Πτώση ελικοπτέρου στον Πόρο: Τα αίτια της τραγωδίας – Μηχανική βλάβη ή ανθρώπινο λάθος;

Τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου αναζητούν οι εμπειρογνώμονεςΤι αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες για το δυστύχημαΒυθίστηκε στο σκοτάδι ο ΠόροςΧωρίς άδεια το ελικοδρόμιο στον Γαλατά

Φως στα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου στον Πόρο που είχε ως αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, αναμένεται να ρίξει η έρευνα των ειδικών εμπειρογνωμόνων, που έχει ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τις περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων, όλα δείχνουν πως το ελικόπτερο παρουσίασε μηχανική βλάβη. Κάτοικος της περιοχής υποστήριξε ότι το ελικόπτερο προσπάθησε να απογειωθεί

πάνω από μία φορά, ενώ όταν τα κατάφερε και πήρε λίγο ύψος, εξερράγη.

Μία άλλη μαρτυρία αναφέρει ότι το ελικόπτερο επιχείρησε να επιστρέψει στο ελικοδρόμιο και τότε έπεσε πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ, με συνέπεια να συντριβεί.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, θα μεταβιβαστούν προς εκτίμηση και αξιολόγηση στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, ώστε να πέσει φως στα αίτια της τραγωδίας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων είναι πρώιμο το στάδιο της διερεύνησης των αιτιών και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι αυτή την ώρα, το μοιραίο Augusta A109C, για άγνωστο λόγο προσέκρουσε σε καλώδια της ΔΕΗ, ακολούθησε έκρηξη και μετά έπεσε στη θάλασσα, χάνοντας τη ζωή τους ο Έλληνας πιλότος και οι δύο Ρώσοι επιβάτες.

Πάντως, η Επιτροπή επιβεβαιώνει έγγραφο της προς την ΔΕΔΔΗΕ και τις αρμόδιες αρχές, όπου ζητούσε να υπάρξει ειδική σήμανση στα καλώδια της ΔΕΗ (τοποθέτηση ειδικών ανακλαστήρων), προκειμένου να είναι απολύτως ορατά από τους πιλότους, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πρόσκρουσης στα καλώδια της.

Υπενθυμίζεται πως το ελικόπτερο ανήκει στην εταιρεία ifly, που εδρεύει στην Πάχη Μεγάρων, εκτελούσε πτήση αεροταξί και σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε κατατεθεί, ερχόταν από το Κρανίδι προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με ενδιάμεση στάση την περιοχή του Γαλατά για να παραλάβει τους δύο Ρώσους επιβάτες.

Βυθίστηκε στο σκοτάδι ο Πόρος

Στο σκοτάδι βυθίστηκε ο Πόρος έπειτα από μπλακ άουτ που προκλήθηκε μετά το δυστύχημα. Από τη σύγκρουση του ελικοπτέρου με τα καλώδια προκλήθηκε μπλακ άουτ και το νησί έμεινε χωρίς ρεύμα.

Το σύνολο του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έχει ενεργοποιηθεί προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα στην περιοχή όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Σύμφωνα με τη ΔΕΔΔΗΕ η βλάβη θα επιδιορθωθεί μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, θα μεταβεί στον Πόρο προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειες αποκατάστασης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του νησιού.

Χωρίς άδεια το ελικοδρόμιο στον Γαλατά

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το ελικοδρόμιο στον Γαλατά, απ’ όπου απογειώθηκε το μοιραίο ελικόπτερο, δεν έχει άδεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων πιλότων ελικοπτέρων, τα πρώτα στοιχεία από το video δείχνουν πως το μοιραίο ελικόπτερο βρισκόταν στην πλευρά του Γαλατά προσγειωμένο σε κατασκευασμένο από τσιμέντο δαπέδου προσγειώσεως ελικοπτέρων λίγα μέτρα από τη θάλασσα.

Όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Πόρου, «με δική τους ευθύνη οι ιδιωτικές εταιρείες και χωρίς να υπάρχει αδειοδοτούμενο ελικοδρόμιο ανεβοκατεβάζουν ελικόπτερα. Το γεγονός έχει γίνει γνωστό και έχει καταγγελθεί στις αρμόδιες Αρχές, από τις δημοτικές Αρχές του νησιού, ωστόσο δεν άλλαξε κάτι».

Ο πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρου

O Νίκος Καρυστινός ήταν ο πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρου που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Γαλατά με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο ίδιος, αλλά και οι δύο Ρώσοι επιβαίνοντες.

Ο άτυχος πιλότος προέρχονταν από την Πολεμική Αεροπορία, καθώς είχε τελειώσει τη σχολή Ικάρων. Ήταν παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα