Προσωρινά ελεύθεροι οκτώ ακτιβιστές που δικάζονταν στην Τουρκια – Δάκρυα και συγκίνηση (εικόνες)

Προσωρινά αποφυλακίστηκαν οκτώ ακτιβιστές στην Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβανομένων της Ιντίλ Εσέρ, της διευθύντριας του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς επίσης ενός Γερμανού κι ενός Σουηδού, που δικάζονται για «τρομοκρατία».

Δείτε επίσης: Στο εδώλιο ακτιβιστές στην Τουρκία – Ανάμεσά τους και ο επικεφάλης της Διεθνούς Αμνηστίας

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έδωσε εντολή αργά το βράδυ της Τετάρτης να αποφυλακιστούν προσωρινά υπό όρους οι οκτώ ακτιβιστές. Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για την 22α Νοεμβρίου.

Το δικαστήριο αντίθετα

διέταξε να παραμείνει υπό κράτηση ο Τανέρ Κιλίτς, ο πρόεδρος του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Ένδεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο που είχαν ήδη αποφυλακιστεί προσωρινά καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση, διώκονται για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες.

Ο Κιλίτς κατηγορείται ότι «ανήκει σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» και οι υπόλοιποι για «υποστήριξη ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης». Οι κατηγορίες σε βάρος τους επισύρουν ποινές κάθειρξης έως και 15 ετών.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας, οι κατηγορούμενοι απέρριψαν ο ένας μετά τον άλλον τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί.

«Το να υπερασπίζεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι έγκλημα», είπε η Εσέρ, πριν προσθέσει ότι «δεν καταλαβαίνω πώς ακριβώς συνδέομαι με τρεις τρομοκρατικές οργανώσεις επειδή πήγα σε μια εκδήλωση. Δεν έκανα τίποτα για το οποίο να θεωρώ ότι θα όφειλα να εκφράσω μεταμέλεια. Έκανα τη δουλειά μου, ως υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Απορρίπτοντας τις «ανυπόστατες» κατηγορίες, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε μια «δίκη προς παραδειγματισμό», με στόχο να εκφοβιστούν οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με φόντο την οπισθοχώρηση στην Τουρκία ως προς τα ατομικά και τα πολιτικά δικαιώματα και το κύμα διωγμών που ακολούθησαν την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, οι αρχές εξαπέλυσαν μαζικές εκκαθαρίσεις εναντίον των φερόμενων ως υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατά την Άγκυρα ήταν ο υποκινητής του, καθώς επίσης και εναντίον αντιπάλων και επικριτών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην πλειονότητά τους οι ακτιβιστές η δίκη των οποίων συνεχίστηκε χθες είχαν συλληφθεί τον Ιούλιο, ενώ έπαιρναν μέρος ένα σεμινάριο στο νησί Μπουγιούκαντα, ανοικτά της Κωνσταντινούπολης.

Η δίκη υπογραμμίζει τις ανησυχίες περί αυταρχικής παρέκκλισης του Ερντογάν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ τάσσεται πλέον υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., που διαρκούν δώδεκα χρόνια, μολονότι η Άγκυρα δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τη διαδικασία εισδοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα