Προβολέας slides που τιμά την… παθητική αντίσταση – Αυτός είναι ο «AHIMSA»

Ο Κονσταντίν Ζλάτεβ (Constantine Zlatev) έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο, χρησιμοποιεί αποσυρμένα όπλα και βιομηχανικά υλικά για τα γλυπτά και τις εγκαταστάσεις του. Προσφάτως, παρουσίασε το «AHIMSA», ένα έργο τέχνης το οποίο είναι φόρος τιμής στην παθητική αντίσταση και στα πρόσωπα που εξέφρασαν με τη ζωή τους και τις πράξεις τους αυτές τις αρχές: η εγκατάσταση είναι ένα περίστροφο Smith & Wesson, το οποίο λειτουργεί ως προβολέας slides.

AHIMSA, στην ινδουιστική και βουδιστική παράδοση, είναι ο σεβασμός για κάθε

τι που ζει και η αποφυγή βίας και πρόκλησης βλάβης σε άλλους, είτε με πράξεις είτε με λέξεις είτε με σκέψεις είτε από πρόθεση.

Τα έξι slides τα οποία είναι τοποθετημένα στον κύλινδρο του περίστροφου είναι φωτογραφίες των Μαχάτμα Γκάντι, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Μουχάμαντ Άλι, Ούρσουλα Φράνκλιν, Ντέσμοντ Ντος και Έρικ Μπογκλ. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει και μικρά κείμενα για κάθε μία από αυτές τις σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες.

Τους Μαχάτμα Γκάντι και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ λίγο πολύ τους ξέρουμε. Η Ούρσουλα Φράνκλιν (1921-2016) ήταν μια γερμανο-καναδή επιστήμων, ειρηνίστρια και φεμινίστρια, της οποίας οι έρευνες συνετέλεσαν στο να σταματήσουν οι πυρηνικές δοκιμές στην ατμόσφαιρα. Έγραφε και μιλούσε δημόσια πολύ για τη ματαιότητα του πολέμου και για τη σύνδεση ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο Ντέσμοντ Ντος (1919-2006) ήταν δεκανέας στον αμερικανικό στρατό και αντιρρησίας συνείδησης, που υπηρέτησε ως στρατιωτικός γιατρός στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ντος αρνείτο να φέρει όπλο κατά τη διάρκεια της μάχης και να σκοτώσει αντίπαλο και ήταν ο μοναδικός αντιρρησίας συνείδησης που τιμήθηκε με το παράσημο της τιμής για τις ενέργειες του στον πόλεμο.

Ο Έρικ Μπογκλ (γεννήθηκε το 1944) είναι ένας σπουδαίος φολκ τραγουδιστής-τραγουδοποιός, με καταγωγή από τη Σκωτία και εγκατεστημένος στην Αυστραλία, του οποίου τα πιο γνωστά τραγούδια μιλούν για τη ματαιότητα του πολέμου ή την απώλεια στον πόλεμο. Ανάμεσα στα πιο γνωστά είναι το «And The Band Played Waltzing Matilda» του 1971 και το «No Man’s Land» του 1976.

Τέλος, ο Μουχάμαντ Άλι μπορεί να είναι γνωστός ως θρύλος της πυγμαχίας και ως ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές όλων των εποχών, αλλά το ότι αρνήθηκε να επιστρατευθεί για το Βιετνάμ τον έκανε σύμβολο του αντιπολεμικού κινήματος και του κινήματος για τα δικαιώματα του πολίτη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφίες: madeinconstantine.com

Keywords
Τυχαία Θέματα