Πρώτη γεύση από… ΔΕΘ δίνει τη Δευτέρα ο Μητσοτάκης στη Βουλή

Το σχέδιο αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αλλά και μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου.

Τη Δευτέρα (07/09) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναπτύξει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, έπειτα από πρωτοβουλία της

προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.

Το «πακέτο» μέτρων από τη ΔΕΘ

Παράλληλα, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σάββατο (12/09), όταν και θα παρουσιάσει «ένα ισχυρό πακέτο ενίσχυσης, το οποίο δεν θα έχει μόνο βραχυπρόθεσμα χαρακτηριστικά, αλλά και μονιμότερα». «Όσοι έχουν πληγεί πιο πολύ από την πανδημία, είτε είναι στον τουρισμό είτε στην εστίαση είτε σε άλλους κλάδους, που είδαν το τζίρο τους να μειώνεται πολύ, θα δουν μέτρα, είτε βραχυπρόθεσμα είτε μεσοπρόθεσμα, που θα στηρίξουν το εισόδημά τους ή θα ελαφρύνουν τον οικογενειακό ή τον επιχειρηματικό τους προϋπολογισμό από βάρη φορολογικά και ασφαλιστικές εισφορές. Αυτά θα τα ακούσουμε το Σάββατο και την Κυριακή από τον πρωθυπουργό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο «Οpen Tv».

Σημείωσε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις θα δουν πολλά μέτρα που θα στηρίζουν και τη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, αλλά και θα ελαφρύνουν μονιμότερα τον ισολογισμό τους. «Eχουμε αποδείξει ότι μέτρα τα οποία δουλεύουν, τα επεκτείνουμε. Η επιστρεπτέα προκαταβολή δούλεψε και γι’ αυτό είχαμε τρεις διαδοχικές φάσεις στις οποίες συμμετείχαν περίπου 90.000 επιχειρήσεις. Θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, για όσο χρόνο χρειαστεί», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δύο είναι οι λόγοι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο δεν μπορούν από τώρα να καταλήξουν στο περιεχόμενο του πακέτου. Ο πρώτος σχετίζεται με τις οριστικές αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup στις 11 Σεπτεμβρίου για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν για το 2021 και ο δεύτερος έχει να κάνει με τα εξοπλιστικά. Ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις και όπως είναι λογικό, από το ύψος των δαπανών που θα πραγματοποιηθούν για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας θα εξαρτηθεί και το πόσο περιθώριο υπάρχει για φοροελαφρύνσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μέτρα για την στήριξη όλων εκείνων που πλήττονται από την πανδημία. Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται μέτρα που ήδη ισχύουν και επεκτείνονται αλλά και άλλες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους στο σύνολο τους εντός του έτους.

Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι:

Εντός του 2020, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας θα καταβληθεί εφάπαξ το σύνολο των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Εκτιμάται ότι θα πέσει ρευστότητα στην αγορά της τάξεως του 1,4 δισ. ευρώ, ενώ αν αφαιρεθούν φόροι και εισφορές η πραγματική επίδραση θα είναι της τάξεως του 1 δισ. ευρώ περίπου.Αυξήσεις μέχρι και 280 ευρώ τον μήνα αναμένεται να λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.Παράταση της χρονικής διάρκειας αναστολής των συμβάσεων εργασίας με ταυτόχρονη καταβολή του ειδικού μηνιαίου επιδόματος των 534 ευρώ σε εργαζομένους, αυτοαπασχολουμένους και επαγγελματίες.Παράταση έως το τέλος του έτους της επιδότησης μισθών και ασφαλιστικών εισφορών για την εκ περιτροπής εργασία και περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών του προγράμματος ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ.Εκτός από το 3ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,2 δισ. που θα λαμβάνει υπόψη της τα έσοδα μέχρι και τον Ιούλιο, εκτιμάται ότι θα υπάρξει και 4ος κύκλος που θα λαμβάνει υπόψη του τους τζίρους μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου συνολικού ύψους 500 εκατ. με διευρυμένα κριτήρια και στόχευση επιχειρήσεις και επαγγελματίες με δραματική πτώση του τζίρου.Παράταση του μέτρου επιβολής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο «τουριστικό πακέτο». Ο λόγος για τον μειωμένο ΦΠΑ (από το 24% στο 13%) που ισχύει για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020 στις μεταφορές, στα εισιτήρια των κινηματογράφων, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά αλλά και τη μείωση στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (δηλαδή 80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10.

Υπάρχουν ζητήματα πριν να ληφθούν αποφάσεις

Η κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει άμεσα στην εξαγγελία μόνιμων φοροελαφρύνσεων για το 2021, αλλά υπάρχουν ζητήματα πριν να ληφθούν αποφάσεις. Το τι θέλεις ξέρουμε το τι μπορεί θα το μάθουμε στο τέλος της εβδομάδος.

Βασική επιδίωξη είναι να μειωθούν οι παρακάτω φόροι και επιβαρύνσεις:

Ο φάκελος με τις μειώσεις φόρων – εισφορών, που έχει στα σχέδιά της η κυβέρνηση περιλαμβάνει:

Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης 30% ή εναλλακτικά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από 12.000 που ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα θα περιορισθούν όλοι οι συντελεστές της κλίμακας κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Το κόστος της μείωσης υπολογίζεται σε 330 εκατ. ευρώ.Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι το τέλος επιτηδεύματος, από 650 ευρώ θα μειωθεί στα 325 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Το κόστος υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ.Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη και αυτό, καθώς η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, που θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, οδηγεί αναγκαστικά σε άλλες λύσεις και όχι στην οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θα προσμετρηθεί το πόσο θα αυξηθεί η αξία των ακινήτων σε ορισμένες περιοχές, αλλά και πόσο θα μειωθεί σε κάποιες άλλες. Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη σταδιακή μείωση του συμπληρωματικού φόρου. Το κόστος υπολογίζεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο επιπλέον μονάδες. Ήδη μειώθηκε κατά 0,9%. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η μείωση των εισφορών θα ενταχθεί σε ευρύ πλαίσιο μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας με στόχο να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το τελευταίο είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι μπορεί να γίνει, αφού θα συνδυαστεί με το πακέτο από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Τι θα πει για τα ελληνοτουρκικά

Στα ύψη παραμένει το «θερμόμετρο» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, δεν υπάρχει καμία περίπτωση ούτε έναρξης διερευνητικών επαφών ούτε οποιασδήποτε συζήτησης όσο παραμένουν είτε το ερευνητικό σκάφος είτε άλλα σκάφη της Τουρκίας. «Έχουμε πει πολλές φορές ότι η έμπρακτη αποκλιμάκωση δεν μπορεί να είναι στιγμιαία, αλλά πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια προκειμένου να αποδείξει ότι η Τουρκία αυτά που λέει τα εννοεί. Δεν μπορεί να αποσύρει σήμερα, για παράδειγμα, το ερευνητικό σκάφος και μετά από μία εβδομάδα να ξαναβγάλει παράνομη Navtex και να περιμένουμε ότι όλα θα είναι μια χαρά. Αρα, αυτό που έχει σημασία είναι η Τουρκία όχι μόνο να λέει προς τη Γερμανία ή προς άλλες χώρες με τις οποίες συνομιλεί ότι είναι υπέρ του διαλόγου και υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, αλλά να το αποδεικνύει στην πράξη», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Βολές

Το κυβερνών κόμμα σήκωσε την Κυριακή (07/09) το γάντι και απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Πηγές της Ν.Δ. κάλεσαν τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει επιτέλους να μιλάει τόσο απαξιωτικά για τους Ελληνες πολίτες κατηγορώντας τους διαρκώς ως θύματα προπαγάνδας, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας μιλάει για έλεγχο των «αρμών της εξουσίας» και για «μη ομαλή κατάσταση» και χειροκροτεί ο Νίκος Παππάς και χαμογελάει ο Δ. Παπαγγελόπουλος. «Αυτό που ομολογεί ο ίδιος ότι επιχείρησε να κάνει και – ευτυχώς για τη Δημοκρατία μας – δεν τα κατάφερε, ας πάψει να προσπαθεί να το φορτώσει σε άλλους», τονίζουν χαρακτηριστικά.

«Ας αναλογιστεί μήπως η χαμηλή απήχηση του ίδιου και του κόμματός του δεν οφείλεται στους άλλους, αλλά στο ότι αυτά που λέει είναι τόσο μακριά από την πραγματικότητα της κοινωνίας που δεν ενδιαφέρουν κανέναν, παρά μόνο τα κομματικά του στελέχη», υπογράμμιζαν στελέχη της ΝΔ.

(πληροφορίες από εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Keywords
Τυχαία Θέματα