Πυρκαγιά στο Μάτι: Ξεκίνησαν οι κλήσεις κατηγορουμένων – Ψινάκης, ο πρώτος που θα δει ο ανακριτής

Τις πρώτες κλήσεις σε απολογία σε κατηγορούμενους για την τραγωδία στο Μάτι με τους 102 νεκρούς ξεκίνησε να αποστέλλει ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018.

Ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης συντάσσει ήδη κατηγορητήρια σε βάρος των είκοσι προσώπων, επικεφαλής και στελέχη φορέων και υπηρεσιών που εμπλέκονται λόγω αρμοδιότητας στην υπόθεση, και ξεκίνησε να αποστέλλει κλήσεις σε απολογία με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε μετά την πολύμηνη έρευνα του.

Να σημειωθεί ότι για την φονική πυρκαγιά έχουν απαγγελθεί

κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος μετά από έρευνα των Εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου, Νίκου Φυστόπουλου και Κώστα Σπυρόπουλου κατά είκοσι κρατικών λειτουργών και στελεχών, κατά την επίμαχη περίοδο, της Αυτοδιοίκησης της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής.

Τα αδικήματα αφορούν εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Η πρώτη κλήση που φαίνεται να έχει ήδη “φύγει” από το ανακριτικό γραφείο είναι αυτήν προς τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα – Νέας Μάκρης, Ηλία Ψινάκη, που καλείται την Παρασκευή, ενώ θα ακολουθήσουν με την σειρά που έχει ορίσει ο δικαστικός λειτουργός εκείνες προς τους υπόλοιπους τότε επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης -Περιφέρειας και Δήμων- της Πολιτικής Προστασίας και των Σωμάτων, Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, που ενεπλάκησαν στην διαχείριση της φωτιάς.

Οι κλήσεις του δικαστικού λειτουργού, που δηλώνουν την ολοκλήρωση της κύριας έρευνας για την υπόθεση, αποστέλλονται ενώ συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ημέρα που συγκλόνισε την χώρα και ενώ στην πορεία της δικαστικής έρευνας συνέβησαν δύο σημαντικής νομικής αξίας γεγονότα για την υπόθεση.

Το πρώτο αφορά την απόρριψη, το Νοέμβριο του 2019, από την Ολομέλεια Εφετών αιτήματος για την ανάθεση της υπόθεσης σε Εφέτη ανακριτή λόγω σπουδαιότητας, αίτημα που επιβράδυνε κατά τουλάχιστον δύο μήνες την έρευνα του ανακριτή. Το δεύτερο γεγονός ήταν πριν λίγες ημέρες οπότε η Εισαγγελία δεν συναίνεσε στο αίτημα του κ. Μαρνέρη για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης, σε πρόσωπα από την πυροσβεστική, για έκθεση σε κίνδυνο.

Ο δικαστικός λειτουργός που έχει πλέον μέσα στο γραφείο του ένα τεράστιου όγκου υλικό για την υπόθεση αξιολόγησε εντελώς διαφορετικά από την Εισαγγελία κάποια στοιχεία που τον οδήγησαν να αιτηθεί, ανεπιτυχώς, μία συμπληρωματική δίωξη κατά συγκεκριμένων προσώπων από την πυροσβεστική για κακουργηματική έκθεση σε κίνδυνο.

Εισαγγελική παρέμβαση μετά τις αποκαλύψεις 

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν τα στοιχεία που αποκάλυψε η «Καθημερινή» για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, αλλά και η μήνυση που κατέθεσε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος, που, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, δέχθηκε πιέσεις ανωτέρου του προκειμένου να μην καταδείξει ως πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας ευθύνες αρμοδίων για την τραγική διαχείριση της κατάστασης καθ’ όλη την διάρκεια επέλασης της φωτιάς.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλης Ιωαννίδης διέταξε τη διενέργεια ποινικής έρευνας για όσα δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με τις πιεστικές υποδείξεις υπό καθεστώς απειλής που δέχθηκε ο κ. Λιότσιος. Ο τελευταίος είχε αναλάβει με εισαγγελική εντολή να συντάξει πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε από τρεις εισαγγελείς, αμέσως μετά τη φωτιά.

Πρώτο υλικό της δικογραφίας που σχηματίζεται μετά από όσα ήρθαν στη δημοσιότητα, είναι, εκτός από το δημοσίευμα, και η μήνυση του κ. Λιότσιου σε βάρος του Βασίλη Ματθαιόπουλου, αρχηγού του Σώματος κατά την επίμαχη περίοδο στην οποία εξιστορεί τις πιέσεις, υπό την μορφή «συμβουλών», που δέχθηκε ώστε για τα τραγικά αποτελέσματα της πυρκαγιάς να αποδοθούν τελικώς ευθύνες «στον αέρα, στα αυθαίρετα σπίτια» κ.λπ. Η μήνυση του αξιωματικού της Πυροσβεστικής αφορά στα αδικήματα της απόπειρας παράνομης βίας και παράβασης καθήκοντος.

Η εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας για τη διενέργεια της έρευνας δόθηκε ήδη στον εισαγγελέα Νίκο Αντωναράκο ο οποίος θα αξιολογήσει το υλικό και θα αναζητήσει σε πρώτη φάση ευθύνες με βάση τα αδικήματα που περιλαμβάνει η μήνυση.

Ηχητικό ντοκουμέντο για το πόρισμα στο Μάτι – «Έτσι είναι το παιχνίδι στην Ελλάδα»

Στο επίμαχο ηχητικό απόσπασμα φέρεται ν’ ακούγεται ο επικεφαλής των ερευνών της Πυροσβεστικής, Δημήτρης Λιότσιος και ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος.

Σύμφωνα με τα όσα ακούγονται, ο επικεφαλής των ερευνών για την τραγωδία (στην οποία ως γνωστόν έχασαν τη ζωή τους 102 άνθρωποι) φαίνεται να δέχεται πιέσεις από τον τέως αρχηγό της Πυροσβεστικής προκειμένου να μην ρίξει ευθύνη σε πολιτικούς και υπηρεσιακούς προϊσταμένους.
Μάλιστα ακούγεται και η απειλή: «Θάψε τα έγγραφα γιατί θα σε σκίσουμε».

Το συγκεκριμένο ηχητικό, το οποίο θα κρίνει η Εισαγγελία αν είναι πραγματικό κι αν έχει γίνει οποιουδήποτε είδους παρέμβαση (γιατί όταν γίνεται ηχογράφηση συνομιλίας και την έχει στα χέρια του μόνο ένας πολλά μπορούν να γίνουν) συνόδευσε καταγγελία του Δημήτρη Λιότσιου στη Δικαιοσύνη.

Εμείς, ακούγοντας αυτό ακριβώς το ηχητικό διαπιστώνουμε ότι ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής προσπαθεί να κρατήσει το όνομά του εκτός του πορίσματος και χρησιμοποιεί ονόματα πολιτικών προϊσταμένων του έτσι ώστε να καλυφθεί πίσω απ’ αυτούς.

Η σημαντικότερη φράση σε όλο το ηχητικό είναι «έτσι είναι το παιχνίδι στην Ελλάδα», το οποίο σημαίνει ότι είναι διαρκής πρακτική, η οποία δεν πρωτοεμφανίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί η ηχογράφηση να έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, μιας και όλες οι ηχογραφήσεις φαίνεται ότι έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αλλά τα σκάνδαλα είναι διαρκή.

Αυτή η φράση είναι η ουσία της συνομιλίας αυτής που δείχνει ότι τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι, τα ίδια θα κάνουν και οι επόμενοι, γιατί κανείς στην Ελλάδα δεν πιστεύει ότι αυτά συνέβησαν μια και μόνο φορά, σε μια και μόνο φωτιά.

– Αρχηγός: Εγώ δεν σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε… Πέντε πραγματάκια γράψε με την εμπειρία σου. Εάν είναι ελλιπή τα στοιχεία στ’ α…. σου. Τι θα σου πει ο Εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά έβαλα αυτά βρήκα. Ξέρει ο Εισαγγελέας τι έχεις ζητήσει; 

– Πραγματογνώμονας: Τα περισσότερα έχουν γίνει κοινοποίηση και εκεί. Τα περισσότερα έχουν γίνει κοινοποίηση και εκεί…

– Αρχηγός: Κοίτα ποια έχουν, ποια δεν έχουν. Και θάψτα. Αλλά μη γράψεις πουθενά σου λέω ότι προκύπτουν ευθύνες για ανωτέρους σου. Εγώ για αυτό σε κάλεσα εδώ, η Υπουργός αυτό μου είπε, κάλεσε τον μου λέει και πες του το. Μην γράψει για ευθύνες ανωτέρους και μη γράψει ότι ευθύνεται ο δήμαρχος ή η Δούρου ο καθένας ή κάποια Υπηρεσία ή το Δασαρχείο. Εγώ στα είπα».

Σχεδόν δύο μήνες μετά την τραγωδία στο Μάτι, ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, φέρεται να επιχειρεί να κουκουλώσει τις τραγικές ευθύνες του Σώματος και απειλεί τον ειδικό πραγματογνώμονα που είχε ορίσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών..

– Αρχηγός: Τα βάζεις με το Δασαρχείο θα σου ανοίξει τον κώλο, θα τα βάλεις με τη Δούρου θα σου ανοίξει τα καπούλια. Μόλις δούμε ποιοι κατηγορηθούμε θα βάλουμε τρεις δικηγόρους όπως κάναμε το 2000 επί Γκουρμπάτση. Κατηγορείσαι, κατηγορείσαι, κατηγορείσαι….Και το μεμονωμένο μετά. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα.

Στα ηχητικά ντοκουμέντα που αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής, ακούγεται ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, να υποστηρίζει πως εκτελεί εντολές της υπουργού.

– Αρχηγός: Αλλά μη γράψεις πουθενά σου λέω ότι προκύπτουν ευθύνες για ανωτέρους σου. Εγώ για αυτό σε κάλεσα εδώ, η Υπουργός αυτό μου είπε, κάλεσε τον μου λέει και πες του το. Μην γράψει για ευθύνες ανωτέρους και μη γράψει ότι ευθύνεται ο Δήμαρχος ή η Δούρου ο καθένας ή κάποια Υπηρεσία ή το Δασαρχείο. Εγώ στα είπα.

Σε άλλο ηχητικό ντοκουμέντο ο τότε αρχηγός, ζητάει από τον πραγματογνώμονα, να θάψει στοιχεία.

– Αρχηγός: Εγώ δεν σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε… Πέντε πραγματάκια γράψε με την εμπειρία σου. Εάν είναι ελλιπή τα στοιχεία στ’ α…. σου. Τι θα σου πει ο Εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά έβαλα αυτά βρήκα. Σου είπα. Άνεμοι, Καύσιμο ύλη, Μίξη πεύκων με σπίτια, δόμηση αναρχική αυθαίρετα. Ξέρει ο Εισαγγελέας τι έχεις ζητήσει;

– Πραγματογνώμονας: Τα περισσότερα έχουν γίνει κοινοποίηση και εκεί. Τα περισσότερα έχουν γίνει κοινοποίηση και εκεί.

– Αρχηγός: Κοίτα ποια έχουν, ποια δεν έχουν. Και θάψτα. Με ηρεμία, δεν χρειάζεται πανικός.

Ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής φέρεται να απειλεί τον Δημήτρη Λιότσιο, για το τι θα συμβεί, αν δεν υποκύψει στις πιέσεις… Θα πάρει μετάθεση του λέει, και στην πρώτη φωτιά, δεν θα του στείλουν εναέρια μέσα. Ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό, όπως συνέβη το 2017, με τις φωτιές στα Κύθηρα και τη Μάνη.

– Αρχηγός: Γιατί στο λέω έχεις 15 χρόνια, 20 για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω, χωρίς να το θέλω εγώ, έτσι; Θα πούνε στη Σάμο, Ποιος είναι; ναι. Και στην πρώτη φωτιά μη του σηκώνεις και τίποτα… Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο – Βασιλειάδη για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φακέλοι στους Εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά. Το παιχνίδι παίζεται. 

Διαψεύδει ο Βασίλης Ματθαιόπουλος

«Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη» δήλωσε ο Βασίλης Ματθαιόπουλος.

«Ουδέν ψευδέστερον» η απάντηση της Γεροβασίλη στο δημοσίευμα

«Ας ψάξουν λοιπόν αλλού να βρουν κομμάτια να στηρίξουν την αναίσχυντη πολιτική καπηλεία των νεκρών της τραγωδίας στο Μάτι», δηλώνει μεταξύ άλλων η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Όλγα Γεροβασίλη καταλήγοντας: «Ας ψάξουν αλλού και άλλους τρόπους να αποπροσανατολίσουν από τα τεράστια προβλήματα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε και φέρνει με γοργά βήματα στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, στο παρόν και το μέλλον της χώρας μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα