Προκλητικό non paper στην ΕΕ από την Τουρκία – «Μην μπλέκεστε με την Κυπριακή ΑΟΖ»
Σε μια απίστευτα προκλητική κίνηση προέβη η Τουρκία ως απάντηση στις σκληρές δηλώσεις της ΕΕ για την εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ .
Έτσι η τουρκική διπλωματία απέστειλε στις 27 χώρες της ΕΕ (πλην της Κύπρου) non paper στο οποίο τους ζητά να… μην ασχολούνται με το τι κάνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ!
προειδοποιώντας με σαφή τρόπο, ότι αυτό θα έχει συνέπειες στις όποιες προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, με επιπτώσεις και στην κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η «Κοινή επιτροπή ενέργειας, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων» ο στόχος της Τουρκίας
Το απαράδεκτο έγγραφο προσθέτει ότι θα «ήταν συνετό εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα».
Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία προσπαθεί να παγιώσει τη θέση της για κοινή επιτροπή ενέργειας με τη συμμετοχή των «Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων».
Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό, η Τουρκία θα συνεχίσει με «αποφασιστικότητα να προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα», ενώ απειλεί ανοικτά, προειδοποιώντας πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τ/κ με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες» η Τουρκία είναι αποφασισμένη να «προστατεύσει τα δικαιώματα της στην περιοχή».
Μάλιστα η Άγκυρα θεωρεί πως οι δραστηριότητες της στην Κυπριακή ΑΟΖ νομιμοποιούνται από δικαιώματα που απορρέουν από το «διεθνές δίκαιο» όπως εκείνη το ερμηνεύει.
Πιεσμένη διεθνώς η Τουρκία
Η κίνηση αυτή δείχνει την αμηχανία της Τουρκίας στο διεθνές στερέωμα, ειδικά μετά τη συνεδρίαση των ηγετών των 28 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 20-21 Ιουνίου, που κατέληξε στην απόφαση για «στοχευμένα μέτρα» στην Τουρκία, λόγω των προκλητικών ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ευρεία σύσκεψη για τις κυρώσεις
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουλίου (δεν οριστοποιήθηκε), δημιουργούν εκ των πραγμάτων τη δυνατότητα διεκδίκησης επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΥΕΔ και της Κομισιόν θα πραγματοποιήσουν συντονιστικές συναντήσεις προκειμένου να καταλήξουν και να υποβάλουν «επιλογή» μέτρων προς το Συμβούλιο.
Εν συνεχεία το θέμα θα παραπεμφθεί στην COREPER προς συζήτηση, ενώ για τη λήψη αποφάσεων απαιτείται μια διαδικασία σε τρία στάδια:
1. Συζήτηση και ομόφωνη απόφαση από τους «28» επί του πακέτου των μέτρων ή κάποιων εξ αυτών, που θα προτείνουν ΕΥΕΔ και Κομισιόν, καθώς τα κράτη-μέλη δύνανται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τις «επιλογές» που θα τεθούν ενώπιόν τους. Μετά την απόφαση αυτή, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι θα δώσουν εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να ετοιμάσουν τα απαραίτητα νομικά κείμενα, προκειμένου η όποια ενδεχόμενη πολιτική απόφαση να προσλάβει νομικό περιεχόμενο.
2. Η ΕΥΕΔ θα υποβάλει πρόταση για απόφαση Συμβουλίου στη βάση των όρων εντολής της COREPER, η οποία επίσης θα πρέπει να ληφθεί με ομοφωνία των κρατών-μελών.
3. Ταυτόχρονα, η ΕΥΕΔ θα καλέσει την Κομισιόν να υποβάλει εφαρμοστικό Κανονισμό, προς υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου (ως αναφέρεται πιο πάνω), κάτι που απαιτεί έγκριση με ειδική πλειοψηφία.
(Με πληροφορίες και εικόνες από philenews.com)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοκ: Νεκρός πασίγνωστος δημοσιογράφος
- Συναγερμός στον ελληνικό τουρισμό μετά από πέντε χρόνια
- Survivor spoiler διαρροή 23/6/19: Ποια ομάδα κερδίζει σήμερα το αγώνισμα επάθλου
- Να τι παθαίνουμε όταν μας λείπει η βιταμίνη D
- Η τροφή που αποτελεί τον νούμερο ένα κίνδυνο για την καρδιά
- Συγκινεί ο Θάνος Μικρούτσικος: «Η κατάσταση της υγείας μου είναι σοβαρή. Δεν θέλω να είμαι εκεί όταν έρθει ο θάνατος»
- Ποσά που προκαλούν ίλιγγο: Πόσα ξόδεψε ο Κριστιάνο Ρονάλντο στις διακοπές του στην Ελλάδα;
- Προκαλεί ανατριχίλα προειδοποίηση Ιρανού διοικητή
- Το πλήγμα που διέγνωσε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και η παρέμβαη Οτσαλάν
- Survivor 23/6/19: Τα δάκρυα της Δαλάκα για την ήττα (vid)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Η υποψήφια της Ν.Δ. Τόνια Μοροπούλου λάμβανε σύνταξη ως άγαμη θυγατέρα. Τι απαντά η ίδια
- Συγκλονίζει έλληνας ηθοποιός: Πήγα να κάνω εξετάσεις προληπτικά και τότε βρήκαν ό,τι είχα πρόβλημα
- H ζωή του κρεμόταν από ένα τηλεφώνημα – Ένας 38χρονος σώθηκε «στο παρά πέντε» πριν πηδήξει στο κενό
- Σφοδρή μετωπική σύγκρουση αυτοκινήτων στη Νέα Λάμψακο – Σε σοβαρή κατάσταση οι οδηγοί
- Αγώνας δρόμου στην Αθήνα και «υπομονής» για τους οδηγούς – Πού θα ισχύσουν οι εκτεταμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Στους 17 μέχρι στιγμής οι νεκροί από κατάρρευση κτηρίου στην Καμπότζη – Οι αγωνιώδεις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων (video)
- Αλέξης Τσίπρας: Ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να επιτρέψει επιστροφή στις μαύρες μέρες του ΔΝΤ
- Μυστήριο με τον θάνατο ενός 46χρονου στην Κρήτη – Δεν ήταν τελικά μια απλή αυτοκτονία;
- Διακοπές ρεύματος σε βόρεια προάστια και Άνω Βούλα από το πρωί – Τι λέει η ΔΕΗ
- «Καμπανάκι» από Ιράν – «Οποιαδήποτε σύγκρουση στον Κόλπο θα επεκταθεί ανεξέλεγκτα»

- Τελευταία Νέα altsantiri
- Αλέξης Τσίπρας: Ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να επιτρέψει επιστροφή στις μαύρες μέρες του ΔΝΤ
- Αγώνας δρόμου στην Αθήνα και «υπομονής» για τους οδηγούς – Πού θα ισχύσουν οι εκτεταμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Διακοπές ρεύματος σε βόρεια προάστια και Άνω Βούλα από το πρωί – Τι λέει η ΔΕΗ
- Μυστήριο με τον θάνατο ενός 46χρονου στην Κρήτη – Δεν ήταν τελικά μια απλή αυτοκτονία;
- «Καμπανάκι» από Ιράν – «Οποιαδήποτε σύγκρουση στον Κόλπο θα επεκταθεί ανεξέλεγκτα»
- H ζωή του κρεμόταν από ένα τηλεφώνημα – Ένας 38χρονος σώθηκε «στο παρά πέντε» πριν πηδήξει στο κενό
- Η υποψήφια της Ν.Δ. Τόνια Μοροπούλου λάμβανε σύνταξη ως άγαμη θυγατέρα. Τι απαντά η ίδια
- Συγκλονίζει έλληνας ηθοποιός: Πήγα να κάνω εξετάσεις προληπτικά και τότε βρήκαν ό,τι είχα πρόβλημα
- Στους 17 μέχρι στιγμής οι νεκροί από κατάρρευση κτηρίου στην Καμπότζη – Οι αγωνιώδεις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων (video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εκλογές 2019: «Η ψήφος στο ΚΙΝΑΛ είναι επιστροφή στη λογική», υποστηρίζει η Φώφη Γεννηματά
- Ποιοί εορτάζουν σήμερα Κυριακή των Αγίων Πάντων
- Δύο νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα στα Χανιά
- Όουεν Γουίλσν και Σάλμα Χάγιεκ μαζί σε δράμα φαντασίας
- Απαντά για τη σύνταξη του πατέρα της η Τ. Μοροπούλου
- Όουεν Γουίλσον και Σάλμα Χάγιεκ ενώνουν τις δυνάμεις τους
- Ολυμπιακός: Οι τρεις υποψήφιοι να μην ακολουθήσουν την ομάδα στην προετοιμασία
- Μπόλτον: Λάθος του Ιράν να εκλάβει ως αδυναμία τη συνετή στάση των ΗΠΑ
- Αποκλειστικό - Θάνος Ασκητής: Αν εκλεγώ, θα βοηθήσω τα ζευγάρια να καταλάβουν τι σημαίνει σχέση και οικογένεια - Ουδείς περισσεύει στο ΚΙΝΑΛ