Πυρά Πεκίνου σε Τραμπ: Ρίχνει λάσπη στην Κίνα και αποφεύγει τις ευθύνες του στον ΠΟΥ

Δριμεία επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε την Τρίτη (19/05) η Κίνα, υποστηρίζοντας ότι αμαυρώνει το όνομα και το κύρος της Κίνας, αποφεύγοντας τις αμερικανικές ευθύνες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αφού ο αμερικανός πρόεδρος απείλησε να αποχωρήσει από τον οργανισμό Υγείας του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, κανένα σχόλιο δεν έκανε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την επιστολή που έλαβε από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το Πεκίνο επέκρινε τον Τραμπ

ότι «αποφεύγει τις υποχρεώσεις του» απέναντι στον ΠΟΥ.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν εκτίμησε ότι η επιστολή του Αμερικανού προέδρου έχει στόχο «να αμαυρώσει τις προσπάθειες της Κίνας να αντιμετωπίσει την επιδημία» covid-19.

U.S.-China Hostility Over Coronavirus Erupts at World Health Assembly – Solomon Agbator https://t.co/CmIju0ES4U#Hydroxychloroquine #TrumpDepression #ChinaIsNotOurProblem #WHO #Trump #USA #UnitedAtHome pic.twitter.com/5j7WyCe8LO

— SOLOMON AGBATOR (@primus231_) May 19, 2020


Ο Ζάο ζήτησε, μάλιστα, από την Ουάσινγκτον «να σταματήσει να ρίχνει το φταίξιμο» στη χώρα του και να επικεντρωθεί στη διαχείριση της επιδημία από την οποία έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στις ΗΠΑ και έχουν πεθάνει περισσότεροι από 90.000.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει εγκλωβιστεί σε έναν πόλεμο δηλώσεων με το Πεκίνο, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι η Κίνα προσπάθησε να συγκαλύψει τα δεδομένα, όταν η νόσος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους, στην Ουχάν.

Τη Δευτέρα (18/05) ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι λειτουργεί ως «μαριονέτα της Κίνας». «Σε μια προφανή προσπάθεια να αποκρύψει αυτό το ξέσπασμα, τουλάχιστον ένα κράτος-μέλος γελοιοποίησε τις υποχρεώσεις του ως προς τη διαφάνεια, με τεράστιο κόστος για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε επίσης ο αμερικανός Υπουργός Υγείας.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των ΗΠΑ στον ΠΟΥ, ο αμερικανός πρόεδρος ανήρτησε στο Twitter τετρασέλιδη επιστολή προς τον Οργανισμό και τον επικεφαλής του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρέσους, στην οποία διαμηνύει: «Εάν ο ΠΟΥ δεν δεσμευθεί σε μείζονες ουσιαστικές βελτιώσεις εντός των επόμενων 30 ημερών, θα καταστήσω την προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης των Ηνωμένων Πολιτειών μόνιμη και θα επανεξετάσω το εάν θα παραμείνουμε μέλος του οργανισμού».

This is the letter sent to Dr. Tedros of the World Health Organization. It is self-explanatory! pic.twitter.com/pF2kzPUpDv

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 19, 2020

Η Κίνα σε απάντηση κατηγόρησε τον Τραμπ ότι προσπάθησε να «ρίξει λάσπη στην Κίνα» και «να διαπραγματευτεί τις διεθνείς τις υποχρεώσεις του προς τον ΠΟΥ», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν σε τακτική ενημέρωση Τύπου την Τρίτη (19/05).

ΠΟΥ: Καμιά επίσημη αντίδραση στις απειλές των ΗΠΑ

«Είδα την επιστολή, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αντίδραση. Είμαστε πολύ απασχολημένο προσπαθώντας να οριστικοποιήσουμε την ατζέντα για την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας», δήλωσε η Φαντέλα Σάιμπ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Είμαι βέβαιη ότι στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξει κάποια αντίδραση στην επιστολή», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ κατηγορούν τον ΠΟΥ ότι αγνόησε αναφορές για την εμφάνιση του κορονοϊού ήδη από τον Δεκέμβριο και ότι εμφανίζεται πολύ επιεικής απέναντι στις κινεζικές αρχές για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την επιδημία. Ήδη στα μέσα Απριλίου ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη χρηματοδότηση του οργανισμού. Με τις βολές των ΗΠΑ προς τον ΠΟΥ να συνεχίζονται και τον επικεφαλής του Οργανισμού να είναι στο «μάτι του κυκλώνα».

Ο προϋπολογισμός του ΠΟΥ είναι διετής. Για τα έτη 2018-19 ανήλθε στα 5,62 δισεκατομμύρια δολάρια (5,1 δισεκ. ευρώ). Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά, με 553,1 εκ. δολάρια, ενώ η Κίνα τα δύο αυτά χρόνια προσέφερε 7,9 εκ. δολάρια.

Donald Trump accuses the WHO of being too China-centric amid assurance by the WHO that it will review its response to the coronavirus. Meanwhile, the UN backs the WHO. #Coronavirus #GVS #WHO #China #USA https://t.co/iK56AATgUJ

Global Village Space (@GVS_News) May 19, 2020


Πρόσφατα έκθεση της CIA «έκαιγε» την Κίνα για τον κορονοϊό, αναφέροντας… «Το Πεκίνο έκρυβε την αλήθεια και εισήγαγε αναπνευστήρες και μάσκες», πλέκοντας και τον ΠΟΥ.

Υπέρ μιας συλλογικής αναθεώρησης της διεθνούς απάντησης στην πανδημία του νέου κορονοϊού υπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τάσσεται η Κίνα, αφού όμως τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, δήλωσε τη Δευτέρα (18/05) ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian)

Keywords
Τυχαία Θέματα