Πύρινη κόλαση στη Λέσβο: Κάηκε η δομή στη Μόρια – Εκκενώθηκε από χιλιάδες πρόσφυγες

Νύχτα – κόλαση πέρασε η Λέσβος και η Μόρια, η οποία τυλίχτηκε στις φλόγες. Χιλιάδες μετανάστες κατευθύνθηκε προς τη Μυτιλήνη, αφού κάηκε μεγάλο μέρος της δομής, ανάμεσά τους και πολλοί θετικοί στον κορονοϊό. Η κατάσταση στην περιοχή είναι δραματική, μεταβαίνουν στο νησί τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, φωτιές ξέσπασαν και σε άλλες περιοχές της Λέσβου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που μεταδίδουν τα τοπικά

μέσα, μετανάστες και πρόσφυγες πυροδότησαν δεκάδες εστίες φωτιάς περιμετρικά του ΚΥΤ. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν, ωστόσο, στην περιοχή μετέφεραν τη φωτιά πολύ γρήγορα εντός των εγκαταστάσεων, με συνέπεια ολόκληρη η περιοχή να μετατραπεί σε μία τεράστια εστία κατακαίγοντας τα πάντα και ειδικότερα τα κοντέινερ και τις σκηνές, όπου διέμεναν πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Gepostet von Mamdou Safaei am Dienstag, 8. September 2020

Όπως δήλωσε στην «ΕΡΤ» ο πύραρχος Κ. Θεοφιλόπουλος οι εστίες που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν δέκα. «Η εικόνα τους είναι καλύτερη, έχουν οριοθετηθεί και με τη συνδρομή των εναέριων μέσων θα μπορέσουμε να τις ελέγξουμε. Το να εκδηλώνονται εστίες ταυτόχρονα σε μικρές αποστάσεις δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης από τον καταυλισμό, σβήνουμε μικροεστίες στο χώρο του ΚΥΤ. Οι άνθρωποι είναι στους δρόμους, στην πόλη και στα κτήματα γύρω από το ΚΥΤ».

Η Πυροσβεστική έκανε λόγο για αντιδράσεις που συνάντησε κατά την επιχείρηση κατάσβεσης αναφέροντας σε ανακοίνωσή της: «Για διάσπαρτες εστίες πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε χορτολιβαδική έκταση, αλλά και εντός του ΚΥΤ Μόριας Λέσβου, επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης απωθήθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις».

Αφορμή για την εκδήλωση της πυρκαγιάς αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορoνοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Οι εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν αμέσως, ενώ χιλιάδες μετανάστες διέφυγαν για να σωθούν στις γύρω περιοχές, με τον κύριο όγκο να κατευθύνεται προς το χωριό της Μόριας.

Gepostet von Mamdou Safaei am Dienstag, 8. September 2020

Μιλώντας στο «OPEN TV», ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, δήλωσε πως «μέχρι και το πρωί της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου, βρίσκονται στην Εθνική Οδό 12.500 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ αυτών και άνθρωποι θετικοί στον κορονοϊό, κάνοντας λόγο για «υγειονομική βόμβα», ενώ τόνισε πως το ΚΥΤ έχει καεί ολοσχερώς.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, Άρη Χατζηκομνηνό, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», «το ΚΥΤ έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Όλα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα. Έβαζαν φωτιές περιμετρικά του κλειστού ΚΥΤ στη Μόρια. Φαινόταν ότι ήταν κάτι οργανωμένο όπως μας λένε κάτοικοι που μένουν δίπλα στο ΚΥΤ. Από τη μια είχαμε 12.000 ανθρώπους που βγήκαν και προσπάθησε να τους κρατήσει η Αστυνομία στο δρόμο για να μην προχωρήσουν προς τη Μυτιλήνη δεδομένου ότι έχουμε κρούσματα κορονοϊού. Τα 35 άτομα θα έπρεπε να οδηγηθούν σε εγκλεισμό. Αυτό δεν το δέχθηκαν με αποτέλεσμα να μπουν οι φωτιές. Τώρα περιμένουμε να δούμε πού θα στεγαστούν οι άνθρωποι αυτοί. Σε καμία περίπτωση όχι μέσα στη Μυτιλήνη. Οι περισσότεροι από τους 12.000 είναι επί της επαρχιακής οδού Μόριας-Παναγιούδας».

Ότι έχει απομείνει από τον ελαιώνα της Μοριας.. σήμερα είναι το τέλος του..ΦΩΤΟ: LESVOSPOST

Gepostet von LesvosPost.com am Dienstag, 8. September 2020

Για διάσπαρτες εστίες #πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε χορτολιβαδική έκταση, αλλά και εντός του ΚΥΤ Μόριας Λέσβου, επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης απωθήθηκαν οι #πυροσβεστικές δυνάμεις.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) September 9, 2020

#ÚLTIMAHORA | Se registra un Incendio en el principal campo de migrantes de #Grecia. pic.twitter.com/FJkdeUIPoo

— Rochex R. Robinson Bonilla (@RochexRB27) September 9, 2020

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, lesvosnews.net, lesvospost.gr, OPEN TV)

Φωτογραφίες: lesvospost.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα