Εντοπίστηκε η σορός του άτυχου πιλότου – Έρευνες στη θάλασσα για το μαύρο κουτί (video)

Εντοπίστηκε το πρωί της Παρασκευής η σορός του άτυχου πιλότου από αλιευτικό σκάφοςΣτη θαλάσσια περιοχή της Σκύρου έχουν βρεθεί αρκετά από τα συντρίμμια του μοιραίου Mirage 2000-5Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη μοιραία πτήσηΜεγάλο στοίχημα πλέον να εντοπιστεί και το μαύρο κουτίOμάδα δυτών προχωράει σε κατάδυση στο σημείο της συντριβής προκειμένου να εντοπίσει το «μαύρο κουτίΤρίημερο πένθος στις Ένοπλες ΔυνάμειςΤο Σάββατο στην Καρδίτσα το τελευταίο «αντίο» στον πιλότο

Το πλήρωμα ενός αλιευτικού σκάφους από τη Σκύρο εντόπισε το πρωί της Παρασκευής τη σορό του άτυχου πιλότου Γιώργου

Μπαλταδώρου, καθώς και μερικά από τα συντρίμμια του Mirage 2000-5, το οποίο συνετρίβη την Πέμπτη ανοιχτά του νησιού.

Την είδηση επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Σκύρου, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, σημειώνοντας ότι δίπλα στην σορό του Γιώργου Μπαλταδώρου εντοπίστηκαν και μερικά συντρίμμια του Mirage 2000-5.

Υπενθυμίζεται πως χθες εντοπίστηκαν στην περιοχή των ερευνών η κάσκα του άτυχου χειριστή, η μικρή σωστική λέμβος και το κιτ επιβίωσης.

Εξετάζεται στο ΓΝΑ η σορός του άτυχου πιλότου

Ακόμη, η σορός του άτυχου πιλότου έχει ήδη μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις, οι οποίες αναμένεται να προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία στις υπό εξέλιξη έρευνες.

Επίσης στη θαλάσσια περιοχή της Σκύρου έχουν βρεθεί αρκετά από τα συντρίμμια του μοιραίου Mirage 2000-5. Το μεγάλο στοίχημα είναι πλέον να βρεθεί και το κάθισμα του αεροσκάφους, καθώς εκεί βρίσκεται το μαύρο κουτί, το οποίο αναμένεται να δώσει πολλές απαντήσεις για τα αιτία της τραγωδίας.

Από το καταγραφέα τα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης του δυστυχήματος θα μπορέσουν να αναλύσουν τα δεδομένα της πτήσης του μαχητικού και κυρίως να εντοπίσουν τι ακριβώς συνέβη τα μοιραία δευτερόλεπτα πριν τη συντριβή του Mirage που είχε αποτέλεσμα τη «βουτιά θανάτου».

Γι αυτό ομάδα δυτών προχωράει σε κατάδυση στο σημείο της συντριβής προκειμένου να εντοπίσει το «μαύρο κουτί» του μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη μοιραία πτήση

H χαμηλή ορατότητα λόγω υγρασίας και νέφωσης φαίνεται να έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για τη μοιραία πορεία που ακολούθησε το Mirage 2000-5.

Από την ανασύνθεση των τελευταίων λεπτών πριν τη συντριβή του Mirage που πιλοτάριζε ο σμηναγός Μπαλταδώρος, προκύπτει ότι την ώρα που τα δύο μαχητικά κατέβαιναν, αντιμετώπισαν σύννεφα μαζί με υγρασία και θολούρα, μία μικτή κατάσταση που περιόριζε πολύ την ορατότητα.

Αρχικά έκαναν κάθοδο στα έξι χιλιάδες πόδια μετά στα τρεις χιλιάδες πόδια και προσπαθούσαν να βρουν καθαρό ουρανό για την προσγείωση.

Ακόμη, πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια στιγμή στη διαδικασία της καθόδου, το δεύτερο Mirage του σχηματισμού έχασε την επαφή με το μαχητικό του σμηναγού Μπαλταδώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Μπαλταδώρος δεν είχε καμία επικοινωνία ούτε με τον Πύργο Ελέγχου, αλλά ούτε με τον δεύτερο πιλότο.

Έμπειροι αξιωματικοί, που έχουν εικόνα των στοιχείων της πτήσης των δύο αεροσκαφών, εξηγούν σε συνομιλητές τους ότι το ζεύγος των Mirage μετά την αποχώρηση των Τούρκων που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών, συνέχισε την πτήση του έως το νότιο το Αιγαίο, εκτελώντας αποστολή επιτήρησης.

Οι δύο εκδοχές για την πτώση του Mirage

Όλα δείχνουν ότι το Νο1 του σχηματισμού, το μαχητικό δηλαδή που στο πιλοτήριο ήταν ο Γιώργος Μπαλταδώρος, συνέχισε την καθοδική πορεία μέσα στο περιβάλλον χαμηλής ορατότητας, και τα κρίσιμα δευτερόλεπτα λίγο πριν φτάσει στη θάλασσα είτε επιχείρησε να επιβεβαιώσει αν η πορεία του ήταν ακριβής ή αν συμβαίνει κάτι. Ωστόσο φαίνεται πως ήταν ήδη αργά, αφού τα λίγα δευτερόλεπτα που χάθηκαν, πιθανότατα στάθηκαν κρίσιμα για την τραγική κατάληξη της πτήσης.

Η άλλη εκδοχή οδηγεί στο συμπέρασμα, με βάση τα στοιχεία της πτήσης, ότι είτε ο άτυχος χειριστής είτε υπέστη κάτι αιφνίδιο, είτε δεν πρόλαβε να εκτιμήσει έγκαιρα τον επερχόμενο κίνδυνο, λόγω του πολύ χαμηλού ύψους που δεν του άφησε περιθώριο αλλαγής πορείας και ανύψωσης.

Τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης του Mirage

Το Mirage του Γιώργου Μπαλταδώρου ήταν το «νούμερο 1» του ζεύγους που βρισκόταν σε ετοιμότητα στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο, και απογειώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Πέμπτης, ώστε να αναχαιτίσει δύο τουρκικά F-16 που είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο (ΕΕΧ) στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Όταν το ζεύγος των ελληνικών Mirage έφθασε στην περιοχή, τα τουρκικά F-16 βρίσκονταν ήδη στην πορεία επιστροφής προς την Τουρκία και ο Μπαλταδώρος έδωσε σήμα BVR (Beyond Visual Range, κάτι που μεταφράζεται σε απόσταση άνω των 20 μιλίων).

Τα δύο τουρκικά έμειναν εντός του ΕΕΧ μεταξύ 11.15 και 11.24, ενώ η αντίστοιχη είσοδος που είχαν κάνει ακόμη δύο F-4 της γείτονος στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο διήρκεσε επίσης λίγα λεπτά (11.24-11.35), γεγονός που σημαίνει ότι πλέον τα ελληνικά Μιράζ είχαν την άδεια να επιστρέψουν στη Σκύρο, αφού πέταξαν μέχρι περίπου τη Ρόδο.

Ειδοποίηση

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, κατά την επιστροφή τους προς τη Σκύρο και την προσέγγιση στο αεροδρόμιο της 135 Σ.Μ., τα δύο Mirage πετούσαν σε χαμηλό ύψος πάνω από τη θάλασσα, λόγω της χαμηλής νέφωσης και της αφρικανικής σκόνης που επηρέαζε την ορατότητα. Στις 12.15 ο κυβερνήτης του δεύτερου Mirage ειδοποίησε ότι είδε το αεροσκάφος του Μπαλταδώρου να «βουτάει» απότομα, μόλις 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, λόγω της πολύ κοντινής, παράλληλης πτήσης που πραγματοποιούν τα ζεύγη των μαχητικών σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κυβερνήτης του δεύτερου Mirage πραγματοποίησε τεράστια προσπάθεια προκειμένου να μην παρασυρθεί από τη μοιραία «βουτιά» του πρώτου Mirage. Ο κυβερνήτης του δεύτερου αεροσκάφους σε ένα ζεύγος ακολουθεί τον «1», που εν προκειμένω ήταν ο Μπαλταδώρος, ως εκ τούτου απαιτούνται ταχύτατοι χειρισμοί προκειμένου το δεύτερο αεροσκάφος να επανέλθει σε αυτόνομη πορεία. Το δεύτερο Μιράζ σταθεροποιήθηκε μόλις 100 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

Τρίημερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με αφορμή το θανάσιμο τραυματισμό του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα