εργάζονται κάθε μέρα εάν η διάγνωση και η λήψη θεραπείας ήταν ευρύτερα προσπελάσιμες για τα άτομα με ρευματικά νοσήματα.

Ποια είναι τα ρευματικά νοσήματα

Τα ρευματικά νοσήματα είναι περισσότερα από 200 και προσβάλλουν τις αρθρώσεις, τους μύες και τα μαλακά μόρια. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εκφυλιστικά, όπως η Οστεοαρθρίτιδα, τα μεταβολικά, όπως η Οστεοπόρωση, οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, τα συστηματικά αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα, όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος και τα αυτοφλεγμονώδη νοσήματα όπως τα Περιοδικά Εμπύρετα Σύνδρομα.

Τα νοσήματα των δύο τελευταίων κατηγοριών προσβάλλουν, εκτός από τις αρθρώσεις και εσωτερικά όργανα, όπως οι νεφροί, ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι πνεύμονες κά.

Στην Ελλάδα, οι Ρευματικές Παθήσεις αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%) ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0% και 17,7% αντίστοιχα).

Στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ενώ 1 στους 2 ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε ρευματολόγο και σε κατάλληλη θεραπεία.

Κύφωση και σκολίωση

Όσον αφορά δύο ακόμα σημαντικές μυοσκελετικές παθήσεις -την κύφωση και τη σκολίωση- η πρόεδρος του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» Μέμη Τσεκούρα, παρουσίασε στοιχεία έρευνας, από την οποία προκύπτει ότι 8 στα 10 άτομα δεν είχαν εξεταστεί ποτέ για κύφωση-σκολίωση, μόνο 2 στα 10 παιδιά κάτω των 18 ετών έχουν εξεταστεί στην σπονδυλική τους στήλη, παρ΄ όλο που οι 9 στους 10 θεωρούν σοβαρή πάθηση την κύφωση και τη σκολίωση.

Επίσης, μόνο 1 στους 4 που υποφέρουν από πόνους στην πλάτη, απευθύνθηκαν σε γιατρό, ενώ 7 στους 10 δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ κύφωσης-σκολίωσης. Επίσης, ένας στους 3 που δεν έχουν εξεταστεί, υποφέρει από συχνούς πόνους στην πλάτη, δεν ασκείται καθόλου και χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για παραπάνω από 3 ώρες/ημέρα.

Κάθε πόνος στη σπονδυλική στήλη (αυχένας, πλάτη και μέση), πρόσθεσε ο κ. Μπερμπερίδης, πόνος ή και οίδημα σε μία ή και περισσότερες αρθρώσεις, θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο ρευματολόγο για περαιτέρω έλεγχο και αντιμετώπιση. Σήμερα έχουμε τεράστιες διαγνωστικές, αλλά και θεραπευτικές δυνατότητες. Στόχος είναι η ποιότητα ζωής των ρευματοπαθών και η αναστολή καταστροφικών συνεπειών.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ελπίζει και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν και να συζητήσουν με τον γιατρό τους όταν εμφανίζονται πιθανά συμπτώματα κάποιου ρευματικού νοσήματος, όπως ο επίμονος πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις, η υπερβολική κόπωση, η ακαμψία και η κατάθλιψη, ανέφερε η κ. Παππά. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας, η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος, σε συνεργασία με την ΕΛΕΑΝΑ και άλλους συλλόγους ασθενών, ενημερώνει το κοινό, ώστε έγκαιρα να επισκεφθεί ο πάσχων τον ρευματολόγο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα