Ρεκόρ ζέστης στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας – Στα 1.000 χιλιόμετρα νότια από τον Βόρειο Πόλο

Η κλιματική αλλαγή είναι… εδώ και αυτό φαίνεται και από το ρεκόρ ζέστης, που καταγράφηκε το Σάββατο (25/07) στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, σε μία ακόμη ένδειξη υπερθέρμανσης του πλανήτη και δη, του Αρκτικού Κύκλου. Η θάλασσα δεν έχει πια πάγους και κινδυνεύουν πολλά ζώα.

Ο υδράργυρος, συγκεκριμένα, έφθασε τους 21,7 βαθμούς Κελσίου στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη νησιωτική πόλη Λόνγκγιάρμπεν, αποτελώντας την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο αρχιπέλαγος. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί στις 16 Ιουλίου του 1979,

όταν ο υδράργυρος είχε αγγίξει τους 21,3 βαθμούς Κελσίου.

This time last year – sailing back from #Svalbard to mainland #Norway. Lots of #whales but not that many photos – and they are mostly of blows. pic.twitter.com/ZCFLfViEvS

— Caroline Hack (@CarolineHack) July 26, 2020


Η συστάδα των νησιών, η οποία είναι γνωστή και ως Σπίτσμπεργκ, βρίσκεται 1.000 χιλιόμετρα νότια από τον Βόρειο Πόλο. Το κύμα ζέστης ξεκίνησε χθες και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, η θερμοκρασία στην περιοχή δεν ξεπερνά τους 5 έως 8 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Αρκτική θερμαίνεται, ωστόσο, δύο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη.

Το καλοκαίρι του 2020, ενδεικτικά, στο ρωσικό κομμάτι της Αρκτικής καταγράφηκαν θερμοκρασίες που ισοδυναμούν με καύσωνα. Από τον Ιανουάριο δε, η θερμοκρασία στη Σιβηρία είναι σταθερά 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό, με το ρεκόρ των 38 βαθμών Κελσίου να καταγράφεται στις αρχές Ιουλίου.

Norway’s Arctic archipelago Svalbard on Saturday recorded its highest-ever temperaturehttps://t.co/Nx8EGWcq2a

— WION (@WIONews) July 26, 2020


Σύμφωνα με τη νορβηγική έκθεση «Το κλίμα στο Σβάλμπαρντ το 2100», η μέση θερμοκρασία στην περιοχή την περίοδο 2027 – 2100 αναμένεται να αυξηθεί κατά 7 έως10 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία την περίοδο 1970 – 2000.

Η αλλαγή αυτή, μάλιστα, είναι ήδη ορατή: Από το 1971 ως το 2017 παρατηρήθηκε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται τους χειμώνες.

#Norway #Svalbard#globalwarming #climatechange #enviroment #healtheworld @AkhleshAm @IndradeepKhanhttps://t.co/Gn4UsyUwv5

— MountainStandsTall☀️ (@TheSunHimalaya) July 26, 2020

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο τελευταίοι Ιούνιοι οι πιο ζεστοί που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία του πλανήτη στην Αρκτική, όπου σημειώθηκαν ασυνήθιστες θερμοκρασίες ρεκόρ 38 βαθμών Κελσίου.

Σημειώνεται ότι το δορυφορικό σύστημα «Copernicus», που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του οποίου παρακολουθεί την επιφάνεια της Γης, κατέγραψε στο βορειότερο τμήμα του πολικού κύκλου στη Σιβηρία για πρώτη φορά στην ιστορία των τελευταίων ετών μια εστία δασικής πυρκαγιάς.

Another #sadrecord for #Arctic. Svalbard, Norway, registered 21,7°C yesterday, warmer than Oslo. If anyone still needs evidence of climate change, look no further… https://t.co/u519xnYjP3

— Marius Vaščega

Keywords
Τυχαία Θέματα