«Πυρ ομαδόν» από τη διεθνή κοινότητα για τις εξηγήσεις του Ριάντ στη δολοφονία Κασόγκι

Αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει από την παραδοχή του Ριάντ πως ο δημοσιογράφος, σκοτώθηκε εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας«Πυρά» από τη Washington Post: Eντελώς μ@@κία η εξήγηση για τον θάνατο του δημοσιογράφουΚαταγγελίες και από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα: Κανένας συμβιβασμόςΠεραιτέρω διερεύνηση του θανάτου ζητούν Ολλανδία και Βρετανία

Η παραδοχή του Ριάντ πως ο δημοσιογράφος, Τζαμάλ Κασόγκι σκοτώθηκε εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη αλλά λόγω «αψιμαχίας»

κι αφού αντάλλαξε «γροθιές» με ανθρώπους που «συνάντησε» μέσα στο κτίριο, έχει προκαλέσει πολλαπλές διεθνείς αντιδράσεις και καταγγελίες.

Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA, επικαλούμενο τη σαουδαραβική εισαγγελία «οι συνομιλίες ανάμεσα στον Τζαμάλ Κασόγκι και εκείνους με τους οποίους συναντήθηκε στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη (…) είχαν ως αποτέλεσμα μια αψιμαχία, η οποία οδήγησε στον θάνατό του».

Κατά το SPA, στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση, έχουν συλληφθεί «18 πρόσωπα», όλα τους Σαουδάραβες ενώ παράλληλα καθαιρέθηκε και ο υπαρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών κι ένας σύμβουλος του παλατιού.

«Πυρά» από τη Washington Post: Eντελώς μ@@κία η εξήγηση για τον θάνατο του δημοσιογράφου

Η πρώην διευθύντρια του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Washington Post χαρακτήρισε την εξήγηση του Ριάντ για τον θάνατό του «εντελώς μ@@κία».

Η Κάρεν Ατία έγραψε στο Twitter ότι «θύμωσα ξανά για μία ακόμη φορά» μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας.

«Αυτό που με ενοχλεί στην ανακοίνωση είναι η χρήση της γλώσσας που υπονοεί ότι ήταν ατύχημα. Ο Τζαμάλ δεν “πέθανε στη διάρκεια ενός καυγά”. Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε. Από Σαουδάραβες. Σε ένα προξενείο. Του αφαίρεσαν τη ζωή», τόνισε η Ατία.

«Ο Κασόγκι ήταν ένας 60χρονος άνδρας. Τι είδους ίση “μάχη” θα μπορούσε να δώσει εναντίον 15 ανδρών; Και ποιος φέρνει μαζί του ένα πριόνι για κόκαλα σε μια “συζήτηση”;! Η ηλιθιότητα της σαουδαραβικής εξήγησης σου μουδιάζει τον εγκέφαλο», πρόσθεσε.

Η διευθύντρια του Κασόγκι χαρακτήρισε επίσης την εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας «προσβλητική», προτού θέσει μια σειρά από ερωτήματα.

Καταγγελίες και από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα: Κανένας συμβιβασμός

Κάθε «συμβιβασμός» με τη Σαουδική Αραβία αναφορικά με τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι θα δώσει «άδεια να σκοτώνει» στο βασίλειο το οποίο «απαγάγει» και «σκοτώνει» δημοσιογράφους, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF) Κριστόφ Ντελουάρ.

«Κάθε απόπειρα να αρθεί η πίεση από τη Σαουδική Αραβία και να γίνει αποδεκτός ένας συμβιβασμός θα είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί “άδεια να σκοτώνει” στο βασίλειο το οποίο φυλακίζει, μαστιγώνει, απαγάγει ακόμη και σκοτώνει τους δημοσιογράφους που τολμούν να ερευνήσουν και να ξεκινήσουν συζητήσεις», έγραψε ο Ντελουάρ στο Twitter.

Σε άλλη του ανάρτηση ο γενικός γραμματέας των RSF πρόσθεσε ότι «μετά την παραδοχή του θανάτου» του Κασόγκι, η οργάνωση «αναμένει να διατηρηθεί αποφασιστική, συνεχής και ισχυρή πίεση στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να έρθει στο φως η αλήθεια για την υπόθεση και να επιτευχθεί η απελευθέρωση των Σαουδαράβων δημοσιογράφων που έχουν καταδικαστεί σε φρικτές και παράλογες πονές».

Περαιτέρω διερεύνηση του θανάτου ζητούν Ολλανδία και Βρετανία

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε με τη σειρά του πως περισσότερες έρευνες θα πρέπει να γίνουν μετά την παραδοχή της Σαουδικής Αραβίας ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι πέθανε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

«Πολλά παραμένουν ακόμη απροσδιόριστα. Τι συνέβη; Πώς πέθανε; Ποιος ευθύνεται; Αναμένω και ελπίζω πως όλα τα σχετικά γεγονότα θα ξεκαθαρίσουν το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους στην Κοπεγχάγη. «Μια ενδελεχής έρευνα είναι απαραίτητη.»

Από την πλευρά της, η Βρετανία δήλωσε ότι μελετά τα «επόμενα βήματα» σε σχέση με την υπόθεση Κασόγκι.

«Στείλαμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του Τζαμάλ Κασόγκι έπειτα από αυτή την επιβεβαίωση του θανάτου του. Μελετούμε τη σαουδαραβική αναφορά και τα επόμενα βήματά μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «Όπως έχει πει ο υπουργός Εξωτερικών, ήταν μια τρομερή πράξη και οι υπεύθυνοι για αυτήν πρέπει να λογοδοτήσουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα