«Πυρά» κατά Σόιμπλε από γερμανούς βουλευτές για το αποτέλεσμα του Eurogroup

Εσωτερικά προβλήματα αναδεικνύει η συμφωνία του Eurogroup για την ΕλλάδαΠοιες είναι οι γερμανικές «κόκκινες γραμμές»Διαφωνία για την πολιτική ερμηνεία της συμφωνίας

Δυσκολεύουν τα πράγματα για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα αφού ορισμένοι βουλευτές θεωρούν πως δεν εξασφαλίζεται ουσιαστικά η χρηματοδοτική συμμετοχή

του ΔΝΤ, που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη γερμανική Βουλή.

Ενώ ο Β. Σόιμπλε διατείνεται ότι η χθεσινή συμφωνία δεν συνιστά θεμελιώδη αλλαγή του τρέχοντος προγράμματος και συνεπώς δεν χρειάζεται νέα έγκριση από τη Βουλή, υπάρχουν βουλευτές που έχουν εμφανώς αντίθετη άποψη.

Βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού όπως ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Γιοχάνες Καρς και ο χριστιανοδημοκράτης Κρίστιαν φον Στέτεν επέκριναν σήμερα την απόφαση του Eurogroup επειδή δεν συμπεριλαμβάνει την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτή όμως ήταν η προϋπόθεση που είχε θέσει η γερμανική βουλή ώστε να συμμετάσχει η Γερμανία στο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Επειδή, λοιπόν, η χθεσινή συμφωνία εκταμίευσης δεν κινείται στο πλαίσιο της εντολής που είχε δώσει η γερμανική βουλή, δεν αρκεί το θέμα να απασχολήσει μόνο την επιτροπή Προϋπολογισμού.Θα πρέπει, σύμφωνα με τους βουλευτές, να συζητηθεί και να εγκριθεί από την Ολομέλεια του γερμανικού κοινοβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κρίστιαν φον Στέτεν, που εκφράζει τη σκληροπυρηνική πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών στο ελληνικό ζήτημα και ο οποίος έχει καταψηφίσει όλα τα πακέτα στήριξης της Ελλάδας εκτός από το πρώτο, επικρίνει τον Σόιμπλε για τη χθεσινή απόφαση, λέγοντας ότι εξακολουθεί να μην διασφαλίζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ που όμως αποτέλεσε τη βάση της απόφασης της Bundestag για την Ελλάδα το 2015.

«Δεν αρκεί να συμμετέχει συμβολικά το ΔΝΤ ή να κάθεται στο τραπέζι, αλλά πρέπει να εμβάζει και χρήματα», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk. Όπως σημείωσε, το πλαίσιο της απόφασης της γερμανικής Βουλής από το 2015 είναι «σαφές» και υπό αυτή την έννοια το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετάσχει «άμεσα», χωρίς ωστόσο να παραδέχεται πως για να γίνει κάτι τέτοιο το ΔΝΤ απαιτεί περαιτέρω αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος.

Με την άποψη του φον Στέτεν, πάντως, διαφωνεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Όπως επιχειρηματολόγησε η εκπρόσωπός του Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν στο μπρίφινγκ, η χθεσινή συμφωνία δεν συνιστά «ουσιαστική» αλλαγή της εντολής. Και αυτό επειδή η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, «δεσμεύτηκε» να επικυρώσει και τυπικά το επόμενο διάστημα τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Βέβαια, όπως τόνισε η κ. φον Τίζενχαουζεν, είναι θέμα των αρμόδιων οργάνων της γερμανικής βουλής να αποφασίσουν πώς ακριβώς θα χειριστούν το όλο θέμα.

Πάντως, ανεξάρτητα από το συμπέρασμα στο οποίο θα καταλήξει η Επιτροπή Προϋπολογισμού, θα πρέπει να θεωρηθεί σίγουρο ότι το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει ξανά τη γερμανική βουλή. Τουλάχιστον το κόμμα Die Linke φαίνεται αποφασισμένο να θέσει το θέμα στην ημερησία διάταξη της επόμενης εβδομάδας.

Πηγή: DW

Keywords
Τυχαία Θέματα